5 ταινίες που βασίστηκαν σε πραγματικά εγκλήματα – Από τον Zodiac στους «Central Park 5»

17 Δεκεμβρίου 2022

Τις τελευταίες δεκαετίες τα αληθινά εγκλήματα αποτελούν έμπνευση για την 7η τέχνη, και μεταφέρονται σε ταινίες, σειρές, podcasts, τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και στα docuseries του Netflix.

Ταινίες και σειρές φαίνεται να εστιάζουν σε απεικονίσεις μερικών από τα πιο γνωστά εγκλήματα που έμειναν στην ιστορία, με τον κοινό να ελκύεται από αυτό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η βιομηχανία του θεάματος να ξεκινήσει να παράγει όλο και περισσότερα film τα οποία βασίζονται σε πραγματικά εγκλήματα, που προκαλούν δέος.

5 ταινίες που βασίζονται σε αληθινά εγκλήματα:

The Stanford Prison Experiment (2015)

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο ψυχολόγος Δρ. Ζιμπάρντο από το Στάνφορντ διεξήγαγε ένα αμφιλεγόμενο πείραμα, το οποίο αποσκοπούσε στη διερεύνηση της αιτίας της βαρβαρότητας που επικρατούσε στις αμερικανικές φυλακές.

Αυτό το βιογραφικό δράμα του 2015 αφηγείται την ιστορία του πειράματος με τις εικονικές φυλακές, με ένα καστ γνωστών νεαρών ηθοποιών, όπως οι Ezra Miller, Tye Sheridan και Nicholas Braun, που υποδύονται τους ρόλους των 24 ανδρών φοιτητών που επιλέχθηκαν να αναλάβουν τους ρόλους των κρατουμένων και των φρουρών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το καστ είναι όλοι εξαιρετικοί- οι «φυλακισμένοι» αποτυπώνουν το αίσθημα του φόβου και της σύγχυσης καθώς το πείραμα ξεφεύγει από τον έλεγχο, ενώ ο «φύλακες» γίνονται όλο και πιο σαδιστές με έναν απόκοσμο τρόπο.

Αν και η ταινία έχει κάποιες ανάμεικτες κριτικές, εν μέρει λόγω της απροθυμίας της να εξηγήσει τις βαθύτερες ψυχολογικές προεκτάσεις του ίδιου του πειράματος, εξακολουθεί να παρέχει μια αποτελεσματική περίληψη του πώς η παράξενη προσομοίωση συμπεριφοράς του Ζιμπάρντο απέτυχε τόσο δραματικά όσο απέτυχε.

Zodiac (2007)

Η ταινία Zodiac του David Fincher είναι ένα σκοτεινό θρίλερ που ακολουθεί τον Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), δημοσιογράφο-καρτουνίστα που έγινε ερασιτέχνης ερευνητής, καθώς βοηθά την αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο να εντοπίσει τον ασύλληπτο δολοφόνο Zodiac.

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του ίδιου του Graysmith, αφηγούμενη την εσωτερική ιστορία του κυνηγιού του ανθρώπου που ήταν υπεύθυνος για αρκετές αδίστακτες δολοφονίες στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στην Καλιφόρνια. Καθώς ο Graysmith αναλώνεται εμμονικά στην έρευνα, το αριστούργημα του Fincher παίρνει τους θεατές μαζί του σε ένα γρήγορο, δαιδαλώδες ταξίδι.

Αξίζει αρχικά να σημειωθεί πόσο ιστορικά ακριβής είναι η ταινία του Fincher. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο Fincher αποφάσισε να συμπεριλάβει μόνο δολοφονίες με επιζώντες μάρτυρες που θα μπορούσε να πάρει συνέντευξη για την ταινία.

My Friend Dahmer (2017)

Βασισμένο σε μυθιστόρημα και στα απομνημονεύματα του John «Derf» Backderf, το «My Friend Dahmer» είναι η αληθινή ιστορία του serial killer Jeffrey Dahmer κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων. Κάποτε συμμαθητής του Dahmer, ο Backderf ανατρέχει στο πώς ο φίλος του από το λύκειο έγινε ένας τόσο διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος.

Στο μυθιστόρημα, ο Backderf εκφράζει τις σκέψεις του για το πώς κάποιος έπρεπε να είχε κάνει κάτι: «Είναι πεποίθησή μου ότι ο Dahmer δεν χρειαζόταν να καταλήξει τέρας, […] αν μόνο οι ενήλικες στη ζωή του δεν ήταν τόσο ανεξήγητα, ασυγχώρητα […] αδιάφοροι», γράφει ο ίδιος.

Στην ταινία, ο Alex Wolff υποδύεται τον Backderf ως έφηβο, τον αρχηγό της «Λέσχης θαυμαστών του Dahmer», όπου τα παιδιά ομαδοποιούνται για να κοροϊδέψουν τον απόκληρο του σχολείου. Η ταινία προσφέρει μια αμερόληπτη αφήγηση της ταραγμένης νεότητας του Dahmer. Κατά τη διάρκεια της ταινίας υπάρχουν κομμένες σκηνές από επαρχιακούς δρόμους του Οχάιο και αγωνιώδη πλάνα του Ντάμερ να «δουλεύει» μόνος του στο υπόστεγο του κήπου του, που όλα μαζί δημιουργούν μια ανησυχητική, ανατριχιαστική ατμόσφαιρα.

When They See Us (2019)

Το «When They See Us» είναι μια δυνατή δραματοποίηση της ιστορίας γύρω από τους «Central Park 5» – όπου πέντε έγχρωμοι νεαροί καταδικάστηκαν άδικα για επίθεση σε νεαρή γυναίκα που έκανε τζόκινγκ στο Central Park του Μανχάταν το 1989. Η σειρά, η οποία δημιουργήθηκε από την βραβευμένη με Emmy και υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτιδα Ava DuVernay, απέσπασε τους επαίνους των κριτικών για την αμείλικτη εξερεύνηση του ζωντανού εφιάλτη στον οποίο βυθίστηκαν οι πέντε αθώοι έφηβοι, από την πρώτη τους σύλληψη το 1989 μέχρι την τελική τους αθώωση το 2002.

Κερδίζοντας Emmy για την ερμηνεία του, ο Jharrel Jerome υποδύεται τον Wise κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Rikers- οι σκηνές του στην απομόνωση προσφέρουν μια ενοχλητικά ειλικρινή ματιά στη ζωή στη φυλακή.

The Trial of the Chicago 7 (2020)

Το δράμα του Aaron Sorkin του 2020 αφηγείται την ιστορία επτά διαδηλωτών κατά του πολέμου του Βιετνάμ που δικάζονται για τη συμμετοχή τους σε μια εξέγερση στο Σικάγο του Ιλινόις. Ο κύριος κορμός της ταινίας λαμβάνει χώρα σε μια δικαστική αίθουσα, με μια σκηνή στην οποία ένας αντισυμβατικός και μπερδεμένος δικαστής (ο δικαστής Julius Hoffman, τον οποίο υποδύεται ο Frank Langella) παραπέμπει τον κατηγορούμενο Bobby Seale (συνιδρυτής του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων, τον οποίο υποδύεται ο Yahya Abdul-Mateen II) για ασέβεια – παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχε καν στην οργάνωση της διαδήλωσης.

Πολλοί κριτικοί συμφωνούν ότι ορισμένα σημεία της ταινίας είναι κάπως μπερδεμένα και δύσκολα παρακολουθήσιμα, το σύνολο των ηθοποιών είναι εξαιρετικό, απεικονίζοντας τέλεια τις διαφορές μεταξύ των αριστερών παρατάξεων και των ιδεολογιών τους, όπου ο Sacha Baron Cohen είναι πάντα διασκεδαστικός στο να τον παρακολουθεί κανείς με τις συνεχείς μάχες του με τον καθαρόαιμο, σοβαρό Tom Hayden (Eddie Redmayne). Να είστε προετοιμασμένοι για μια νέα πλευρά του αληθινού εγκλήματος – όχι το συνηθισμένο αίμα και τους φόνους που παραδόξως μπορεί να σας είναι πιο οικείοι.

Γράφει η Αναστασία Ξυδιά


[There are no radio stations in the database]