Η Αίγυπτος αγνόησε το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Ο Σίσι όρισε θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη

14 Δεκεμβρίου 2022

Με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε χθες Τρίτη (13/12) η Αίγυπτος, οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβυή, γεγονός που αμφισβητεί το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Καθημερινή, «το διάταγμα Σίσι υπ’ αριθμόν 595/2022 οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με την Τρίπολη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει ξανά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Άγκυρας όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε όλα τα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης».

Το παραπάνω διάταγμα αφήνει ένα σημείο του χάρτη υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Ελλάδα, Λιβύη και Αίγυπτο, αφήνοντας έξω την Τουρκία, μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, ο οποίος σημείωνει ότι η Αίγυπτος είναι ένα σοβαρό κράτος που μετράει προσεκτικά κάθε βήμα που κάνει.

«Η στάση της Αιγύπτου ξεκάθαρα υποδηλώνει ότι για το Κάιρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου και πως πιθανές οριοθετήσεις θα πρέπει να γίνουν με εντελώς διαφορετική λογική από εκείνη που επιχειρεί να επιβάλει μονομερώς η Άγκυρα» αναφέρει επίσης η Καθημερινή.


[There are no radio stations in the database]