Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα μέσω TikTok σε Ρομά για νέα συγκέντρωση στα δικαστήρια της πόλης

8 Δεκεμβρίου 2022

Την ώρα που ο 16χρονος τραυματίας νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, Ρομά από ολόκληρη τη χώρα οργανώνονται για μια νέα δυναμική κινητοποίηση.

Η οργή των Ρομά ξεχειλίζει. Ο σοαβρότατος τραυματισμός 16χρονου που δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό, πιστεύουν ότι κρύβει ρατσιστικά κίνητρα. Τσιγγάνοι από κάθε γωνιά της χώρας, ετοιμάζονται για τη Θεσσαλονίκη, όπου την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, θα απολογηθεί ο κατηγορούμενος αστυνομικός. Σκοπεύουν να βρεθούν έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης, για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν, όπως αναφέρουν, την παραδειγματική του τιμωρία.

Πάντα έχουν στραμμένη την προσοχή του, στην κατάσταση της υγείας του 16χρονου. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ο νεαρός Ρομά υποβλήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα σε ιατροδικαστική εξέταση, ύστερα από εισαγγελική εντολή στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνέπεια του τραύματος που του προκάλεσε η σφαίρα που δέχθηκε από το υπηρεσιακό όπλο του κατηγορούμενου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Κατά τα ίδια ευρήματα, διαπιστώθηκε μόνο πύλη εισόδου της σφαίρας, για την οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης και έκτοτε νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, Ρομά από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Σαμπάνη, από τις πρώτες, κιόλας, ώρες που έγινε γνωστό το περιστατικό, επικρατεί «αναβρασμός» στους τσιγγάνους όλης της χώρας, οι οποίοι θεωρούν ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε τον 16χρονο καθώς είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Μέσω της γνωστής εφαρμογής TikTok, την οποία χρησιμοποιούν χιλιάδες τσιγγάνοι σε όλη τη χώρα, στέλνουν μηνύματα για κινητοποιήσεις και ήδη έχουν ξεκινήσει να φτάνουν από διάφορες κοντινές περιοχές στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη συγκέντρωση των Ρομά δεν αποκλείεται να γίνει το πρωί της Παρασκευής, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη μεταφορά του 32χρονου αστυνομικού στον ανακριτή, ενώ τα μέτρα της αστυνομίας αναμένεται να είναι δρακόντεια προς αποφυγήν επεισοδίων.


[There are no radio stations in the database]