Ρεκόρ εισόδου μεταναστών από τρίτες χώρες στη Βρετανία

24 Νοεμβρίου 2022

H Βρετανία κατέγραψε ρεκόρ εισόδου μεταναστών – 500.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – που προέρχονται κυρίως από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μία συγκυρία μετά-Covid εποχής και πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) , το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε την είσοδο 504.000 ατόμων στο διάστημα ανάμεσα στον Ιούνιο 2021 και τον Ιούνιο 2022. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 331.000 άτομα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Σειρά γεγονότων στο κόσμο επηρέασαν τα μοντέλα της μετανάστευσης», δήλωσε η Τζέι Λίντοπ, διευθύντρια του κέντρου διεθνούς μετανάστευσης στην ONS.

Στοιχεία όπως το γεγονός ότι είναι η πρώτη πλήρης χρονική περίοδος που μετράται μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η υποδοχή Αφγανών ή κατόχων διαβατηρίων που φεύγουν από το Χονγκ Κονγκ, «όλα συνέβαλαν στον αριθμό ρεκόρ των μεταναστών που βλέπουμε», πρόσθεσε.

Η αύξηση των αφίξεων από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως φοιτητών μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά την πανδημία της Covid ή ακόμη η άφιξη ουκρανών προσφύγων αποτελούν «παράγοντες ανεξάρτητους μεταξύ τους» σε σημείο που να μη μπορεί να γίνει εκτίμηση αν αυτή η τάση θα διατηρηθεί, είπε ο Τζέι Λίντοπ, την στιγμή που ο έλεγχος της μετανάστευσης υπήρξε μία από τις βασικές υποσχέσεις του Brexit.

Συγκεκριμένα, το 39% των μεταναστών έφθασε την περίοδο αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο με φοιτητική βίζα και το 21% με βίζα εργασίας.

Επιπλέον των αριθμών της νόμιμης μετανάστευσης, η βρετανική υπηρεσία εκτιμά ότι 35.000 άνθρωποι διέσχισαν παρανόμως την Μάγχη την ίδια περίοδο.

Τελούσα υπό πίεσιν απέναντι στο πολύ υψηλής ευαισθησίας για το Ηνωμένο Βασίλειο θέμα, η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία ανήκει στην δεξιά πτέρυγα των Τόρις, παραδέχθηκε χθες ότι η βρετανική κυβέρνηση «απέτυχε στον έλεγχο των συνόρων».


[There are no radio stations in the database]