Ιράν: Συνελήφθησαν δύο από τους ιρανούς ηθοποιούς που συμμετείχαν σε βίντεο διαμαρτυρίας χωρίς χιτζάμπ

30 Νοεμβρίου 2022

Οι αρχές του Ιράν συνέλαβαν δύο από τους ιρανούς ηθοποιούς που συμμετείχαν στο βίντεο, που έγινε viral και στο οποίο εμφανίζεται ομάδα ιρανών καλλιτεχνών, χωρίς μαντίλα, εκφράζοντας την υποστήριξή τους προς το κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλονίζει το Ιράν από τον Σεπτέμβριο.

Η σκηνοθέτις και ηθοποιός Σοχέιλα Γκολεστάνι και ο σκηνοθέτης Χαμίντ Πουραζάρι συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η Human Rights Activists News Agency, οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τις ΗΠΑ.

Η οργάνωση δεν γνωρίζει σε ποια φυλακή κρατούνται, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συνελήφθησαν αργά χθες το βράδυ, την ώρα που η ιρανική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αντιμετώπιζε την ομάδα των ΗΠΑ στο Μουντιάλ.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στην Κυριακή, η Σοχέιλα Γκολεστάνι περπατά σε πάρκο, ντυμένη στα μαύρα και με το κεφάλι ελεύθερο, σταματά στην βάση μιας σκάλας και κοιτάζει την κάμερα για να ακολουθήσουν εννέα ακόμη γυναίκες και πέντε άνδρες που παίρνουν την ίδια πόζα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Iran Wire, όλοι είναι ηθοποιοί.

Το βίντεο είναι η τελευταία ενέργεια των ιρανών ηθοποιών που αψηφούν το ιρανικό καθεστώς και υποστηρίζουν το κίνημα διαμαρτυρίας. Ανάμεσα στους ιρανούς καλλιτέχνες που ανθίστανται στο καθεστώς αφαιρώντας την μαντίλα, η ηθοποιός Ταρανάχ Αλιντοόστι, που δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει «πάση θυσία» στο Ιράν.

Δύο ακόμη διάσημες ηθοποιοί, η Χενγκαμέχ Γαζιάνι και η Καταγιούν Ριάχι συνελήφθησαν για υποστήριξη του κινήματος διαμαρτυρίας, για να αφεθούν στην συνέχεια ελεύθερες με εγγύηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τύπου.


[There are no radio stations in the database]