Τα πράγματα στο σπίτι που θα έπρεπε να καθαρίζουμε αλλά πάντα ξεχνάμε
15 Νοεμβρίου 2022
Εντάξει, κυρίες μου. Σας ορκίζομαι ότι δεν είμαι εδώ για να σας κρίνω ή για να σας φορτώσω. Αλλά αν είσαι και εσύ φανατική με την καθαριότητα και το να βρίσκεις νέα πράγματα για να καθαρίσεις είναι διασκεδαστικό, θα πρέπει σίγουρα να ρίξεις μία ματιά στη λίστα με τα πιο συχνά παραγνωρισμένα σημεία που χρειάζονται καθαρισμό στο σπίτι.
Ισως εύχεσαι να ήσουν και εσύ neat cleaning freak, όπως η Μόνικα από τα «Φιλαράκια» και να είχες στην κατοχή σου μερικές επιπλέον συμβουλές για το πώς να διατηρείς το σπίτι πιο καθαρό και από το σπίτι της γιαγιάς του Mr. Clean, που θα μπορούσαν πραγματικά να ωφελήσουν την πρόοδό και την καθαριότητα.
Όπως και να έχει, εμείς βρήκαμε μερικά σημεία που σίγουρα θέλουν καθάρισμα στο σπίτι, αλλά συνήθως τα αμελούμε ή δεν μας πέρνα καν από το μυαλό ότι και αυτά χρειάζονται την φροντίδα μας.
Τηλεχειριστήρια
Το Web MD αναφέρθηκε σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια που έδειξε ότι η επιφάνεια του τηλεχειριστηρίου είναι από τις πιο μικροβιακές σε ένα σύγχρονο σπίτι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μισά από τα τηλεχειριστήρια που εξετάστηκαν ήταν θετικά για ιούς του κρυολογήματος. Ακόμα κι αν τρως μόνο λαχανικά και χούμους ενώ βλέπεις τηλεόραση, αντί για ένα πιο βρώμικο σνακ όπως τα Cheetos, και πάλι σίγουρα στο τηλεχειριστήριο υπάρχουν σωματίδια τροφής.
Υπάρχουν εκατομμύρια συνηθισμένα σενάρια στα οποία το τηλεχειριστήριό συγκεντρώνει μικρόβια και δυσάρεστες ουσίες, και πότε αλήθεια ήταν η τελευταία φορά που το καθάρισες; Ένας ψεκασμός από ένα απολυμαντικό, μπορεί να κάνει θαύματα εδώ, όπως και ένα γρήγορο τρίψιμο ανάμεσα και πάνω από τα κουμπιά με ένα μαντηλάκι.
Διακόπτες φωτισμού
Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το πιο βρώμικο σημείο στο σπίτι δεν είναι το κάθισμα της τουαλέτας σας. Είναι πιθανότατα οι διακόπτες των φώτων στην κουζίνα, τα μπάνια και τους κοινόχρηστους χώρους.
Εκτός αν έχεις μια από αυτές τις παλιές συσκευές φωτισμού «hands free» που λειτούργει χτυπώντας τα χέρια σου ή ένα έξυπνο οικιακό σύστημα που έχεις εγκαταστήσει, τότε σίγουρα μεταδίδεις μικρόβια αγγίζοντας τους διακόπτες των φώτων. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνιστάται να σκουπίζεις όλους τους διακόπτες φωτισμού με ένα απολυμαντικό πανί μία φορά την εβδομάδα.
Το εσωτερικό της καφετιέρας
Ο καφές είναι αυτό που κρατάει πολλούς από εμάς σε εγρήγορση, αλλά δεν είναι άμοιρος ευθυνών όταν πρόκειται για μικρόβια. Μήπως η καφετιέρα σου έχει αρχίσει να βγάζει καφέ που έχει λίγο διαφορετική γεύση; Πιθανότατα να πλένεις την κανάτα της καφετιέρας κάθε μέρα, αλλά καθαρίζεις ποτέ τους εσωτερικούς μηχανισμούς της;
Μια μελέτη για τα πιο «βλαβερά» μέρη σε ένα σπίτι αποκάλυψε ότι το «δοχείο της καφετιέρας» είναι το πέμπτο πιο φορτωμένο με μικρόβια μέρος σε ένα σπίτι. Τι μπορείς να κάνεις για να απολυμάνεις τη δική σου; Ένας ειδικός του Good Housekeeping συνιστά να βγάλουμε όλα τα αποσπώμενα μέρη και να τα πλύνουμε στο χέρι ή να τα περάσουμε από το πλυντήριο πιάτων και στη συνέχεια, μπορούμε να καθαρίσουμε το εσωτερικό της με ένα μείγμα νερού και λευκού ξιδιού.
Το εσωτερικό των κάδων απορριμμάτων
Έχει διαρρεύσει κάποιο υγρό από τα σκουπίδια; Ακόμα κι αν έχεις πάντα τους κάδους απορριμμάτων καλυμμένους με σακούλα απορριμμάτων, τα μικρόβια και τα σκουπίδια θα βρουν έναν τρόπο. Κανείς δεν υπονοεί ότι πρέπει να καθαρίζεις τους κάδους απορριμμάτων κάθε φορά που αδειάζεις τη σακούλα, αλλά περιοδικά, είναι απαραίτητο.
Διακόσμηση μπάνιου
Ξέρεις ότι δεν πρέπει να αφήνεις την οδοντόβουρτσά σου, εκτεθειμένη στον υπαίθριο χώρο του πάγκου του μπάνιου σας. Γιατί; Επειδή τα αηδιαστικά αόρατα σωματίδια από το καζανάκι της τουαλέτας μπορούν να «ψεκαστούν» σε όλες τις επιφάνειες του μπάνιου, αφήνοντας οτιδήποτε βρίσκεται εκτεθειμένο εντελώς ευάλωτο σε ένα αηδιαστικό στρώμα μικροβίων.
Τα νεότερα πλυντήρια ρούχων εμπρόσθιας φόρτωσης είναι γενικά πιο ενεργειακά αποδοτικά σε σχέση με τα παλαιότερα ή τα μοντέλα άνω φόρτωσης, αλλά έρχονται με μια δυσάρεστη έκπληξη: μουχλιάζουν πιο συχνά και πιο εύκολα. Γι’ αυτό μπορεί να παρατηρήσεις ότι τα ρούχα σου έχουν αρχίσει να μυρίζουν λίγο μούχλα, ακόμη και αμέσως μετά το πλύσιμό τους.
Αντί να καταφύγεις σε έντονα αρωματικά για να καλύψεις τη μυρωδιά, κάνε στο πλυντήριό σου έναν καλό καθαρισμό κάθε τόσο. Είναι τόσο εύκολο όσο το να εκτελέσει έναν κύκλο πλύσης στην πιο ζεστή ρύθμιση νερού χωρίς τίποτα μέσα, χρησιμοποιώντας ξύδι αντί για υγρό απορρυπαντικό.
Αεραγωγοί θερμαντικών σωμάτων
Οι ειδικοί συνιστούν τον καθαρισμό των αεραγωγών «ανάλογα με τις ανάγκες», προκειμένου να αποφύγουμε την περιττή ρύπανση του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού, και αναφέρουν χαρακτηριστικά: «να καθαρίζετε τους αεραγωγούς σας κάθε τρία έως πέντε χρόνια». Αλλά αν διαθέτεις αεραγωγούς θερμαστρών με αέρα ή επίτοιχες μονάδες, μπορεί να χρειάζεται να τους καθαρίζεις από τη σκόνη πολύ πιο συχνά. Φρόντισε να σκουπίζεις καλά τα θερμαντικά σώματα με ένα υγρό πανί. Τα πολύ βρώμικα ή σκονισμένα θερμαντικά σώματα μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Καθώς ο εξοπλισμός θέρμανσης είναι γνωστό ότι προκαλεί έως και «το 15% των πυρκαγιών στα σπίτια και το 13% των θανάτων».
Λαμπτήρες
Ναι, καλά διαβάζεις. Οι λαμπτήρες δεν ήταν ψηλά στη λίστα με τα απαραίτητα για την καθαριότητα, αλλά εδώ είναι το θέμα: κάποτε οι λαμπτήρες καίγονταν και χρειάζονταν αντικατάσταση προτού σκονιστούν αρκετά ώστε να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο πυρκαγιάς.
Όμως, αυτοί οι παλιομοδίτικοι λαμπτήρες έχουν αρχίσει να φεύγουν και τα νεότερα, καθαρότερα, πιο ενεργειακά αποδοτικά και μακράς διάρκειας μοντέλα LED παίρνουν τη θέση τους. Οι λαμπτήρες LED μπορούν να διαρκέσουν περίπου έξι φορές περισσότερο από τους παραδοσιακούς ηλεκτρικούς λαμπτήρες, πράγμα που σημαίνει ότι ένα παχύ στρώμα σκόνης μπορεί να συσσωρευτεί και να γίνει κίνδυνος πυρκαγιάς πολύ πριν σκεφτείς να τους ελέγξεις.