Μουντιάλ 2022: Αποζημίωση των οικογενειών των μεταναστών εργατών που έχασαν τη ζωή τους ζήτησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

24 Νοεμβρίου 2022

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καλεί τη FIFA να βοηθήσει να αποζημιωθούν οι οικογένειες των μεταναστών εργατών που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τις προετοιμασίες για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα (24/11) ψήφισμα το οποίο καλεί τη FIFA να βοηθήσει να αποζημιωθούν οι οικογένειες των μεταναστών εργατών που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και των εργατών που υπέστησαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Μουντιάλ 2022.

Ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης τις αρχές του Κατάρ να διεξαγάγουν πλήρη έρευνα για τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περίοδο πριν από την έναρξη του Μουντιάλ.

Το ψήφισμα εξέφρασε επίσης λύπη για τις αναφορές σχετικά με καταπατήσεις δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Κατάρ και κάλεσε τη χώρα να αποποινικοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Μερικοί ευρωβουλευτές φορούσαν το περιβραχιόνιο “OneLove” το οποίο αρχηγοί επτά ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν έπειτα από πίεση της FIFA.

Η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απάντησε μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters για σχόλια.

Αφότου η FIFA ανέθεσε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ το 2010 η χώρα άλλαξε ορισμένους από τους εργασιακούς της νόμους και ενόψει του Μουντιάλ, οι διοργανωτές είπαν κατ΄επανάληψη ότι οι πάντες είναι καλοδεχούμενοι — αν και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) ανέφερε πως άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ συνελήφθησαν κατά την περίοδο πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.


[There are no radio stations in the database]