Airbnb: Η Αθήνα πρωταγωνιστεί ξανά στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις

5 Νοεμβρίου 2022


Ισχυρή ζήτηση για καταλύματα στην Αθήνα μέσω της πλατφόρμας Airbnb δείχνουν στοιχεία Σεπτεμβρίου, που επιβεβαιώνουν ότι η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα δεν τελειώνει με το καλοκαίρι.

Μόνο στο Λεκανοπέδιο, είναι καταχωρισμένα περίπου 12.000 καταλύματα, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Ερευνα της εταιρείας μάρκετινγκ Tourix αναλύει τα δεδομένα των καταλυμάτων όπως διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 και φτάνει σε συμπεράσματα για τις κορυφαίες περιοχές που προτιμούν οι επισκέπτες της ελληνικής πρωτεύουσας.  Οι 3 κορυφαίες περιοχές της Αθήνας που φιλοξενούν τα περισσότερα καταλύματα είναι η Πλάκα, ο Νέος Κόσμος και το Κουκάκι. Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σε κατάλυμα της Airbnb στην Αθήνα είναι στα 95 ευρώ (+9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021). Οι 3 περιοχές με την υψηλότερη τιμή ανά διανυκτέρευση είναι το Ζάππειο, το Πολύγωνο και η Πλάκα.

Ακτινογραφία

Συνολικά στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 6.000 ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσω της Airbnb. Το 76% διαχειρίζεται πάνω από ένα κατάλυμα. Ενα χαρακτηριστικό που οι ταξιδιώτες λαμβάνουν υπόψη πριν προχωρήσουν σε κράτηση σε ένα κατάλυμα είναι οι κριτικές του καταλύματος. Ο μέσος όρος αξιολογήσεων σε καταλύματα της Αθήνας είναι 4.73 με άριστα το 5, όπως διαμορφώνεται από τις 537.000 κριτικές μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ο μέσος όρος αξιολογήσεων για την επικοινωνία με τους οικοδεσπότες είναι 4.85/5. Οι κορυφαίες 3 περιοχές της Αθήνας με τους υψηλότερους μέσους όρους αξιολογήσεων είναι το Πολύγωνο, η περιοχή γύρω από το 1ο Νεκροταφείο Αθηνών και η συνοικία Ελληνορώσων. Οι 3 περιοχές με τους χαμηλότερους μέσους όρους αξιολογήσεων είναι ο Αγιος Ελευθέριος, τα Πατήσια και η Ριζούπολη. Εδώ αξίζει να εξετάσουμε μια υποκατηγορία αξιολογήσεων που αφήνουν οι χρήστες στα καταλύματα της Airbnb και που έχει να κάνει συγκεκριμένα με την τοποθεσία του καταλύματος. Σε αυτήν την υποκατηγορία, οι 3 κορυφαίες περιοχές με τους μεγαλύτερους μέσους όρους αξιολογήσεων αποκλειστικά λόγω τοποθεσίας είναι το Κολωνάκι, το Κουκάκι και η συνοικία της Ρηγίλλης στην Αθήνα.

Τέσσερις επιλογές

Κάποιος που αναζητά ένα ακίνητο με βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα μπορεί να διαλέξει καταλύματα ανάμεσα σε τέσσερις τύπους μέσα από την πλατφόρμα της Airbnb. Σύμφωνα με την Tourix, τα καταλύματα αυτά μπορεί να είναι ολόκληρα σπίτια/διαμερίσματα, ιδιωτικά δωμάτια, κοινόχρηστα δωμάτια και δωμάτια ξενοδοχείων. Για την Αθήνα, το 88% των καταλυμάτων είναι ολόκληρα σπίτια ή διαμερίσματα. Το 10% των καταλυμάτων είναι δωμάτια και το 2% είναι δωμάτια ξενοδοχείων ή κοινόχρηστα δωμάτια.


[There are no radio stations in the database]