Πορταριά | Το κεφαλοχώρι του Πηλίου

19 Νοεμβρίου 2022

Αγαπητοί Αναγνώστες, σήμερα ταξιδεύουμε στην Πορταριά!

Οδεύουμε προς τον χειμώνα και την πολυαγαπημένη σε όλους, μικρούς και μεγάλους, περίοδο εορτών.

Ο καιρός άρχισε να παγώνει και οι γιορτές των Χριστουγέννων που πλησιάζουν θα μας γεμίσουν χαρά, αγάπη και όρεξη για όμορφες εμπειρίες. Η εποχή προσφέρεται για χειμερινές διακοπές με χουχούλιασμα δίπλα στο τζάκι, ζεστό ρόφημα ή κόκκινο κρασί, νόστιμο φαγητό και καλή παρέα.

Ωστόσο οι χειμερινές μας βόλτες στα στολισμένα με λαμπιόνια ορεινά χωριά και αν είμαστε τυχεροί ντυμένα στα λευκά, θα είναι το απόγειο των φετινών μας διακοπών.

Οι ημέρες περνούν, η αντίστροφη μέτρηση για τις διακοπές μας έχει αρχίσει και οι περισσότεροι από εμάς αναζητούν όμορφους προορισμούς που να προσφέρουν όσα ανέφερα παραπάνω. Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε βρει ακόμα αυτό τον προορισμό διότι εγώ θα σας παρουσιάσω σήμερα τον ιδανικότερο για τις γιορτινές σας διακοπές.

Σήμερα λοιπόν θα ταξιδέψουμε σε ένα μαγευτικό χωριό, την Πορταριά Πηλίου. Είναι γεμάτο από φυσικό πλούτο, έντονο το πέτρινο στοιχείο και ορεινή ατμόσφαιρα. Έχει αμέτρητα σοκάκια, ρυάκια, μεγαλειώδη πλατάνια, πεντανόστιμο φαγητό και ζεστά καταλύματα που περιμένουν να σας φιλοξενήσουν. Θα ζήσετε την απόλυτη χειμωνιάτικη εμπειρία, ειδικά αν είστε λάτρεις της φύσης και των ορεινών τοποθεσιών.

Δείτε περισσότερα οδοιπορικά για Έδεσσα, Ελαφόνησο, Άνδρο, Λιμένι, Πόρο, Μονεμβασιά, Αερόπολη

Η Πορταριά απέχει 3 ώρες και 40 λεπτά από την Αθήνα και περίπου 30 λεπτά από το Βόλο. Αποτελεί το κεφαλοχώρι του Πηλίου και είναι ένα από τα ποιο γνωστά χωριά του. Περιβάλλεται από συστοιχίες δέντρων, κυρίως πλατάνων διότι έχει πολύ νερό που αναβλύζει από τη γη και σχηματίζει ρυάκια ανάμεσα στα μονοπάτια που περιβάλλουν την γύρω περιοχή. Εντυπωσιακά ωστόσο είναι τα κλαδιά των πλατάνων και τα φύλλα τους που κυριολεκτικά αγκαλιάζουν το χωριό.

Σίγουρα δεν θα πρέπει να παραλείψετε να εφοδιαστείτε με ζεστά ρούχα και μποτάκια, χοντρά μπουφάν και σκουφιά και αλυσίδες χιονιού για το αυτοκίνητό σας. Η οδήγησή σας ωστόσο πρέπει να είναι προσεκτική διότι στην ανάβαση προς το χωριό θα συναντήσετε πολλές απότομες στροφές και στενό δρόμο.

Ξεκινώντας πολύ νωρίς από την Αθήνα , έφτασα στις 10 το πρωί  στην Πορταριά και το πρώτο που συνάντησα είναι η κεντρική πλατεία του χωριού που φέρει το όνομα της Μελίνας Μερκούρη, με τον μεγαλύτερο αιωνόβιο πλάτανο που έχω δει!

Τα κλαδιά του αγκαλιάζουν όλη την πλατεία δημιουργώντας ένα φυσικό ταβάνι που σίγουρα θα χαρίζει δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και μοναδικό χειμερινό τοπίο με χιονισμένα τα κλαδιά του.

Γύρω από την πλατεία υπάρχουν ταβερνάκια με νόστιμο φαγητό που σίγουρα πρέπει να γευτείτε όπως τις παραδοσιακές «Πηλιορείτικες» πίτες και καφενεία για τον παραδοσιακό Ελληνικό καφέ που τόσο αγαπώ με τα γλυκά του κουταλιού που σίγουρα θα σας μείνουν αξέχαστα αν δοκιμάσετε.

Ωστόσο δεν μου πέρασε απαρατήρητη η εικόνα αυτών των παππούδων που άλλοι έπαιζαν χαρτιά΄, άλλοι διάβαζαν την εφημερίδα τους και άλλοι ήταν έτοιμοι να με ξεναγήσουν στο χωριό χωρίς όμως να ξεφύγουν από τη συνήθεια τους και το παρεάκι τους.

Στην πλατεία μπορούσα να καθίσω ώρες διότι η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρωτική και σε συνδυασμό με το κελάρυσμα του νερού από τη βρύση στον πλάτανο ήταν μαγευτικά. Παρόλα αυτά έπρεπε να κάνω τη βόλτα μου και στα ενδότερα του χωριού.

Περπατώντας στα σοκάκια ένιωσα σαν να κάνω ψυχοθεραπεία καθώς η ησυχία, το κελάηδημα των πουλιών και το θρόισμα των φύλλων ηρεμούσαν την ψυχή μου. Δεξιά και αριστερά στα σοκάκια τα πετρόχτιστα σπίτια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τη διακόσμηση από τα αναρριχητικά φυτά μου είχαν δώσει μοναδικά κάδρα για τις φωτογραφίες μου. Ένα από τα σοκάκια με οδήγησαν στο δημαρχείο του χωριού και ένα άλλο σε μια από τις παλαιότερες εκκλησίες του χωριού, τον Άγιο Νικόλαο Πορταριάς.

Συνεχίζοντας βρήκα αυτό εδώ το παρκάκι και το παλαιότερο παρεκκλήσιο της Παναγίας Πορταρέας εντός της οποίας υπάρχουν αγιογραφίες πολλών αιώνων πριν.

Διέσχισα όλα τα σοκάκια του χωριού και συνάντησα αρκετό κόσμο από τη γύρω περιοχή και τουρίστες. Όμως στις συζητήσεις μου με τους ντόπιους κατοίκους έμαθα για ένα μοναδικό μονοπάτι φυσικού κάλους, το λεγόμενο Μονοπάτι των Κενταύρων που συνδέεται με τη μυθολογία μας και αποτελεί μια μοναδική ορειβατική διαδρομή. Πρόκειται για ένα μονοπάτι με τεράστια πλατάνια και δέντρα διαφόρων ειδών, ξύλινα γεφυράκια και ποταμάκια με τρεχούμενο νερό διάσπαρτα κατά μήκος του μονοπατιού. Είναι μια μοναδική κυκλική διαδρομή περίπου 40 λεπτών γύρω από την Πορταριά και ότι πρέπει για τους λάτρεις των ορειβατικών περιπάτων. Πάντα όμως με προσοχή μιας και λόγω της πυκνής της βλάστησης το φως της μέρας διαπερνά λιγότερο το μονοπάτι και το σκοτάδι φτάνει νωρίς, πόσο μάλλον σε χειμερινή περίοδο με κακοκαιρία.

 Η Πορταριά όπως και εσείς θα εντοπίσατε αποτελεί έναν από τους ομορφότερους χειμερινούς προορισμούς και έχει ιδανικό κλίμα, φυσικό κάλλος αλλά και ζεστούς, φιλόξενους ανθρώπους.

Κάπου εδώ το ταξίδι μας έφτασε στο τέλος του και ελπίζω να ταξιδέψατε νοερά και εσείς μαζί μου. Μην αργείτε να οργανώσετε το ταξίδι σας στην Πορταριά Πηλίου, το σημερινό μας προορισμό και να θυμάστε πως τα ταξίδια γεμίζουν την ψυχή μας, βοηθούν στην υγεία μας και εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας. Ζήστε τα με την οικογένειά σας, τους φίλους σας ή το ταίρι σας γιατί δεν θα είχε αξία αν δεν είχαμε δίπλα μας ανθρώπους μου μας αγαπούν και αγαπάμε.

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο.

Έως τότε, μείνετε συντονισμένοι εδώ στον planetwebradio.gr τον Νο. 1 διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας.

Δείτε εδώ το site του Χρήστου Λαρισαίου


[There are no radio stations in the database]