Εδιμβούργο: «Η λέπρα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στη θεραπεία ηπατικών ασθενειών», τι λένε ερευνητές

16 Νοεμβρίου 2022

Τα βακτήρια της λέπρας μπορεί να κρύβουν το μυστικό για την ασφαλή αποκατάσταση και αναγέννηση του σώματος, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Πειράματα σε ζώα, σύμφωνα με το bbc, έχουν αποκαλύψει την αξιοσημείωτη ικανότητα των βακτηρίων να διπλασιάζουν σχεδόν το μέγεθος του ήπατος διεγείροντας την υγιή ανάπτυξη.

Η εξεύρεση του τρόπου με τον οποίο το κάνουν θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες που αψηφούν την ηλικία, λένε οι επιστήμονες.

«Βιολογική αλχημεία»
Η λέπρα προκαλεί αναπηρία όταν μολύνει τα νεύρα, το δέρμα και τα μάτια.

Όμως το βακτήριο που το προκαλεί, το Mycobacterium leprae, έχει άλλες, ασυνήθιστες ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να εκτελεί «βιολογική αλχημεία», μετατρέποντας έναν τύπο σωματικού ιστού σε άλλο, κάτι που συναρπάζει τους επιστήμονες.

Έτσι, οι ερευνητές στράφηκαν στα μόνα άλλα ζώα που κόλλησαν την ασθένεια – τους αρμαδίλους.

Τα πειράματα, που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι η μόλυνση κατευθύνεται στο συκώτι των θωρακισμένων ζώων, όπου πραγματοποίησε μια ελεγχόμενη αεροπειρατεία του οργάνου για να το επαναπρογραμματίσει για τον δικό του σκοπό.

«Ήταν εντελώς απροσδόκητο», μου είπε η καθηγήτρια Anura Rambukkana, από το κέντρο αναγεννητικής ιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Cell Reports Medicine, έδειξαν ότι το ήπαρ σχεδόν διπλασιάστηκε σε μέγεθος
Μπορεί να περιμένετε μια τέτοια ανάπτυξη να είναι ελαττωματική ή ακόμη και καρκινική – αλλά η λεπτομερής ανάλυση έδειξε ότι ήταν υγιής και λειτουργική, με τη συνήθη σειρά αιμοφόρων αγγείων και χοληφόρων οδών.

«Είναι κάπως συγκλονιστικό», είπε ο καθηγητής Rambukkana. “Πώς το κάνουν αυτό; Δεν υπάρχει κυτταρική θεραπεία που να μπορεί να το κάνει αυτό.”

Γρήγορη αύξηση
Φαίνεται ότι το ζωύφιο της λέπρας γυρίζει προς τα πίσω το αναπτυξιακό ρολόι στο ήπαρ.

Τα πλήρως ανεπτυγμένα ηπατικά κύτταρα είναι οι μεταβολικές δυνάμεις με εκατοντάδες θέσεις εργασίας στο σώμα.

Αλλά τα βακτήρια τους πηγαίνουν πίσω σε ένα στάδιο – όπως να γίνουν ξανά έφηβοι – όπου μπορούν να αυξηθούν γρήγορα σε αριθμό πριν ωριμάσουν ξανά στην ενηλικίωση.

Η διερεύνηση της δραστηριότητας διαφορετικών τμημάτων του DNA των κυττάρων αποκάλυψε μια εικόνα που μοιάζει περισσότερο με αυτή ενός πολύ νεότερου ζώου ή ακόμα και ενός εμβρύου, όταν το συκώτι βρίσκεται ακόμη σε διαμόρφωση.

«Φυσική διαδικασία»
Αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς συμβαίνει όλο αυτό παραμένουν ασαφείς.

Έρευνα που έχει βραβευτεί με Νόμπελ έχει δείξει ότι είναι δυνατό να γυρίσουμε αναγκαστικά το ρολόι μέχρι το σημείο στο οποίο τα κύτταρα ανακτήσουν την ικανότητα να γίνουν οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα – αλλά αυτό διατρέχει τον κίνδυνο να τα μετατρέψει σε καρκινικά.

«Τα σφάλματα [της λέπρας] χρησιμοποιούν εναλλακτικές οδούς», μου είπε ο καθηγητής Rambukkana.

«Είναι ένας πολύ πιο ασφαλής τρόπος και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το κάνουν, επομένως αυτή είναι μια φυσική διαδικασία».

«Υποσχόμενα αποτελέσματα»
Η ελπίδα είναι ότι η προσέγγιση μπορεί να αξιοποιηθεί για την επισκευή των συκωτιών των ανθρώπων που περιμένουν για μεταμόσχευση – ή ακόμα και για την αναστροφή ορισμένων από τις βλάβες που προκαλούνται από τη γήρανση σε άλλα σημεία του σώματος.

«Το όνειρο είναι να χρησιμοποιήσουμε την ίδια βακτηριακή στρατηγική, να χρησιμοποιήσουμε την εφευρετικότητα των βακτηρίων για να δημιουργήσουμε νέα φάρμακα για αναγέννηση και επισκευή», είπε ο καθηγητής Rambukkana.

“Αν μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε αυτό, θα πρέπει να μπορείτε να μετατρέψετε αυτόν τον μηχανισμό σε ένα τρύπημα που κάνετε κάθε τρεις μήνες ή κάτι τέτοιο.”

Ο Δρ Darius Widera, από το Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Συνολικά, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στη θεραπεία ηπατικών ασθενειών όπως η κίρρωση.

«Ωστόσο, καθώς η έρευνα έχει γίνει χρησιμοποιώντας αρμαδίλους ως πρότυπα ζώα, δεν είναι σαφές εάν και πώς αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα μπορούν να μεταφραστούν στη βιολογία του ανθρώπινου ήπατος.

“Επιπλέον, καθώς τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μελέτη προκαλούν ασθένειες, θα απαιτηθεί ουσιαστική βελτίωση των μεθόδων πριν από την κλινική μετάφραση.”


[There are no radio stations in the database]