Καλάθι του νοικοκυριού: Το… πενηντάρικο δεν φτάνει ούτε για τα βασικά, μένουν εκτός κρέατα, ψάρι, καφές

10 Νοεμβρίου 2022

Αναγκασμένοι να επιλέξουν προϊόντα μέχρι και από το καλάθι του νοικοκυριού είναι οι καταναλωτές που διαθέτουν ελάχιστα χρήματα για τα εβδομαδιαία ψώνια του σούπερ μάρκετ.

Σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές σε ρεύμα, νερό, πετρέλαιο και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, με το καλάθι του νοικοκυριού να μην αποτελεί λύση.

Ενδεικτικά για έναν ενήλικα που ζει μόνος του και διαθέτει 50 ευρώ για τα «ψώνια» του η λίστα περιορίζεται σε ελάχιστα προϊόντα στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε τα απολύτως απαραίτητα.

Αναλυτικά λίστα:

Ένα ψωμί 1,29 ευρώ, ένα πακέτο ψωμί του τοστ 1,68 ευρώ, δύο γάλατα 1,12 ευρώ (χ2), δύο πακέτα μακαρόνια 0,62 (χ2) ευρώ, ρύζι μπονέτ 0,76 ευρώ, γκούντα φέτες Γερμανίας 350γρ 3,12 ευρώ, πάριζα φέτες 1,55 ευρώ, φέτα ποπ 400γρ 4,08 ευρώ, αυγά 1,76 (6Τ), ελαιόλαδο 1 λίτρο 5,55 ευρώ, ρόλο κουζίνας 2,65, χαρτί υγείας το μικρό 2,78 ευρώ. Λαιμός χοιρινός 5,95 ευρώ, ένα κοτόπουλο 3,75 ευρώ, μπακαλιάρος κατεψυγμένος 5,90 ευρώ, φακές 1,15 ευρώ, γιαούρτι (3Τ) 1,75 ευρώ, αντισηπτικό χεριών 1,00 ευρώ, αρακάς 1,86 ευρώ.

Το τελικό ποσό για τα συγκεκριμένα προϊόντα φτάνει τα 50,06 ευρώ, ενώ αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι τεμάχια από το κάθε προϊόν πλην ελαχίστων συσκευασιών είναι μόνο ένα.

Όπως αποδεικνύεται εκτός λίστας του καταναλωτή είναι προϊόντα όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, ο καφές, η ζάχαρη, τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά και τα είδη υγιεινής (σερβιέτες, οδοντόκρεμα, ξυραφάκια, αποσμητικά, κρέπες, σαμπουάν) όπως και πολλά άλλα είδη κρεάτων, ψαρικών και κατεψυγμένων που δεν περιλαμβάνονται καθόλου στο καλάθι της νοικοκυράς.

Τέλος, σε περίπτωση που αναφερόμαστε σε καταναλωτές που έχουν οικογένεια, εκεί το κόστος για το σούπερ μάρκετ εκτινάσσεται στα ύψη, καθώς δεν έχουν υπολογιστεί οι πάνες, τα παιδικά γάλατα και γιαούρτια, οι κρέμες, όπως και η ποσότητα των προϊόντων που θα πρέπει να αγοράσει, είναι μεγαλύτερη.


[There are no radio stations in the database]