Η Μόσχα καλεί την Άγκυρα να αποφύγει μια επίθεση πλήρους κλίμακας στη Συρία

23 Νοεμβρίου 2022

Η Ρωσία κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να απόσχει από μια πλήρους κλίμακας χερσαία επίθεση στη Συρία, δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διαπραγματευτής Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, επειδή τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση της βίας.

«Ελπίζουμε πως τα επιχειρήματά μας θα ακουστούν στην Άγκυρα και πως θα βρεθούν άλλοι τρόποι επίλυσης του προβλήματος» είπε, έπειτα από έναν νέο γύρο συνομιλιών για τη Συρία με αντιπροσωπείες της Τουρκίας και του Ιράν στο Καζακστάν.

Ο Λαβρέντιεφ είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μια «καταστροφική» πορεία στη βορειοανατολική Συρία και πως η επίλυση του κουρδικού ζητήματος θα ήταν σημαντικός παράγοντας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν δεσμεύθηκαν σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες να αντισταθούν περαιτέρω σε «αυτονομιστικά σχέδια που αποσκοπούν στην υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και απειλούν την εθνική ασφάλεια γειτονικών χωρών, μέσω διασυνοριακών επιθέσεων και παρεισφρήσεων».

Ένας Κούρδος νεκρός

Στο μεταξύ, ένας Κούρδος μαχητής σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση με drone που διεξήγαγε ο τουρκικός στρατός εναντίον ρωσικής βάσης στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων.

Η Τουρκία πραγματοποιεί από την Κυριακή σειρά αεροπορικών επιδρομών στη Συρία και στο Ιράκ εναντίον Κούρδων μαχητών που ανήκουν σε «τρομοκρατικές» οργανώσεις, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Τα θύματα είναι μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ, ένας συνασπισμός με κύρια συνιστώσα τους Κούρδους) που διαθέτουν μια θέση στη ρωσική βάση, που βρίσκεται στην επαρχία Χασάκα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος των ΣΔΔ, Φαρχάντ Σάμι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία, τραυματίστηκε επίσης ένας Ρώσος στρατιώτης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά της Ρωσίας.

Ο ρωσικός στρατός εμπλέκεται στη συριακή σύγκρουση από το 2015 στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Διαθέτοντας αρχικά βάσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχει αναπτυχθεί επίσης στα τέλη του 2019, έπειτα από συμφωνία με την Τουρκία, στα βορειοανατολικά, όπου οι Κούρδοι έχουν δημιουργήσει αυτόνομη διοίκηση. Στόχος ήταν να αποτελέσουν ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στην Τουρκία και στους Κούρδους μαχητές.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται από την πλευρά τους στο συριακό έδαφος από το 2014, στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού που υποστηρίζει τις κουρδικές δυνάμεις στις μάχες τους απέναντι στους τζιχαντιστές.

Οι ΣΔΔ ήταν η αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που εκδιώχθηκε από τα προπύργιά του στη Συρία το 2019.

Πάντα στην επαρχία Χασάκα, το τουρκικό πυροβολικό έθεσε επίσης στο στόχαστρο σήμερα την περιοχή φυλακής στο Καμισλί, όπου κρατούνται τζιχαντιστές του ΙΚ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και αξιωματούχο των ΣΔΔ.

Εξάλλου, το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για πλήγματα με τουρκικά drones σήμερα εναντίον τεσσάρων εγκαταστάσεων πετρελαίου και αερίου, μεταξύ των οποίων ένα διυλιστήριο αερίου και ένας σταθμός άντλησης πετρελαίου στην ίδια επαρχία.


[There are no radio stations in the database]