Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: 20 φοβερές και τρομερές ιστορίες του απόλυτου ελληνικού ντέρμπι

6 Νοεμβρίου 2022

Από το 8-2 και το κάψιμο της Λεωφόρου, στη βαζελίνη του Ποΐλα και το κρασί Da Pipa

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 όσοι σύχναζαν στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά είχαν συνηθίσει να βλέπουν τους Γιώργο Βαρδινογιάννη και Σταύρο Νταϊφά να μονομαχούν στο τάβλι. Πολύ καλοί φίλοι και κουμπάροι, απολάμβαναν τις μάχες τους και μία εξ αυτών φέρεται να ήταν αυτή που θα άλλαζε την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν η παρτίδα, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, που οι δύο εφοπλιστές έπαιξαν τους… Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ο νικητής, λένε, θα αγόραζε τις μετοχές των ερυθρόλευκων και ο ηττημένος αυτές των πράσινων. Άλλοι λένε ότι το στοίχημα περιοριζόταν στο ότι ο νικητής θα αγόραζε τον Ολυμπιακό και ο Βαρδινογιάννης αποφάσισε στη συνέχεια να αγοράσει τον Παναθηναϊκό για να συνεχίσει τις κόντρες με τον φίλο και κουμπάρο του.

Αν ισχύει αυτό ή αν είναι απλά ένας μύθος, προφανώς το ξέρει μόνο ο Βαρδινογιάννης, αφού ο Νταϊφάς δεν ζει πια. Είναι κι αυτή η ιστορία όμως, ακόμη κι αν δεν ισχύει, κομμάτι μιας μεγαλύτερης, αυτής των αναμετρήσεων των δύο ομάδων, στις οποίες έχουν συμβεί πολλά και διάφορα που έμειναν και θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στις μνήμες όλων, όποια ομάδα από τις δύο κι αν υποστηρίζουν.

1932, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 8-2

Την 1η Ιουνίου 1930 οι οπαδοί του Ολυμπιακού φτάνουν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κρατώντας ένα φέρετρο στο οποίο θα… κήδευαν τους πράσινους μετά τη λήξη του ντέρμπι. Τέτοια η σιγουριά τους για νίκη της ομάδας τους. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι… Σε ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία αφού σημειώθηκε το μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία των ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 8-2, ο Άγγλος Μεσσάρης, αστέρι της ομάδας, έγινε τραγούδι και το φέρετρο των οπαδών των Πειραιωτών διαλύθηκε προκειμένου να χρησιμεύσει σαν… όπλο για τις μάχες που ακολούθησαν.

1962, τελικός κυπέλλου χωρίς νικητή

Το 1962 ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας ήταν υπόθεση αιωνίων, αλλά τελικά θα αποδειχθεί υπόθεση των οπαδών τους, οι οποίοι θα στιγματίσουν ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι το οποίο, πάντως, ήταν ούτως ή άλλως περίεργο. Ο διαιτητής του αγώνα, ενδεικτικά, κράτησε… 65 λεπτά το πρώτο ημίχρονο, έκανε 30λεπτη αντί για 15λεπτη ανάπαυλα και γενικά δείχνει να θέλει να το καθυστερήσει το πράγμα. Αποτέλεσμα; Οι οπαδοί των δύο ομάδων σκέφτονται ότι όλο αυτό γίνεται για να κριθεί ο τελικός στο κέρμα και αρχίζουν να πετάνε κι αυτοί κέρματα, όπως και άλλα αντικείμενα, στον αγωνιστικό χώρο. Συνέπεια της κατάστασης που δημιουργήθηκε ήταν να μην αναδειχθεί, τελικά, κανείς κυπελλούχος εκείνη τη χρονιά.

1964, αήττητο πρωτάθλημα με νίκη στο Καραϊσκάκη

Στις 24 Μαΐου 1964 ο Παναθηναϊκός που έχει στεφθεί πρωταθλητής λίγες εβδομάδες νωρίτερα, κατεβαίνει στον Πειραιά για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό. Είναι η τελευταία αγωνιστική και είναι ένα παιχνίδι αδιάφορο βαθμολογικά αλλά με τεράστιο ενδιαφέρον και για τις δύο ομάδες. Γίνεται; Γίνεται. Οι ερυθρόλευκοι ήθελαν να σπάσουν το αήττητο των πράσινων, οι οποίοι με τη σειρά τους απείχαν μόλις 90 λεπτά από το πρώτο αήττητο πρωτάθλημα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και θα καταφέρουν να γράψουν ιστορία τελικά, αφού με γκολ του Πανάκη θα νικήσουν (0-1) και στο Καραϊσκάκη, παίρνοντας τον τίτλο χωρίς καμία ήττα.

1964, η… συμμαχία που «έκαψε» τη Λεωφόρο


Λίγες εβδομάδες μετά το ματς πρωταθλήματος, στις 17 Ιουνίου συγκεκριμένα, οι δύο ομάδες κοντράρονται στον ημιτελικό του κυπέλλου. Στη Λεωφόρο αυτή τη φορά. Ο νικητής θα αντιμετώπιζε στον τελικό την ΑΕΚ αλλά τελικά δεν θα υπάρξει νικητής αφού οι οπαδοί των δύο ομάδων θα διαλύσουν τα πάντα. Με το παιχνίδι να είναι ισόπαλο και τις δύο ομάδες να μην προσπαθούν και ιδιαίτερα, οι οπαδοί τόσο του Παναθηναϊκού όσο και του Ολυμπιακού αρχίζουν να κάνουν περίεργες σκέψεις. Αρχίζουν να πιστεύουν ότι οι δύο ομάδες θέλουν ισοπαλία για να γίνει επαναληπτικός αγώνας, να υπάρξουν κι άλλα έσοδα από τα εισιτήρια. Έτσι, κάνουν ντου στον αγωνιστικό χώρο και προκαλούν τεράστιες ζημιές στο γήπεδο της Λεωφόρου. Ο ημιτελικός, φυσικά, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και καμία ομάδα δεν πήρε την πρόκριση για τον τελικό…

1973, ο επικός τσακωμός του Κωνσταντίνου με τον Συνετόπουλο

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου δεν ήταν μόνο ένας πολύ καλός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού. Ήταν και ένας καλός πυγμάχος, οπότε μάλλον δεν ήταν και ό,τι καλύτερο το να τον προκαλέσεις. Ο Τάκης Συνετόπουλος, όμως, αποφάσισε να το κάνει το 1973, στον αγώνα των δύο ομάδων στο Καραϊσκάκη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο παίκτης του Ολυμπιακού είπε κάτι προσβλητικό στον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού για την τότε σύζυγό του, Μάρθα Καραγιάννη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πανικός. Ο Κωνσταντίνου πήρε στο κυνήγι τον Συνετόπουλο στο Καραϊσκάκη και ο τσακωμός τους έμεινε στην ιστορία των ντέρμπι αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα.

1982, από 0-2 στο 3-2 με τρία πέναλτι

Στις 13 Ιανουαρίου 1982 οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κοντράρονται στο γήπεδο της Λεωφόρου για τους «32» του κυπέλλου Ελλάδας και στο 6′ το σκορ είναι ήδη 0-2. Οι Πειραιώτες, μάλιστα, θα βάλουν και τρίτο γκολ με τον Μητρόπουλο, το οποίο όμως θα ακυρωθεί. Όπως και να έχει, το 0-2 στο ημίχρονο έδινε σαφές προβάδισμα στους ερυθρόλευκους, αλλά στο β’ μέρος όλα θα αλλάξουν. Και άλλαξαν με τον εξής τρόπο: Πέναλτι του Χαραλαμπίδη για το 1-2 στο 47′, πέναλτι του Χαραλαμπίδη για το 2-2 στο 63′, πέναλτι του Χαραλαμπίδη για το 3-2 στο 96′! Ακόμη και σήμερα, δεκαετίες μετά, στον Πειραιά μνημονεύουν τη διαιτησία των Δέδε, Βουράκη και Ζλατάνου.

1982, το πρώτο και μοναδικό μπαράζ για το πρωτάθλημα

Τη σεζόν 1981-82 το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής ήταν συναρπαστικό. Τόσο συναρπαστικό ώστε οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός να ισοβαθμίσουν, τελικά, παίρνοντας από 50 βαθμούς ο καθένας. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν για πρώτη και μοναδική -ως τώρα- φορά οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι να παίξουν αγώνα μπαράζ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ένας αγώνας μπαράζ που έγινε στο γήπεδο του Βόλου, με τους ερυθρόλευκους να επικρατούν τελικά με 2-1 και να στέφονται πρωταθλητές. Τα προηγούμενα δύο παιχνίδια, στην κανονική διάρκεια, σε Καραϊσκάκη και Λεωφόρο, είχαν λήξει ισόπαλα με 1-1.

1988, ο τελικός του Σαργκάνη

Στις 8 Μαΐου 1988 το ΟΑΚΑ είναι κατάμεστο, κυριολεκτικά κατάμεστο, για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Ένας τελικός, για τον οποίο η πόλωση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ λόγω του Γιώργου Κοσκωτά και της κόντρας του με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη. Ένας τελικός που θα είναι συγκλονιστικός, με τον Παναθηναϊκό να προηγείται, τον Ολυμπιακό να ισοφαρίζει και να κάνει την προσπέραση στην παράταση, για να ισοφαρίσουν τελικά οι πράσινοι και να κριθούν τα πάντα στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, πρωταγωνιστής θα γίνει ο Νίκος Σαργκάνης με τις αποκρούσεις στις εκτελέσεις των Χατζίδη και Φούνες, αλλά και με την ατάκα του προς τον Βαρδινογιάννη μετά το τέλος για το πού έβαλε τα λεφτά που φέρονται να του είχαν προτείνει από το αντίπαλο στρατόπεδο…

1988, ο χαμός με Κοσκωτά και Σαραβάκο – Αντωνίου

Ο Δημήτρης Σαραβάκος

Λίγους μήνες μετά τον χαμένο τελικό κυπέλλου, ο Γιώργος Κοσκωτάς θέλει να πάρει στον Ολυμπιακό ένα άλλο «τρόπαιο». Πιο σημαντικό και από ένα κύπελλο Ελλάδας. Θέλει να πάρει στον Ολυμπιακό τον Δημήτρη Σαραβάκο αλλά και τον Κώστα Αντωνίου, με τα ρεπορτάζ της εποχής να κάνουν λόγο για ένα κρυφό ραντεβού στο Άλσος της Νέας Σμύρνης, όπου και πρόσφερε… αμέτρητα λεφτά στον μεγάλο «μικρό» του ελληνικού ποδοσφαίρου, στον καλύτερο παίκτη του Παναθηναϊκού. Η υπόθεση, τελικά, δεν θα προχωρήσει αφού θα ξεσπάσει το γνωστό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Κοσκωτά, αλλά ήταν μια ιστορία που δεν ξεχάστηκε ποτέ. Και κανείς δεν είναι σίγουρος ότι οι Σαραβάκος και Αντωνίου δεν θα ντύνονταν στα ερυθρόλευκα αν δεν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο…

1990, το 3-4 που… δεν ήταν στημένο τελικά

Στις 25 Φεβρουαρίου 1990 ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό με τη μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος να έχει πάρει φωτιά. Όπως θα έπαιρνε, μεταφορικά αλλά παραλίγο και κυριολεκτικά, και εκείνο το ντέρμπι… Οι πράσινοι προηγούνται στο 47′ με τον Καλιτζάκη, οι ερυθρόλευκοι ισοφαρίζουν στο 50′ με τον Ντέταρι, ο Μαραγκός κάνει το 1-2 στο 61′, ο Τσαλουχίδης το 2-2 στο 69′ και οι οπαδοί των δύο ομάδων αρχίζουν να πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά… «Είναι στημένο;», φωνάζουν αυτοί του Ολυμπιακού, «ναιιιιιιι», απαντάνε αυτοί του Παναθηναϊκού και ακολουθεί ο κακός χαμός με πέτρες στον πιτσιρικά Νικοπολίδη που κάνει ντεμπούτο, ντου του Αργύρη Σαλιαρέλη στον αγωνιστικό χώρο, επίθεση σε κάμεραμαν της ΕΡΤ και διακοπή… ωρών. Τελικά, όταν το ματς άρχισε ξανά, τα γκολ συνεχίστηκαν: 2-3 ο Αντωνίου στο 74′, 3-3 ο Αποστολάκης στο 88′ και 3-4 ο Σαμαράς στις καθυστερήσεις, για να αποδειχθεί τελικά ότι δεν ήταν στημένο για ισοπαλία.

1990, η μεταγραφή Αποστολάκη και η κλωτσιά του Μητρόπουλου

Το καλοκαίρι του 1990 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έκανε κάτι που συνήθιζε εκείνα τα χρόνια: Πήρε στον Παναθηναϊκό έναν από τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού και συγκεκριμένα τον Στράτο Αποστολάκη. Μια μεταγραφή που προκάλεσε τέτοια ένταση ώστε τελικά να αναβληθεί ο τελικός του Σούπερ Καπ ανάμεσα στις δύο ομάδες υπό τον φόβο επεισοδίων. Δεν γινόταν, όμως, να αναβληθεί το ματς πρωταθλήματος στο Καραϊσκάκη. Σε αγωνιστικό επίπεδο, είναι ένα από τα χειρότερα ντέρμπι όλων των εποχών, αφού δεν υπήρξε όχι γκολ αλλά ούτε καν ευκαιρία. Παρ’ όλα αυτά, το Καραϊσκάκη πανηγύρισε… σαν γκολ ένα δυνατό μαρκάρισμα του Τάσου Μητρόπουλου στον «προδότη» Αποστολάκη.

1993, κουρεμένοι (και ηττημένοι) στον τελικό

Το 1992-93 το πρωτάθλημα πήγε στην ΑΕΚ και οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θέλησαν να βρουν παρηγοριά μέσω του κυπέλλου, έχοντας φτάσει στον τελικό. Ένας τελικός που έμεινε στην ιστορία για το γεγονός ότι όλοι οι παίκτες των Πειραιωτών εμφανίστηκαν κοντοκουρεμένοι, σε μια κίνηση που έμοιαζε με κάτι σαν όρκο νίκης. Ό,τι κι αν ήταν, πάντως, δεν πήγε καλά, αφού με γκολ του Βαζέχα οι πράσινοι επικράτησαν με 1-0 και πήραν την κούπα, με τους ερυθρόλευκους να χάνουν και το τρόπαιο μετά τα μαλλιά τους. Ειδικά η εμφάνιση των Μπατίστα και Τσιαντάκη έχει μείνει αλησμόνητη…

1994, η γκολάρα του Καλαντζή

Στις 5 Ιανουαρίου 1994 ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με στόχο τη νίκη που θα τον διατηρήσει κοντά στην ΑΕΚ. Οι Πειραιώτες, όμως, είναι αυτοί που θα πανηγυρίσουν τελικά, επικρατώντας με 2-1 χάρη στα γκολ των Καλαντζή και Χαντζίδη, πριν μειώσει ο Σαραβάκος. Αυτό του Καλαντζή, όμως, δεν ήταν ένα απλό γκολ αλλά κατά πάσα πιθανότητα το καλύτερο γκολ που έχουμε δει ποτέ σε ντέρμπι αιωνίων. Και το γεγονός ότι το έβαλε ως ερυθρόλευκος ενώ ήταν πρώην πράσινος, το έκανε ακόμη πιο ξεχωριστό για τον ίδιο και τους οπαδούς των Πειραιωτών.

1994, ο Ποΐλας και η βαζελίνη στον πράσινο πάγκο

Στις 28 Δεκεμβρίου 1994 ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος, με τις δύο ομάδες να έχουν διαφορετικούς στόχους. Οι ερυθρόλευκοι έχουν μείνει πίσω στη βαθμολογία και απλά θέλουν να πλησιάσουν τις πρώτες θέσεις, ενώ οι πράσινοι είναι στην κορυφή και είναι και αήττητοι. Το παιχνίδι, τελικά, θα λήξει ισόπαλο 1-1, αλλά το γεγονός της ημέρας δεν ήταν κάποιο γκολ, κάποια φάση στο 90λεπτο. Αυτό με το οποίο ασχολήθηκαν τα ΜΜΕ και το οποίο έμεινε από εκείνο το παιχνίδι, ήταν το γεγονός ότι ο γενικός αρχηγός του Ολυμπιακού, Άρης Ποΐλας, είχε φροντίσει ώστε ο πάγκος του Παναθηναϊκού να είναι γεμάτος με… βαζελίνη, με συνέπεια ο Χουάν Ραμόν Ρότσα και οι παίκτες του να ψάχνουν κουβέρτες για να τις απλώσουν και να καθίσουν.

1995, το θρίλερ με τα πέναλτι του Νικάκη

Λίγους μήνες μετά το ντέρμπι της βαζελίνης, την 1η Μαρτίου 1995, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο Καραϊσκάκη για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στον δεύτερο προημιτελικό του κυπέλλου. Οι ερυθρόλευκοι είχαν επικρατήσει με 2-1 στο ΟΑΚΑ και είχαν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση, την οποία έδειχναν να έχουν αγκαλιάσει όταν έκαναν το 2-1 και στη ρεβάνς. Το παιχνίδι, όμως, δεν είχε τελειώσει και η συνέχεια ήταν συναρπαστική ή δραματική, όπως το βλέπει ο καθένας… Στο 71′ ο Δώνης κάνει το 2-2 και στο 88′ ο διαιτητής Νικάκης δίνει πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού, με τον Βαζέχα να κάνει το 2-3! Οι πράσινοι έχουν, πλέον, σκορ πρόκρισης και οι ερυθρόλευκοι έχουν τρελά νεύρα με τον ρέφερι, ο οποίος όμως στο 90′ θα σφυρίξει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού! Οι Πειραιώτες έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσουν και να προκριθούν αλλά ο Βάντσικ θα μπλοκάρει την εκτέλεση του Αλεξανδρή και θα φύγει… τρέχοντας για το πέταλο μαζί με τους συμπαίκτες του.

1996, το πέναλτι του Παπουτσέλη

Σεζόν 1996-97, ο Ολυμπιακός με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο κυνηγάει το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 1987 και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, αν και νωρίς ακόμη στο πρωτάθλημα, θεωρείται κομβικό. Το παιχνίδι δεν έχει πολλές φάσεις και το 0-0 παραμένει μέχρι και τη στιγμή που ο διαιτητής Παπουτσέλης θα σφυρίξει πέναλτι υπέρ των ερυθρόλευκων για ανατροπή του Ίβιτς, η οποία όμως έγινε εκτός περιοχής. Ο Τζόρτζεβιτς θα εκτελέσει και θα γράψει το τελικό 1-0, οι πράσινοι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες και στα αποδυτήρια, οι οπαδοί τους μνημονεύουν ακόμη και σήμερα τον Παπουτσέλη και για όλους τους υπόλοιπους αυτό το πέναλτι ήταν η πιο σοβαρή ένδειξη ότι κάποια δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είχαν αλλάξει πλέον.

2001, το 1-4 στη Λεωφόρο

Αν ζητήσεις από έναν οπαδό του Ολυμπιακού να σου πει το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που απόλαυσε περισσότερο, κατά πάσα πιθανότητα θα απαντήσει αυτό της 21ης Μαρτίου 2001 στη Λεωφόρο. Είναι ο επαναληπτικός ημιτελικός του κυπέλλου μετά το 1-1 στο ΟΑΚΑ και θα εξελιχθεί σε ιστορικό θρίαμβο των Πειραιωτών, οι οποίοι μπαίνουν φουριόζοι, προηγούνται από νωρίς με 0-2 και τελικά θα επικρατήσουν με 1-4! Ένα 90λεπτο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι οπαδοί των ερυθρόλευκων δεν πανηγύρισαν μόνο τα γκολ της ομάδας τους αλλά και τον… πανηγυρισμό των παικτών τους, με τον οποίο ήθελαν να πικάρουν τον Νίκο Λυμπερόπουλο που είχε δείξει τον αριθμό της φανέλας του μετά το γκολ που είχε πετύχει στο πρώτο παιχνίδι.

2002, το ξύλο στον Ευθυμιάδη

Στις 24 Μαρτίου 2002 ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό σε ένα κομβικό παιχνίδι για τη μάχη του πρωταθλήματος. Ένα παιχνίδι που φαινόταν ότι θα το πάρουν οι πράσινοι, οι οποίοι άνοιξαν το σκορ στο 76′ με τον Ολισαντέμπε. Από εκείνη τη στιγμή, οι ερυθρόλευκοι είναι συνεχώς μπροστά για να ισοφαρίσουν και οι πράσινοι αμύνονται για να κρατήσουν. Και κρατάνε μέχρι και το 93ο λεπτό, όταν ο διαιτητής Ευθυμιάδης καταλογίζει πέναλτι για μαρκάρισμα του Κωνσταντίνου στον Βενετίδη. Η απόφαση είναι σωστή, αλλά το γεγονός ότι σε όλο το 90λεπτο σφύριζε με διαφορετικά κριτήρια στα φάουλ, φέρνει την έκρηξη… Οι εικόνες που ακολούθησαν, με τον Ευθυμιάδη να δέχεται επίθεση από πολλά άτομα και να γεμίζει αίματα στο πρόσωπο, είναι από τις πιο άσχημες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

2003, το ντέρμπι της Ριζούπολης

11 Μαΐου 2003, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στη Ριζούπολη για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οι πράσινοι είναι στο +3 και παίρνουν τον τίτλο και με ισοπαλία, ενώ αν χάσουν με ένα γκολ διαφορά θα υπάρξει μπαράζ. Τελικά από τα πρώτα λεπτά το σκορ είναι στο 2-0 για τους Πειραιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα βάλουν και τρίτο γκολ και θα πάρουν το πρωτάθλημα. Ένα πρωτάθλημα που οι οπαδοί τους μνημονεύουν ακόμη και σήμερα ως ένα από τα πιο όμορφα της ομάδας τους, ενώ αυτοί των πράσινων ακόμη και σήμερα φωνάζουν για την ατμόσφαιρα που επικρατούσε και όσα έγιναν κατά την προθέρμανση της ομάδας τους.

2006, από το κρασί Παράγκα στο… Da Pipa

Ιανουάριος 2006, το κλίμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τεταμένο λόγω της διαιτησίας και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, εκ μέρους του Παναθηναϊκού, αποφασίζει να κάνει ένα δώρο στους προέδρους των άλλων ομάδων. Τους στέλνει, επομένως, από ένα μπουκάλι κρασί «Παράγκα». Η επιλογή, προφανώς, δεν είναι τυχαία, αφού πολλά ακούγονταν εκείνα τα χρόνια για την… Παράγκα που υπήρχε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Σωκράτης Κόκκαλης πάντως, από την πλευρά του Ολυμπιακού, δεν θα σχολιάσει την κίνηση του αντιπάλου του. Αντιθέτως, περιμένει το ντέρμπι των δύο ομάδων στο Καραϊσκάκη και μετά τη νίκη των ερυθρόλευκων με 3-2 ρωτήθηκε στις δηλώσεις του αν θα το γιορτάσει πίνοντας ένα ποτήρι κρασί Παράγκα. «Δεν θα πιω το κρασί “Παράγκα”, αλλά το Da Pipa», ήταν η απάντηση του Κόκκαλη, αναφερόμενος σε ένα πορτογαλικό κρασί με τη συγκεκριμένη ονομασία…


[There are no radio stations in the database]