Άδωνις Γεωργιάδης: Ζήλεψαν οι Ευρωπαίοι και «κλέβουν» το καλάθι του νοικοκυριού

5 Δεκεμβρίου 2022

«Σωστό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Υγεία ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7.

Όπως εξήγησε ο υπουργός: «Το νομοσχέδιο είναι σωστό. Το νομοσχέδιο τι λέει; Προσπαθεί να φέρει λίγο πιο κοντά τα δημόσια νοσοκομεία με την ιδιωτική αγορά της Υγείας. Δίνει την ευκαιρία στους νοσοκομειακούς γιατρούς να μπορούν να δουλεύουν και να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, σε όσους το επιθυμούν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως «άμα δε θέλεις δε πας, δεν θα σε υποχρεώσει κανένας, άμα θέλεις θα πας, δεν είναι υποχρεωτικό».

Ερωτηθείς σχετικά συμπλήρωσε ότι ο ίδιος ως υπουργός Υγείας είχε ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση αυτή. «Στην εποχή τη δική μου όπως ήθελα να την κάνω εγώ, -δε θα πω τώρα τι θα κάνει ο Πλεύρης και η κ. Γκάγκα- ήθελε ένα βήμα ακόμα. Θέλει και το δικαίωμα των ιδιωτών γιατρών που είναι έξω στα νοσοκομεία να μπορούν να κάνουν χειρουργεία μες στα δημόσια νοσοκομεία να πληρώνονται, έτσι γίνεται στην Αυστραλία και στην Αμερική».

Για το «καλάθι του νοικοκυριού», ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε: «Το καλάθι, εγώ ποτέ δεν είπα ότι θα λύσει τον πληθωρισμό στη χώρα. Θα ήμουν ανόητος αν έλεγα κάτι τέτοιο. Το καλάθι σχεδιάστηκε, και το έλεγα από την αρχή, για να «χτίσουν» μέσα στα σούπερ μάρκετ έναν χώρο, όπου θα μπορούμε να συνθέτουμε τα βασικά για την διαβίωση ενός νοικοκυριού, προϊόντα, και στο χώρο αυτό ο πληθωρισμός θα κινείται με χαμηλότερη ταχύτητα απ’ ότι έξω από αυτόν. Αυτός ήταν ο στόχος. Οι ευάλωτοι συμπολίτες μας να μπορούν να βρίσκουν με λιγότερες αυξήσεις τα προϊόντα. Πέντε εβδομάδες εφαρμογής τι απεδείχθη; Ότι οι προσδοκίες μου ήταν πολύ χαμηλότερες του πραγματικού αποτελέσματος.

Τώρα δεν έχουμε ένα χώρο που ο πληθωρισμός τρέχει με μικρότερη ταχύτητα, έχουμε έναν χώρο που οι τιμές κάθε εβδομάδα πάνε προς τα κάτω – Πλέον οι αλυσιδες ανταγωνίζονται στα ίσα τραβώντας τις τιμές προς τα κάτω».

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι για το «καλάθι του νοικοκυριού» ενδιαφέρθηκαν και χώρες από το εξωτερικό για να δουν πως λειτουργεί. Οπως ανέφερε το γεγονός «Αληθεύει. Μία χώρα είναι να το εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες, χώρα της Ε.Ε. και άλλη μία έχει έχει έρθει σε επαφή μαζί μας και το μελετάμε τις πιθανότητες να το κάνουμε». Ωστόσο δεν θέλησε να ανακοινώσει για ποιες χώρες πρόκειται.

Αναφορικά με τις προσεχείς εκλογές και το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι πέρα από το Νίκο Ανδρουλάκη «δεν υπάρχει κανένας άλλος που θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΝΔ. Η κυβέρνηση θα υπάρχει ή αυτοδύναμη της ΝΔ, ή Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης. Δεν υπάρχει άλλο μοντέλο, εγώ δε βλέπω άλλο μοντέλο. Ειλικρινά.Ολα τα άλλα σχήματα δεν «δουλεύουνε».

Εκτός αν μου πείτε ότι σας αρέσει το μοντέλο της λεγόμενες προοδευτικής διακυβέρνησης, δηλαδή να έχουμε κυβέρνηση Τσίπρα – Ανδρουλάκη – Βαρουφάκη και Κουτσούμπα.

Αριθμητικά το λέμε τώρα, πολιτικά. Τρεις περιπτώσεις κυβερνήσεων έχουμε: Η πρώτη αυτοδύναμη Μητσοτάκη – τέρμα. Δεύτερη Μητσοτάκης με Ανδρουλάκη με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη. Και τρίτη Τσίπρας – Ανδρουλάκης – Βαρουφάκης – Κουτσούμπας».


[There are no radio stations in the database]