Ρωσία: «Δεν τίθεται θέμα» για χρήση βιολογικών όπλων

17 Δεκεμβρίου 2022

Η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει βιολογικά όπλα, διαβεβαίωσε ένας υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Ο Κονσταντίν Βοροντσόφ, ο υποδιευθυντής του τμήματος Μη Διάδοσης και Ελέγχου των Εξοπλισμών στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε τις εικασίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα», τόνισε. Η Ρωσία «δεσμεύεται πλήρως» από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με βάση τις διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν τη χρήση βιολογικών όπλων, εξήγησε.

«Δεν έχουμε κανένα πρόγραμμα στον στρατιωτικό τομέα που να συνδέεται με βιολογικά όπλα» είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας: «Όλες οι δραστηριότητές μας στον βιολογικό τομέα έχουν αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και τίποτα παραπάνω», επέμεινε.

Οι δηλώσεις του Βοροντσόφ έγιναν στο περιθώριο της επανεξέτασης της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Βιολογικών Όπλων που γίνεται κάθε 5 χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, έπειτα από τρεις εβδομάδες εργασιών. Η Σύμβαση απαγορεύει τη χρήση, κατασκευή και αποθήκευση αυτών των όπλων μαζικής καταστροφής. Η μεγαλύτερη αδυναμία της όμως είναι η απουσία ενός μηχανισμού επαλήθευσης.

Ο Βοροντσόφ επανήλθε ωστόσο στις κατηγορίες της Ρωσίας εναντίον των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η Ουάσινγκτον εμπλέκεται στην υποτιθέμενη ανάπτυξη βιολογικών όπλων σε εργαστήρια της Ουκρανίας. Τον Οκτώβριο ζήτησε μάλιστα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ερευνήσει αυτές τις κατηγορίες, τις οποίες απορρίπτουν κατηγορηματικά οι ΗΠΑ και η Ουκρανία. Οι ισχυρισμοί αυτοί διατυπώθηκαν και πάλι στη Γενεύη και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Γκενάντι Γκατίλοφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το θέμα.

«Το θεωρούμε απειλή για την εθνική ασφάλειά μας», σχολίασε, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι εμπλέκεται στρατιωτικά σε διάφορα μυστικά εργαστήρια «όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες (…) κατά μήκος των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Όταν ρωτήθηκε ποιες αποδείξεις διαθέτει η Ρωσία, ο διπλωμάτης είπε ότι «κατασχέθηκαν χιλιάδες έγγραφα» από τον ρωσικό στρατό. «Ξέρουμε τα γεγονότα», επέμεινε, εκφράζοντας τη λύπη του επειδή η Ουάσινγκτον και το Κίεβο δεν απάντησαν ποτέ στις κατηγορίες.


[There are no radio stations in the database]