Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου: Η Ελλάδα κέρδισε 72-70 μέσα στο Βέλγιο και προκρίθηκε στα τελικά του Μουντομπάσκετ

15 Νοεμβρίου 2022

Δυο αγωνιστικές πριν το τέλος των προκριματικών και σε συνδυασμό με τη νίκη της Σερβίας επί της Τουρκίας, η Εθνική μας «κλείδωσε» την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί το 2023 στην Άπω Ανατολή

Η Ελλάδα ξεπέρασε κάθε πιθανό εμπόδια που έβαλε το Βέλγιο, αλλά και η ίδια η Εθνική (ειδικά στο πρώτο ημίχρονο), επικράτησε με 72-70 και είναι επίσημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο (25 Αυγουστου-10 Σεπτεμβρίου σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία)!

Την κακή εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου διαδέχτηκε αυτή του δευτέρου. Όχι εκθαμβωτική, αλλά αρκετή για να φέρει μία νίκη στο νήμα. Μαζί με την Εθνική προκρίθηκε και η Σερβία.

Το ματς

Γεμάτο παράδοξα το πρώτο ημίχρονο. Η Ελλάδα στηρίχθηκε στην άμυνά για να πάρει πόντους απέναντι στο Βέλγιο. Όχι στο ενεργητικό της, αλλά στην αντίσταση που θα προέβαλε απέναντι στο Βέλγιο. Η γαλανόλευκη οδήγησε το Βέλγιο σε 8 λάθη στην πρώτη περίοδο, όμως τα μόλις δύο ριμπάουντ που πήρε η Ελλάδα (το ένα ομαδικό) δεν της επέτρεψαν αν ελπίζει σε πολλά.

Παράλληλα, η Ελλάδα ήταν εξαιρετικά άστοχη στα σουτ τριών πόντων (1/11 στο πρώτο ημίχρονο), ενώ μολονότι οδήγησε το Βέλγιο σε 17 λάθη (!), δεν μπορούσε με τίποτα να περιορίσει τον Ρετίν Ομπασοχάν. Ο γκαρντ της Βιλερμπάν (μαζί με τον Ισμαέλ Μπακό) σημείωσε τους πρώτους 17 πόντους της ομάδας του, ενώ ολοκλήρωσε το πρώτο ημίχρονο με 20 πόντους.

Στον αντίποδα η Εθνική είχε μία χαμένη μάχη στα ριμπάουντ (20-8), 12 παραπάνω επιθέσεις (10/19 σουτ το Βέλγιο και 13/31 η Ελλάδα) και βρέθηκε μόνο με 3 πόντους πίσω στο σκορ (34-31).

Με λιγότερο από ένα λεπτό στο δεύτερο ημίχρονο, οι Βέλγοι ξέφυγαν με 38-31! Η Ελλάδα αντέδρασε και με ένα μίνι 4-0, επανήλθε μία σχετική ισορροπία. Και όχι μόνο. Με δύο απανωτά τριποντα (Λαρεντζάκης, Τσαλμπούρης) και έναν αιφνιδιασμό του Καλάθη πέρασε μπροστά με 43-41! Την ίδια στιγμή οι Βέλγοι συμπλήρωναν 20 λάθη!

Η Ελλάδα βρήκε το σουτ που δεν είχε στο πρώτο ημίχρονο. Στα πρώτα πέντε λεπτά είχε 3/4 τρίποντα. Και ο Λαρεντζάκης συνέχισε ασταμάτητος. Πέτυχε δύο απανωτά τρίποντα για το 54-47!

Την ίδια ώρα, τα… χαρμόσυνα νέα από το Βελιγράδι (νίκη της Σερβίας) ούρλιαζαν ότι η Ελλάδα ήθελε τη νίκη για να προκριθεί. Και ενώ το momentum ήταν για την Ελλάδα, μερικές κακές επιλογές έφεραν ξανά το ματς στο +4 (54-50).

Η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει τα λάθη των Βέλγων σε πόντους, αφού κατάφερε να κλέψει και να τελειώσει τις φάσεις στον αιφνιδιασμό (58-52). Όμως οι Βέλγοι έβρισκαν τον τρόπο για να μένουν ζωντανοί, χάρη στα τρίποντά τους. Και ας έμεινε άποντος ο Ομπασοχάν στην 3η περίοδο.

Το Βέλγιο δεν άφησε το ματς. Αλλά η Εθνική είχε απαντήσεις. Ένα τρίποντο του Παπανικολάου έφερε το +5 (63-58). Και ενώ ο Καλάθης είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στην 4η (τρίποντο για το 66-60) ο Ομπασοχάν αφυπνίστηκε. Καλάθι και φάουλ, 66-63.

Τα τέσσερα τελευταία λεπτά ήταν θρίλερ. Το Βέλγιο μείωσε στον πόντο (68-67) με τον Ομπασοχάν να γίνεται και πασέρ. Όλες οι μπάλες περνούσαν από τα χέρια του Ομπασοχάν, όπως γίνεται σε όλα τα ματς του Βελγίου στα τελευταία λεπτά.

Ο Λούντζης έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο (το πρώτο μετά από 9 άστοχα σουτ κόντρα σε Λετονία και Βέλγιο) για το 71-67, 2:45 πριν το τέλος. Ο Ομπασοχάν έμοιαζε ασταμάτητος, έφτασε στους 30 πόντους με το σκορ στο 71-69.

Ο Λούντζης αποδείχτηκε παίκτης της τελευταίας στιγμής, κερδίζοντας ένα σημαντικό επιθετικό φάουλ. Αλλά η Ελλάδα σπατάλησε την επίθεσή της. Ο Μπακό βρέθηκε στις βολές, με 38.9 στο ρολόι: 1/2 και 71-70.

Η Ελλάδα σπατάλησε ακόμα μία επίθεση, όμως στην πιο κρίσιμη επίθεση του Βελγίου ο Ομπασοχάν χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ! Και η πρόκριση ήρθε για την Ελλάδα.

Κατάταξη

1. Λετονία 7-1
2. Σερβία 5-3
3. Ελλάδα 5-3 
4. Τουρκία 3-5
5.Βέλγιο 3-5 
6. Μεγάλη Βρετανία 1-7
Oι τρεις πρώτοι παίρνουν την πρόκριση για το Παγκόσμιο. 

Τα αποτελέσματα
Λετονία – Μ. Βρετανία 79-63

Σερβία – Τουρκία 77-76

Ελλάδα – Βέλγιο 70-72

Οι εναπομείνασες αγωνιστικές
5η αγωνιστική (24/2)
Τουρκία-Λετονία

Μεγάλη Βρετανία – Βέλγιο
Ελλάδα-Σερβία

6η αγωνιστική (27/2)
Σερβία-Μεγάλη Βρετανία
Βέλγιο-Τουρκία
Λετονία-Ελλάδα


[There are no radio stations in the database]