Συνομιλία ΗΠΑ, Ρωσία σε Τουρκία: Στο τραπέζι oι συνέπειες χρήσης πυρηνικών όπλων, το μήνυμα του διευθυντή της CIA

15 Νοεμβρίου 2022

Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην Τουρκία για να μιλήσει με τον επικεφαλής ξένων κατασκοπευτικών υπηρεσιών της Ρωσίας.

Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην Τουρκία για να μιλήσει με τον επικεφαλής ξένων κατασκοπευτικών υπηρεσιών της Ρωσίας για να δώσει ένα μήνυμα σχετικά με τις συνέπειες μιας πιθανής ρωσικής χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο επικεφαλής της CIA Μπερνς προειδοποιεί τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Η επαφή ΗΠΑ-Ρωσίας στην Τουρκία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη ρωσική εφημερίδα Kommersant. Επικαλείται μια άγνωστη πηγή που είπε ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR, θα παραστεί στις συνομιλίες.

Η Ουκρανία ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το ταξίδι του Μπερνς στην Τουρκία, είπε ο αξιωματούχος. Ο Μπερνς δεν συζητά μια διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά μεταφέρει ένα μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Μπερνς συναντήθηκε με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν το 2021 κατόπιν εντολής του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να μεταφέρει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο, ερωτηθείσα για την έκθεση της Kommersant, είπε ότι δεν μπορούσε ούτε να το επιβεβαιώσει ούτε να το διαψεύσει. Το SVR δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Πέρα από τον πόλεμο, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα να συζητήσουν, που κυμαίνονται από την επέκταση μιας βασικής συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων και μια συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα έως μια πιθανή ανταλλαγή αιχμαλώτων ΗΠΑ-Ρωσίας και τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν εμπλέκονται»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ερωτηθείς σε μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) κορυφαίων οικονομιών στην Ινδονησία σχετικά με την επαφή ΗΠΑ-Ρωσίας στην Τουρκία, είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν εμπλέκονται.

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν συνομιλίες, επειδή αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη σε σχέση με το μέλλον, αλλά δεν εμπλεκόμαστε», είπε ο Γκουτέρες.

Ο Μπάιντεν είπε αυτόν τον μήνα ότι ελπίζει ότι ο Πούτιν θα ήταν πρόθυμος να συζητήσει σοβαρά μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της αμερικανίδας σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια σε ρωσική ποινική αποικία για ναρκωτικά.

Ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Paul Whelan, ο οποίος έχει αμερικανικά, βρετανικά, καναδικά και ιρλανδικά διαβατήρια, καταδικάστηκε το 2020 σε 16 χρόνια φυλάκιση σε ρωσική φυλάκιση, αφού καταδικάστηκε για κατασκοπεία. Αρνήθηκε την κατηγορία.

Ο Βίκτορ Μπουτ, ένας Ρώσος έμπορος όπλων που φυλακίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρεται ως άτομο που θα μπορούσε να ανταλλάσσεται με τον Γκρίνερ και τον Γουίλαν σε οποιαδήποτε μελλοντική ανταλλαγή κρατουμένων.


[There are no radio stations in the database]