Ιταλία: «Γερνά» πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Ευρώπη – Μετρά λιγότερους από 59 εκατ. πολίτες

5 Δεκεμβρίου 2022

Στην Ιταλία ο πληθυσμός έχει πέσει κάτω από τα 59 εκατομμύρια κατοίκους και η χώρα γηράσκει με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία Istat.

Ένας συρρικνούμενος και γηράσκων πληθυσμός αποτελεί σοβαρή ανησυχία για μια στάσιμη οικονομία όπως αυτή της Ιταλίας, καθώς συνδέεται με την μειούμενη παραγωγικότητα, με μικρότερη καινοτομία και με υψηλότερες προνοιακές δαπάνες, μεταξύ άλλων.

“Από την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ο πληθυσμός μόνιμων κατοίκων μειώθηκε στα 58,983 εκατομμύρια”, είπε στο κοινοβούλιο της Ρώμης ο πρόεδρος της Istat Τζανκάρλο Μπλαντζάρντο.

Ο Μπλαντζάρντο, ένας διακεκριμένος ειδικός στη δημογραφία, είπε ότι ο εθνικός πληθυσμός συρρικνούται σταθερά από το 2014 με συνολικές απώλειες έκτοτε άνω των 1,36 εκατομμυρίων κατοίκων.

“Η δημογραφική εικόνα της χώρας μας χαρακτηρίζεται από μια σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής και από μια ανάλογα σημαντική μείωση του ρυθμού γεννήσεων, που έχει ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός να γηράσκει γρηγορότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη”, είπε.

Τον Σεπτέμβριο η Istat προέβλεψε ότι η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο των κατοίκων της, με τον πληθυσμό της να αναμένεται να μειωθεί, με βάση ένα κανονικό σενάριο, από 59,2 εκατομμύρια που ήταν το 2021 σε 54,2 εκατ το 2050 και 47,7 το 2070.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μελόνι έχει θέσει ως προτεραιότητά της να αντιστρέψει αυτή την τάση και στον προϋπολογισμό για το 2023 πρότεινε την μείωση των φόρων στην πώληση προϊόντων βρεφικής φροντίδας και την αύξηση των παιδικών προνοιακών επιδομάτων.


[There are no radio stations in the database]