Συνέντευξη του Φώτη Καρακάση | «Μάθετε να μην σας αρέσουν οι Φωτογραφίες σας»
3 Δεκεμβρίου 2022
Αγαπητοί αναγνώστες είμαι ο Χρήστος Λαρισαίος και σήμερα έχουμε συνέντευξη με τον φωτογράφο Φώτη Καρακάση.
Εύχομαι σε όλους σας καλό μήνα καλά Χριστούγεννα. Όπως όλοι έτσι και εγώ ευελπιστώ αυτός ο μήνας να είναι πρώτα απ’ όλα γεμάτος χαρά όρεξη αλλά και δημιουργία. Για να είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί ιδιαίτερα εμείς οι φωτογράφοι χρειαζόμαστε συνεχή μελέτη, εξάσκηση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Στο σημερινό μας άρθρο θα γνωρίσουμε έναν φωτογράφο με πολυετή πείρα στην Διαφημιστική φωτογραφία και στον χώρο της εκπαίδευσης.
Το όνομα του είναι Φώτης Καρακάσης.
Φώτη πες μου λίγα λόγια για εσένα. Πώς περιγράφεις τον εαυτό σου πρώτα ως Φώτης και έπειτα ως φωτογράφος?
Σαν άνθρωπος νοιώθω ότι θέλω να εξωτερικεύσω την δημιουργία. Σε κάθε μορφή της. Αρχικά ασχολήθηκα με την ζωγραφική, ενώ μετά σπούδασα σχέδιο.
Η φωτογραφία ήταν σαν χόμπι που σιγά σιγά μεγάλωσε πολύ.
Πώς μπήκε μέσα σου το μικρόβιο της φωτογραφίας? Τι ήταν αυτό που σε ώθησε στην τέχνη?
Είχα ένα φίλο φωτογράφο, πιο μεγάλο, και άρχισα θαυμάζοντας αυτόν να ασχολούμαι, προσπαθώντας να κατανοήσω τι είναι αυτό που κάνει την φωτογραφία «καλή». Φωτογραφίες όλοι βγάζουμε, αλλά τι τις κάνει να ξεχωρίζουν…
Σε ποιόν τομέα της φωτογραφίας ειδικεύεσαι? Τι είναι αυτό που σε εμπνέει να φωτογραφήσεις ?
Ειδικεύομαι στην διαφημιστική φωτογραφία, κυρίως στην φωτογραφία τροφίμου.
Είναι μεγάλη η πρόκληση, να κάνεις το πιάτο επιθυμητό στον αναγνώστη του περιοδικού η του βιβλίου. Μοναδική έμπνευση είναι η προσπάθεια να ξεπεράσω ότι έχω κάνει. Ακολουθώντας τεχνικές, τεχνοτροπίες, stylling.
Δείτε περισσότερες συνεντεύξεις φωτογράφων εδώ
Ανέφερε μου κάποιες διακρίσεις εάν υπάρχουν και κάποιες φωτογραφίες σου που κρύβουν για εσένα μια δυνατή ιστορία πίσω από το κλίκ σου.
Τελευταία διάκριση είναι μια φωτογραφία μου που επιλέχτηκε από το περιοδικό ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ στον διαγωνισμό με θέμα «καφές».
Έχω κάνει φωτογραφήσεις για περιοδικά και βιβλία με θέμα την γαστρονομία. Αν και φαίνεται άσχετο, φωτογράφιζα για περιοδικό με αυτοκίνητα αλλά και για περιοδικά με έπιπλα και διακόσμηση. Θα έλεγα ότι έχω περάσει απ όλα τα είδη φωτογραφίας σαν επαγγελματίας φωτογράφος.
Πρόσφατα παρουσίασες προσωπική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “tangoportango” Γιατί επέλεξες αυτό το θέμα και ποιο το μήνυμα που ήθελες να περάσεις στο κοινό σου ?
Η έκθεση αυτή ήταν ένα projectπου έχει φτάσει σε ένα σημείο και θα συνεχιστεί. Γνωρίζοντας το tangoως χορευτής, θέλησα να κάνω μια έκθεση με ζευγάρια που χορεύουν. Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε Ιούλιο και Αύγουστο. Επέλεξα ένα από τα πολύ όμορφα μέρη της παραλίας Θεσσαλονίκης. Τις «ομπρέλες». Οι φωτογραφίες απεικονίζουν ζευγάρια που χορεύουν στην νυχτερινή Θεσσαλονίκη.
Ταυτόχρονα με τις φωτογραφίες είχα και στίχους από 16 τραγούδια tangoαπό τα οποία μελοποιήθηκαν και ηχογραφηθήκαν τα 4. Έτσι η έκθεση μου είχε φωτογραφίες, στίχους και μουσική. Οι επισκέπτες μπορούσαν να τα δουν αλλά και να χορέψουν. Θα έλεγα ότι έγινε μια όμορφη γιορτή αφιερωμένη στην φωτογραφία τον στίχο και την μουσική!
Κατά την άποψη σου ποια προσόντα πρέπει να έχει ο «σημερινός» φωτογράφος ώστε να μπεί στο χώρο της φωτογραφίας και να σταθεροποιηθεί ?
Το πρώτο προσόν είναι η γνώση. Να ξέρει τι να κάνει και πως. Μετά έχει να κάνει με τον εξοπλισμό και την σωστή χρήση του. Είναι ένας δύσκολος χώρος που πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι επάγγελμα. Θεωρούν την καλή φωτογραφία προφανή.
Η φωτογραφία είναι στην ακμή της, παρ’ όλα αυτά πιστεύεις πως ο κόσμος εκτίμα την ποιότητα και την τέχνη της φωτογραφίας και τι ρόλο παίζουν τα smartphonesστη φωτογραφία θεωρείς επηρεάζουν το επάγγελμα του φωτογράφου ?
Η φωτογραφία άλλαξε με την είσοδο του ψηφιακού. Πρώτο βασικό στοιχείο είναι ότι βλέπεις το αποτέλεσμα. Δεύτερο επίσης σημαντικό, ότι δεν έχεις αναλώσιμο.
Αυτό δυστυχώς κάνει τους φωτογράφους «φλύαρους». Πολλές φωτογραφίες και λίγες επιτυχημένες. Ελάχιστη σκέψη και μελέτη πριν το κλικ.
Το κινητό αντικατέστησε την snapshot μηχανή. Το έχουμε πάντα μαζί και μπορεί να κάνει το «κλικ». Έχοντας έναν ευρυγωνιο φακό, είναι δεσμευτικό σ αυτό. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό του φωτογράφου , όσο κι αν δείχνει βολικό και εύκολο. Μπορεί όμως να λύσει κάποια θέματα ταχύτητας. Για παράδειγμα μπορείς να στείλεις ένα δείγμα βιαστικά για να το δει κάποιος, η να κρατήσεις μια στιγμή για ανάμνηση. Απλά έχει άλλο ρόλο.
Θέλω να πεις στους αναγνώστες μας ως καθηγητής φωτογραφίας πρώτα και έπειτα ως εν ενεργεία φωτογράφος μια η περισσότερες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι θέλουν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην τέχνη της φωτογραφίας.
Το πρώτο που συναντώ στους περισσότερους που ξεκινούν την φωτογραφία είναι η άποψη ότι δεν χρειάζεται διάβασμα. Δυστυχώς θέλει και αρκετό. Είτε από βιβλία είτε από μαθήματα YouTube. Από το πιο εξειδικευμένο βιβλίο ως το manual της μηχανής.
Το ευτυχές είναι ότι τα πάντα είναι προσβάσιμα. Αν θέλεις να μάθεις, θα μάθεις.
Το επόμενο βήμα είναι ο συνεχής πειραματισμός.
Η φωτογραφία μαθαίνετε περισσότερο με τα κλικ και λιγότερο με φιλοσοφικές συζητήσεις.
Η τελευταία και πιο σημαντική συμβουλή. Μάθετε να μην σας αρέσουν οι φωτογραφίες σας. Να μην μένετε ευχαριστημένοι εύκολα μ αυτές. Να βρίσκετε πάντα τρόπο να ξεπερνάτε τον εαυτό σας.
Είναι ο μονός τρόπος να γίνετε καλύτεροι.
Και η ερώτηση του κοινού μας, Φωτογράφος γεννιέσαι η γίνεσαι ?
Φωτογράφος γίνεσαι. Ο δρόμος προς την φωτογραφία περνάει μέσα από πειραματισμό, διάβασμα και επιμονή σε πολλά κλικ. Από την μια θέλει ασταμάτητη περιέργεια. Να ψάχνεις πρώτα πως γίνεται μια φωτογραφία και μετά να καταλάβεις γιατί γίνεται έτσι. Να κάνεις άλλες εκδοχές που θα σκεφτείς. Τέλος να προσπαθήσεις να ξεπεράσεις την καλή φωτογραφία που έβγαλες. Σύμμαχος είναι τα βιβλία και τα αμέτρητα βίντεο που υπάρχουν.
Σε αυτό το σημείο η συνέντευξη μας με τον Φώτη Καρακάση έφτασε στο τέλος της. Πήραμε πάρα πολλά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να ανοίξουμε τους φωτογραφικούς μας ορίζοντες και να βαδίσουμε στον χώρο με πιο σταθερά βήματα αξιολογώντας και αξιοποιώντας τις πολύτιμες συμβουλές που μας έδωσε ο Φώτης. Είναι πολύ ευχάριστη η ενεργή συμμετοχή σας τόσο με τις ερωτήσεις που μου υποβάλλετε όσο και με τα μηνύματα ενδιαφέροντος που στέλνετε. Σκοπός μέσα από την αλληλεπίδραση με όλους τους φωτογράφους που έχουν τιμήσει την στήλη μου με την παρουσία τους , είναι να εξελισσόμαστε και να βλέπουμε την τέχνη της φωτογραφίας μέσα από την οπτική πολύπειρων επαγγελματιών φωτογράφων.
Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο με νέο οδοιπορικό.
Έως τότε, μείνετε συντονισμένοι εδώ στον planetwebradio.gr τον Νο. 1 διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας.