Πώς να εκπαιδεύσω σωστά τη γάτα μου;

4 Νοεμβρίου 2022

Η γάτα μας πρέπει απο νωρίς να μάθει ορισμένες συμπεριφορές ώστε να εξελιχθεί σε μία υγιή ενήλικη γάτα. Η εκπαίδευση που θα λάβει επηρεάζει αρκετά συγκεκριμένες από τις συμπεριφορές της. Η εκπαίδευση γάτας είναι δυνατή, παρά τα αντιθέτως θρυλλούμενα, αρκεί να γίνεται με σωστούς τρόπους, βασισμένους κυρίως στη θετική μέθοδο. Κάτι που μας οδηγεί στο ότι η τιμωρία δεν πρόκειται ποτέ να αποδώσει καρπούς.

πώς να εκπαιδεύσω τη γάτα μου;

Χρειάζεται η γάτα μας εκπαίδευση; 

Οι γάτες μπορούν να ζουν ανεξάρτητες και δε βασίζονται απαραίτητα στις σχέσεις με τους ανθρώπους για να επιβιώσουν. Ωστόσο, για να αναπτύξετε έναν ισχυρό δεσμό μαζί της είναι σημαντικό να αρχίσετε να εκπαιδεύετε τη γάτα σας όσο πιο νωρίς μπορείτε.

Υπάρχουν κάποια βασικά που πρέπει να τη διδάξετε και που θα έχουν σημαντικά οφέλη για την κοινωνικοποίησή της: 

  • Μεταφορά της γάτας με το κλουβί μεταφοράς
  • Προσαρμογή σε νέο περιβάλλον
  • Επισκέψεις στον κτηνίατρο
  • Επαφή με άλλες γάτες
  • Ορισμένες δεξιότητες, όπως το να ακούει τον κηδεμόνα της.

Πότε να αρχίσετε την εκπαίδευση της γάτας;

Η καλύτερη «περίοδος εκπαίδευσης» μίας γάτας σας είναι σε αρκετά μικρή ηλικία – γύρω στις οκτώ εβδομάδες. Τότε, οι γάτες είναι πιο δεκτικές, αλλά μέχρι και την ηλικία των 12 εβδομάδων, η έκθεση σε ανθρώπους, άλλα κατοικίδια και νέα περιβάλλοντα τις βοηθά να κοινωνικοποιηθούν.
Όσο μεγαλώνουν, τόσο πιο δύσκολο είναι για αυτές να συνηθίσουν νέες καταστάσεις, χωρίς ωστόσο να είναι ακατόρθωτο. Υπάρχουν πολλές γάτες που έχουν εγκατασταθεί σε ένα νέο σπίτι με μεγάλη επιτυχία, με τη σωστή προετοιμασία και υπομονή.

εκπαιδευση γατας

Μετά την υιοθεσία μιας γάτας στο σπίτι, είναι σημαντικό αυτή να εκπαιδευτεί, ώστε να μάθει να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί σας. Αν εκαπιδεύσετε απο νωρίς τη γάτα σας όταν είναι σε μικρή ηλικία, θα συνηθίσει τη σωματική επαφή και θα νιώθει άνετα μαζί σας.

Συμβουλές για το πώς να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας:

  1. Όταν υιοθετήσετε μία μικρή γάτα και την φέρετε στο σπίτι, αφήστε τη να σας πλησιάσει μόνη της χωρίς να την πιέσετε. Αλληλεπιδράστε μαζί της μόνο για λίγα λεπτά κάθε φορά μέχρι να αρχίσει να αισθάνεται άνετα μαζί σας και να μην προσπαθεί να ξεφύγει.
  2. Αρχίστε την εκπαίδευση όταν φαίνεται ήρεμη και ξεκούραστη.
  3. Προσδιορίστε τι θέλετε να της μάθετε. Για παράδειγμα, να μπαίνει μόνη της στο κλουβί μεταφοράς όταν της το ζητάτε ή να σας αφήνει να της κόβετε τα νύχια.

Ένα βήμα κάθε φορά:

  1. Αφήστε το κλουβί μεταφοράς σε ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος του σπιτιού, όπως κοντά στο κρεβάτι της με την πόρτα ανοιχτή. Η περιέργεια αναμφίβολα θα την οδηγήσει να το εξερευνήσει κάποια στιγμή. 
  2. Επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσετε μέσα ένα παιχνίδι που της αρέσει να παίζει ή την αγαπημένη της κουβέρτα.
  3. Μόλις μπαινοβγαίνει άνετα μέσα σε αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε να κλείσετε την πόρτα και να την ξανά ανοίξετε μερικές φορές και τελικά να σηκώσετε το κλουβί μεταφοράς και να το μεταφέρετε κάπου κοντά, παρατηρώντας αν δέχεται με ευκολία αυτό το βήμα.
  4. Πάντα θα πρέπει να την επιβραβεύετε με μία λιχουδιά όταν τα καταφέρνει.

Αν η γάτα που θέλετε να εκπαιδεύσετε είναι μεγαλύτερη σε ηλικία, πρέπει να έχετε υπομονή και να της δίνετε χρόνο να μάθει το κάθε βήμα.

  1. Παρατηρήστε σημάδια άγχους της γάτας σας ή άλλα που δείχνουν ότι η γάτα σας χάνει το ενδιαφέρον της, όπως να γυρίζει το κεφάλι της σε άλλη κατεύθυνση, να αυτοπεριποιείται ή να δείχνει νευρική. Εάν συμβεί αυτό, σταματήστε την εκπαίδευση και προσπαθήστε ξανά άλλη στιγμή.
  2. Να μαθαίνετε στη γάτα σας ένα πράγμα κάθε φορά ώστε να μην μπερδεύεται και να έχετε υπομονή. Η εκπαίδευση είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο.
  3. Όταν την επιβραβεύετε για ένα βήμα που έκανε με επιτυχία μην ξεχνάτε να της λέτε «μπράβο». Έτσι, θα συσχετίσει αυτή τη φράση με την επιβράβευση.
  4. Δίνετέ της λιχουδιές με μεγαλύτερη συχνότητα στην αρχή της εκπαίδευσης και σταδιακά μειώστε τη συχνότητα όσο αυτή προχωράει στα επόμενα βήματα. Ακόμα, μην την παραταΐζετε.

 Εάν δείχνει σημάδια νευρικότητας ή άγχους, προσπαθήστε να της αποσπάσετε την προσοχή, παίξτε μαζί της το αγαπημένο της παιχνίδι ή αφήστε την να ξεκουραστεί.

Oποιαδήποτε άσχημη αλληλεπίδραση, ιδιαίτερα κατά την περίοδο εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησής της, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις μελλοντική σχέση σας με τη γάτα σας.


[There are no radio stations in the database]