Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία αποσύρεται από τη Χερσώνα

10 Νοεμβρίου 2022

Την υποχώρηση διέταξε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή να επικαλείται δυσκολίες ανεφοδιασμού – Οι Ρώσοι καταστρέφουν γέφυρες και οδικό δίκτυο καθώς αποχωρούν

Τα ρωσικά στρατεύματα πρόκειται να αποσυρθούν από τη Χερσώνα, την πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, το μόνο μεγάλο διοικητικό κέντρο που κατέλαβαν από την έναρξη του πολέμου.Τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από όλη τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, έγινε γνωστό την Τετάρτη.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν και τηλεοπτικά, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε ότι «οι ζωές και η υγεία των στρατευμάτων πάντα έχουν προτεραιότητα. Λαμβάνουμε υπόψη την απειλή στον άμαχο πληθυσμό και σεβόμαστε τις επιθυμίες αυτών που θέλουν να φύγουν, αλλά και διασφαλίζουμε τη μεταφορά του στρατιωτικού υλικού στον Δνείπερο»

Ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικαλέστηκε δυσκολίες ανεφοδιασμού. Η καλύτερη επιλογή σε αυτές τις περιστάσεις, είπε ακόμη ο στρατηγός σε ανώτατους αξιωματικούς, θα είναι η οργάνωση της άμυνας σε μια γραμμή κατά μήκος του Δνείπερου.«Η Χερσώνα δεν μπορεί να εφοδιαστεί και να λειτουργήσει πλήρως. Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να διασφαλίσει την εκκένωση από τους κατοίκους», είπε.Πρόσθεσε ότι η απόφαση για την υπεράσπιση της αριστερής όχθης [ενν. στα ανατολικά του Δνείπερου] δεν ήταν εύκολη, ταυτόχρονα θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών.Η κίνηση ήταν γενικά αναμενόμενη εδώ και ημέρες. Φωτογραφίες και βίντεο από τη Χερσώνα τις τελευταίες ώρες έδειχναν τις ρωσικές σημαίες να έχουν υποσταλεί, ενώ οι ρωσικές αρχές στην κατειλημμένη πόλη είχαν μετακινηθεί προς τα νότια. Ωστόσο, η παραδοχή του Σουροβίκιν είναι τολμηρή, σημειώνει ο Guardian. Ο στρατηγός ουσιαστικά είπε ότι οι δυνάμεις του δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά, παρά την προσπάθεια της Μόσχας να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή εγκαταλείποντας άλλα εδάφη βορειότερα και στα ανατολικά.

Τα ρωσικά στρατεύματα πρόκειται να αποσυρθούν από τη Χερσώνα, την πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, το μόνο μεγάλο διοικητικό κέντρο που κατέλαβαν από την έναρξη του πολέμου.Τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από όλη τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, έγινε γνωστό την Τετάρτη.Σε σχόλια που μεταδόθηκαν και τηλεοπτικά, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε ότι «οι ζωές και η υγεία των στρατευμάτων πάντα έχουν προτεραιότητα. Λαμβάνουμε υπόψη την απειλή στον άμαχο πληθυσμό και σεβόμαστε τις επιθυμίες αυτών που θέλουν να φύγουν, αλλά και διασφαλίζουμε τη μεταφορά του στρατιωτικού υλικού στον Δνείπερο»Ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικαλέστηκε δυσκολίες ανεφοδιασμού. Η καλύτερη επιλογή σε αυτές τις περιστάσεις, είπε ακόμη ο στρατηγός σε ανώτατους αξιωματικούς, θα είναι η οργάνωση της άμυνας σε μια γραμμή κατά μήκος του Δνείπερου.«Η Χερσώνα δεν μπορεί να εφοδιαστεί και να λειτουργήσει πλήρως. Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να διασφαλίσει την εκκένωση από τους κατοίκους», είπε.Πρόσθεσε ότι η απόφαση για την υπεράσπιση της αριστερής όχθης [ενν. στα ανατολικά του Δνείπερου] δεν ήταν εύκολη, ταυτόχρονα θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών.Η κίνηση ήταν γενικά αναμενόμενη εδώ και ημέρες. Φωτογραφίες και βίντεο από τη Χερσώνα τις τελευταίες ώρες έδειχναν τις ρωσικές σημαίες να έχουν υποσταλεί, ενώ οι ρωσικές αρχές στην κατειλημμένη πόλη είχαν μετακινηθεί προς τα νότια. Ωστόσο, η παραδοχή του Σουροβίκιν είναι τολμηρή, σημειώνει ο Guardian. Ο στρατηγός ουσιαστικά είπε ότι οι δυνάμεις του δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά, παρά την προσπάθεια της Μόσχας να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή εγκαταλείποντας άλλα εδάφη βορειότερα και στα ανατολικά.

Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 στρατιώτες θα πρέπει να μετακινηθούν, πολλοί από τους οποίους σε μονάδες που υπέστησαν βαριές απώλειες σε έμψυχο και στρατιωτικό υλικό.Πληροφορίες από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες ανέφεραν ότι οι Ρώσοι καταστρέφουν γέφυρες στο οδικό δίκτυο των κατεχόμενων περιοχών, για να εμποδίσουν την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων. Άλλες πληροφορίες ήθελαν μονάδες του ρωσικού στρατού στην περιοχή να έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες, που σχεδόν τις αποδιοργάνωσαν.Τις τελευταίες εβδομάδες η αντεπίθεση των Ουκρανών διεξαγόταν σε πιο αργούς ρυθμούς, αλλά και η Ρωσία δυσκολευόταν να εξασφαλίσει τις γραμμές ανεφοδιασμού γιατί η Ουκρανία είχε καταστρέψει με το πυροβολικό γέφυρες επί του Δνείπερου. Παράλληλα, η Ρωσία είχε μετακινήσει από την πόλη με πλοία χιλιάδες αμάχους, μια κίνηση που η Ουκρανία χαρακτήρισε εξαναγκασμό σε εξορία.Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις ώρες από την είδηση για τον θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα του διορισμένου αναπληρωτή διοικητή της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ, σε συνθήκες ασαφείς αν όχι και ύποπτες. Μόλις πριν από έξι ημέρες έλεγε ότι είναι «αρκετά πιθανό» ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα διέσχιζαν τον ποταμό, δηλαδή θα υποχωρούσαν.


[There are no radio stations in the database]