Τουρκία: Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Ντιγιάρμπακιρ – 9 τραυματίες

16 Δεκεμβρίου 2022

Ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη στο Ντιγιάρμπακιρ στην Τουρκία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννέα άνθρωποι.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που από το σημείο περνούσε αστυνομικό όχημα, γι’ αυτό οκτώ από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί προληπτικά σε νοσοκομεία, ενώ έχουν συλληφθεί δύο άτομα ύποπτα για την έκρηξη.

Οι Αρχές «βλέπουν» τρομοκρατικό χτύπημα πίσω από την έκρηξη αυτή.

Το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ διαβεβαίωσε πως κανένας από τους τραυματίες δεν είναι σοβαρά, καθώς το όχημά τους είχε θωράκιση.

Η έκρηξη έγινε κοντά σε ζωοπανήγυρη περίπου 10 χιλιόμετρα νότια από το κέντρο της Ντιγιάρμπακιρ, της πρωτεύουσας και μεγαλύτερης πόλης της ομώνυμης επαρχίας, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ανήκει στην κουρδική μειονότητα.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης ως αυτό το στάδιο. Κουρδικές, ακροαριστερές καθώς και ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν προχωρήσει στο παρελθόν σε βομβιστικές ενέργειες στην Τουρκία.

Τον περασμένο μήνα, έκρηξη βόμβας στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους. Δεκάδες ύποπτοι, ανάμεσά τους μια γυναίκα από τη Συρία, συνελήφθησαν.

Η Τουρκία κατηγόρησε κούρδους αυτονομιστές αντάρτες για την ενέργεια, αλλά δεν υπήρξε ούτε σε αυτή την περίπτωση ανάληψη ευθύνης.

Απεναντίας, τόσο το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) όσο και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αρνήθηκαν πως είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη.

Το PKK διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν χαθεί στη σύρραξη αυτή.

Χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα καθώς και από τους συμμάχους της στη Δύση, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.


[There are no radio stations in the database]