Αλέξανδρος Καρακίτσιος: Τα τελευταία 12 χρόνια η ανεργία άγγιξε άνευ προηγουμένου επίπεδα, καθώς έφτασε στο 28%

12 Δεκεμβρίου 2022

Γράφει ο Οικονομολόγος & Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρος Καρακίτσιος

Με βάση την τελευταία δημοσίευση της Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11,8% για το μήνα Σεπτέμβριο. Το νούμερο αυτό είναι το χαμηλότερο από το Μάρτιο του 2010, όταν και η ανεργία άρχισε να αυξάνεται δραματικά, ως απότοκο των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών που ασκήθηκαν στη λεγόμενη «εποχή των μνημονίων».

Τα τελευταία 12 χρόνια η ανεργία άγγιξε άνευ προηγουμένου επίπεδα, καθώς έφτασε στο 28% το Νοέμβριο του 2013. Από τότε άρχισε μια ελαφριά καθοδική πορεία, η οποία φαίνεται να επιταχύνθηκε τα τελευταία 3 χρόνια. Οι αιτίες αυτής της μείωσης μπορούν να εντοπιστούν σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή άλλες δημόσιες πολιτικές.

Ωστόσο, μια άλλη συζήτηση ξεκινά την ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη δίνη της πληθωριστικής κρίσης. Αφενός η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω μόνο από την Ισπανία (12,7%). Αφετέρου, τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται, αφού οι τιμές των αγαθών (ιδίως των βασικών, όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα) αυξάνονται, πόσο εφικτή είναι η περαιτέρω μείωση της ανεργίας;

Επιχειρώντας μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα αυτό, ας θυμηθούμε τι γράφαμε σε αυτή εδώ τη στήλη τον περασμένο Ιούλιο[1]. Η φύση της ανεργίας έχει αλλάξει. Πλέον επικρατεί σε μεγαλύτερο βαθμό, αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «δομική ανεργία». Το κομμάτι εκείνο της ανεργίας που μπορούσε να καταπολεμηθεί μέσω της ανάπτυξης έχει ήδη σχεδόν εξαλειφθεί με αποτέλεσμα η οικονομία να βρίσκεται κοντά στο λεγόμενο φυσικό ποσοστό ανεργίας.

Επομένως, απαιτείται καλύτερη αντιστοίχιση μεταξύ των προσόντων των ανέργων και των διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Ο ρόλος των αρμόδιων υπηρεσιών σε αυτό το κομμάτι είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Απαιτείται πρωτίστως μια χαρτογράφηση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας και των τάσεων της αγοράς ευρύτερα. Πρόσθετα, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να καταρτίσουν επαρκή σχέδια επιμόρφωσης των ανέργων και εφοδιασμού τους με τα κατάλληλα προσόντα ώστε να «ταιριάζουν» με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Εάν τα παραπάνω δε γίνουν έγκαιρα, τότε η περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη και μοιραία θα δημιουργηθεί ένα σύνολο ανθρώπων, οι οποίοι λόγω αναντιστοιχία προσόντων, θα μείνουν εκτός αγοράς εργασίας και οι πιθανότητες επανεισόδου τους θα ελαχιστοποιηθούν με βέβαιες τις αρνητικές κοινωνικές συνέπειες.

Γράφει ο Οικονομολόγος & Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρος Καρακίτσιος.


[There are no radio stations in the database]