Τα τρία «ίδια» γκολ και οι καλύτερες αποφάσεις του Πασχαλάκη στον Ολυμπιακό
26 Νοεμβρίου 2022
Ο Κ. Νικολακόπουλος εστιάζει μέσα από το blog του στο gazzetta στην επιτυχία του Πασχαλάκη στον Ολυμπιακό, αλλά και στην ανάγκη να γίνει ακόμη καλύτερος.
Το ξεκίνημα του Πασχαλάκη στον Ολυμπιακό μπορείς να το πεις κι ονειρεμένο, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ομάδα.
Από εκεί που οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ένα τόσο κακό παθητικό μέχρι τότε, το πράγμα άλλαξε θεαματικά με την παρουσία του Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού. Κι είναι ενδεικτικό ότι δέχθηκε γκολ μόνο με το πέναλτι του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, στο τελευταίο λεπτό και με εκείνη την άπιαστη κεφαλιά επίσης στο τελευταίο λεπτό, στο άλλο 1-1, με την Φράιμπουργκ στη Γερμανία.
Βεβαίως, η επιτυχία του Ολυμπιακού να μειώσει αισθητά το παθητικό των γκολ δεν οφείλεται μόνο στον Πασχαλάκη. Οφείλεται και στην εκπληκτική προσαρμογή του Ντόι σε ρόλο κεντρικού αμυντικού, κυρίως όμως, κατά την γνώμη μου, στην αλλαγή τακτικής από πλευράς του Μίτσελ, να κάνει πιο συμπαγή όλη την ομάδα, με πιο κοντά τις γραμμές. Αν δεν «έδενε» έτσι την ενδεκάδα του Ολυμπιακού ο έμπειρος τεχνικός, θεωρώ ότι όσο και καλά να πήγαινε ο Ντόι, όσο και να κατέβαζε τα ρολά ο Πασχαλάκης, δεν θα υπήρχε αυτή η εμφανή διαφορά. Μπορούμε, άλλωστε, να παρατηρήσουμε ότι ο Ολυμπιακός τώρα είναι πιο αποτελεσματικός αμυντικά, είτε παίζει ο Παπασταθόπουλος είτε παίζει ο Μπα στο κέντρο της άμυνας…Είτε παίζουν ο Άβιλα κι ο Ρέαμπτσιουκ στα άκρα της άμυνας, είτε παίζουν ο Ανδρούτσος κι ο Βρουσάι.
Θα ήθελα, όμως, να σταθώ λίγο παραπάνω στον Πασχαλάκη, ο οποίος μας δείχνει κάτω από τα γκολπόστ όχι απλά της πιο μεγάλης, αλλά και της πιο δύσκολης ομάδας στην Ελλάδα, και μία από τις πιο δύσκολες στην Ευρώπη (!), ότι έχει προδιαγραφές να κάνει σπουδαία καριέρα κι ας ήρθε στον Ολυμπιακό-ηλικία παρεμπιπτόντως στην οποία είχε έρθει κι ο Νικοπολίδης. Με τη διαφορά ότι πρέπει να ενσκύψει σε κάποιες αδυναμίες του και να κοιτάξει πώς θα τις διορθώσει.
Πραγματικά πιστεύω ότι η διακοπή του πρωταθλήματος είναι μία ευκαιρία να δουλέψει όχι μόνο όλη η ομάδα, αλλά κι ο Πασχαλάκης περισσότερο-και πνευματικά εννοώ. Για παράδειγμα, στο γκολ που έφαγε με την Εθνική στο τελευταίο λεπτό του φιλικού στην Ουγγαρία, κι έφερε την ήττα 1-2, είχε απαράδεκτη αντίδραση. Για την ακρίβεια δεν είχε καν αντίδραση στην εκτέλεση φάουλ που δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο. Απλά ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού πίστευε ότι ο Ούγγρος θα περάσει την μπάλα πάνω από το τείχος, έχοντας εκεί όλη του την προσοχή κι όταν η εκτέλεση έγινε στην άλλη γωνία, την θεωρητικά εύκολη, την κλειστή του, ο Πασχαλάκης…κοκάλωσε και το έφαγε όρθιος.
Μου θύμισε δε, κατά κάποιο τρόπο, το γκολ που είχε δεχθεί επίσης στο τελευταίο λεπτό στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό! Όχι, δεν του ρίχνω ευθύνη επειδή έφαγε γκολ από πέναλτι, αλλά εγώ αν ήμουν στη θέση του θα προβληματιζόμουν που το έφαγα απλά μένοντας ακίνητος στη θέση μου. Καλό το σουτ του Σπόραρ, όμως ο Πασχαλάκης έμεινε ακούνητος κάτω από την εστία του. Και να πάω κι ένα βήμα παρακάτω: άγαλμα είχε μείνει και στην κεφαλιά του αμυντικού της Φράιμπουργκ που είχε σκοράρει από εκτέλεση κόρνερ στο 93’ του αγώνα της Γερμανίας. Προσέξτε, την λες και άπιαστη αυτή την κεφαλιά, όμως βλέπουμε ένα τρίτο γκολ στο οποίο ο διεθνής έμπειρος τερματοφύλακας το δέχθηκε χωρίς να κινηθεί καν από τη θέση του.
Ας παρατηρήσουμε λοιπόν ότι ο Πασχαλάκης έφαγε εσχάτως τρία γκολ από στατικές φάσεις (κόρνερ με την Φράιμπουργκ, πέναλτι με τον ΠΑΟ, φάουλ με την Ουγγαρία), όλα στο τελευταίο λεπτό των τριών αγώνων και σε όλα έμεινε άγαλμα. Σαφώς και υπάρχει και ο παράγοντας συγκυρία στο ποδόσφαιρο, αλλά ακόμη πιο σαφές είναι ότι ο καλός γκολκίπερ πρέπει να βλέπει πώς μπορεί να γίνει καλύτερος.
Κι εγώ ακριβώς αυτό περιμένω από τον Πασχαλάκη, πώς θα τον δω καλύτερο, π.χ. μέσα από τις καλύτερες αποφάσεις που πρέπει να παίρνει μέσα στο παιχνίδι.
Άσχετο: Πολλά ονόματα ακούγονται για τη θέση του δεξιού μπακ του Ολυμπιακού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ντε και καλά έναν από αυτούς θα πάρουν οι «ερυθρόλευκοι». Αν δε κάποιος προσέξει, σχεδόν όλες οι περιπτώσεις συνοδεύονται από ερωτηματικά, μικρότερα η, μεγαλύτερα.