Έδεσσα | Η πανέμορφη πόλη του νερού και της φύσης

22 Οκτωβρίου 2022

Αγαπητοί αναγνώστες ,

Διανύουμε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εποχές του χρόνου, το φθινόπωρο το οποίο προσφέρεται για εκδρομές, εξορμήσεις και χουχουλιάρικες διακοπές σε ορεινά μέρη.

Γι’ αυτό το λόγο είμαι εγώ εδώ, για να σας ταξιδεύω στα καλύτερα μέρη της Ελλάδας μας για τις πιο όμορφες φθινοπωρινές και όχι μόνο διακοπές. Άλλωστε έρχεται και ένα τριήμερο που πρέπει να το αξιοποιήσουμε.

Αυτό το Σάββατο λοιπόν, θα σας ταξιδέψω όπως σας έχω υποσχεθεί στον απόλυτο φθινοπωρινό προορισμό στην πανέμορφη Έδεσσα, την πόλη του νερού και της φύσης.

Είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας και κατ’ εμέ είναι ο απόλυτος φθινοπωρινός προορισμός διότι συνδυάζει φύση, γραφικό σκηνικό, μαγευτικά αξιοθέατα, όμορφα μέρη για ψυχαγωγία και πολύ καλό φαγητό. Από την Αθηνά απέχει περίπου 7 ώρες, πέφτει λίγο μακριά αλλά σίγουρα αξίζει να κάνετε εκεί τις διακοπές σας, διότι πέρα από τα όμορφα στοιχεία της φύσης, θα βρείτε μοναδικά καταλύματα για όλα τα γούστα και προσιτές τιμές. Πάμε να πάρετε μια γεύση από τη δική μου εμπειρία.

Ξεκίνησα το ταξίδι μου γεμάτος όρεξη και διάθεση για δημιουργία, ετοίμασα την βαλίτσα μου βάζοντας αρκετά χειμωνιάτικα ρούχα και έπειτα έδωσα βάση στον εξοπλισμό που θα έπρεπε να πάρω μαζί μου. Το ταξίδι ήταν πολύωρο αλλά παρόλα αυτά πολύ ενδιαφέρον και δεν με κούρασε καθόλου. Αφήστε που γιατί περίμενα πως και πώς να φτάσω!

Το πρώτο πράγμα που συνάντησα όταν μπήκα στην πόλη ήταν το Δημοτικό Στάδιο «Φόρης Γκεντζής» και γήπεδο του Εδεσσαϊκου.

Εκεί εδρεύει η ιστορική ομάδα που πρωταγωνίστησε παλαιότερα και στην Α εθνική κατηγορία και αποτέλεσε καμάρι  για την πόλη της Έδεσσας . Για όσους λατρεύουν το ποδόσφαιρο αλλά και την ιστορία του είναι ότι πρέπει μια επίσκεψη στο γήπεδο. Ως ποδοσφαιρόφιλος και εγώ, δεν παρέλειψα να μπω και να κάνω τα κλικ μου όπως βλέπετε .

Συνεχίζοντας την βόλτα μου προς τα ενδότερα της πόλης αυτό που ξεχώρισα από την πρώτη κιόλας ώρα, ήταν η επαφή μου με τους κάτοικους, η ευγένεια τους και η οικειότητα που σε κάνουν να νιώθεις ειδικά όταν καταλαβαίνουν ότι είσαι τουρίστας. Συνάντησα τέλεια εξυπηρέτηση και ντόπιους με διάθεση για ομιλία. Η κοινωνικότητα είναι ένα προσόν που εδώ περισσεύει . Επίσης όπως είπα και παραπάνω οι τιμές είναι πολύ καλές σε σημείο που εγώ εξεπλάγην. Μη σας πω πως με όλα αυτά που είδα άνετα μετακόμιζα ως μόνιμος κάτοικος.

 Έκανα την βόλτα μου στην πλατεία η οποία είναι ακριβώς στο κέντρο της πόλης και διασχίζεται από παρακλάδι του ποταμού Εδεσσαίου. Να ξέρετε η πόλη είναι γεμάτη τρεχούμενο νερό από άκρη σ’ άκρη με το πιο γνωστό της αξιοθέατο να είναι ο μεγάλος καταρράκτης.

Πάμε λοιπόν προς τα εκεί γιατί είναι το δεύτερο σημείο που πήγα να φωτογραφήσω. Φτάνοντας εκεί συνάντησα αυτήν την πλατεία με τα τεράστια δέντρα και τα κιόσκια οπού μπορείς να κάτσεις ενώ παράλληλα υπάρχουν προτομές των ηρώων της Έδεσσας. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και αυτό το γραφικό παρεκκλήσιο με ένα μονοπατάκι που οδηγεί στον περίφημο καταρράκτη της Έδεσσας. Ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκάνιων ο Κάρανος, χύνεται κυριολεκτικά στην άκρη της πόλης από ύψος 70 μέτρα και αποτελεί τον μοναδικό καταρράκτη με φορά προς τα εμπρός χωρίς να διαβρώνει το έδαφος και τα βράχια που τον περιβάλλουν.

Δείτε το δέος που προκαλεί η θεά καθώς και την έκταση του καταρράκτη ο οποίος κλέβει την δόξα των υπολοίπων 10 που έχει η πόλη αλλά δεν είναι ορατοί. Το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι το σπήλαιο που υπάρχει ακριβώς πίσω από τον καταρράκτη, είναι επισκέψιμο και εκτείνεται περίπου 20 μέτρα μέσα στο βράχο.

Εάν βρεθείς εκεί σίγουρα θα μαγευτείς και δεν θα θέλεις να φύγεις ποσό μάλλον εάν πας στο μονοπάτι- μπαλκονάκι που υπάρχει πίσω από τον καταρράκτη. Εκεί πραγματικά αισθάνεσαι το θαύμα της φύσης. Καθώς περπατούσα στο μονοπάτι μπροστά μου χυνόταν ο καταρράκτης σαν μία φυσική κουρτίνα και αισθανόμουν την δροσιά του νερού αλλά και τον ήχο που έκανε καθώς έπεφτε στα βράχια.

Στο ίδιο σημείο όμως υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα που δεν είναι ευρέως γνωστά αλλά είναι πολύ ενδιαφέροντα και αξιοσημείωτα.

Με αυτήν την κάρτα που θα προμηθευτείτε από το κιόσκι στην πλατεία των καταρρακτών, θα μπορείτε με 5 μόλις ευρώ να επισκεφτείτε όλα τα μουσεία της πόλης για 24 ώρες όπως έκανα και εγώ.

Ξεκίνησα με το ερπετάριο, έναν υπέροχο χώρο που φιλοξενεί ερπετά από όλο τον κόσμο όπως χελώνες, ιγκουάνα, πελώρια φίδια και σε ένα μέρος του έχει διάφορα είδη βαλσαμωμένων πτηνών.

Έξω από το  ερπετάριο βρήκα και αυτόν τον θερινό κινηματογράφο με θεά όλη την πεδιάδα της Έδεσσας.

Συνέχισα προς τον Μύλο του νερού και των 5 αισθήσεων και έβγαλα μοναδικές φωτογραφίες από το εσωτερικό του.

Επίσης σε κάθε μουσείο μπορείτε να δείτε ένα βίντεο παρουσίασης  και να σας πληροφορήσουν για τη λειτουργία και την ιστορία τους. Εδώ υπάρχει και μια έκθεση με διάφορα είδη ορυκτών και πετρωμάτων τα οποία εκθέτονται στον κόσμο.

Λίγο ποιο πάνω από το Μύλο σε ένα δρομάκι υπάρχει και ο μύλος των γεύσεων οπού θα μάθετε για την ιστορία του σουσαμιού, θα δείτε πως επεξεργαζόταν το σουσάμι, τι προϊόντα παρήγαγε και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη μεσογειακή διατροφή.

Βγαίνοντας από το μουσείο των γεύσεων ανέβηκα στο επάνω δρομάκι και βρήκα αυτό το εργαστήριο γλυπτικής στο οποίο με εξερεύνησε ο κυρίος Σταυρός Γκέσκος όπου είναι ο υπεύθυνος αλλά και ο καλλιτέχνης όλων αυτών των δημιουργημάτων. Δείτε αυτή τη μοναδική συλλογή με τίτλο «Κρυφά πλάσματα του Δάσους» όπου τα έργα είναι φτιαγμένα από ξύλο και ξυλοπολτό. Εάν σας ενδιαφέρει, εκεί γίνονται μαθήματα γλυπτικής σε ενήλικες και παιδιά. Ο κύριος Σταυρός είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και καλλιτέχνης και με πολλή ευγένεια μου επέτρεψε να φωτογραφίσω τα δημιουργήματα του και με καθοδήγησε στα υπόλοιπα μουσεία.

Για να φτάσουμε όμως εκεί θα χρειαστεί να μπούμε στο πιο γραφικό σημείο της Έδεσσας, το Βαρόσι. Είναι η παλιά πόλη της Έδεσσας και αποτελείται από πολλά γραφικά σοκάκια με αναρριχητικά φυτά και έντονη την Αρχιτεκτονική της τότε εποχής.

Διαθέτει έντονο το στοιχείο της βυζαντινής εποχής με τον ναό της κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος μέσα φέρει ιστορία πολλών ετών, περίπου από τον 17ο αιώνα μοναδικές αγιογραφίες και το πανέμορφο τέμπλο της. Δείτε την ομορφιά του Βαροσίου και τα σοκάκια του. Εδώ υπάρχουν και άλλοι δύο μουσειακοί χώροι, το αρχοντικό του Βαροσίου και το λαογραφικό μουσείο.

Το αρχοντικό είναι ένα σπίτι παλιάς εποχής αναπαλαιωμένο και πρόσφατα έγινε προσβάσιμο στους επισκέπτες της πόλης. Είχα την τύχη να το επισκεφθώ και να δω τον τρόπο με τον οποίο οι παλιοί Εδεσσαίοι έφτιαχναν το σπίτι τους και πόση σημασία είχε για εκείνους το νερό. Ήταν τόσο πολύτιμο που μόνο τα σπίτια των ευκατάστατων οικογενειών της Έδεσσας μπορούσαν να το έχουν μέσα.

Ακριβώς διπλά είναι και το λαογραφικό μουσείο στο οποίο θα δείτε στοιχεία των εδεσσαίων από το νυφικό της εποχής έως και το μεταξύ το οποίο ευδοκιμούσε  στην περιοχή και έδινε τα πιο όμορφα και μεταξωτά υφαντά στους εδεσσαίους πολίτες. Στο μουσείο υπάρχουν και διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι στην καθημερινότητα τους άλλα και τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Έχοντας γεμίσει την ψυχή μου με όμορφες εμπειρίες και την κάρτα μου πολλές φωτογραφίες οδηγήθηκα στο γνωστό φρύδι της πόλης όπου είναι η θεά στην λίμνη Βεγορίτιδα και τον λόγγο όπου βρίσκεται η αρχαία πόλη της Έδεσσας.

Στο μεταξύ πίσω από το Βαρόσι είναι ο κεντρικός ναός της πόλης ο καθεδρικός Ναός της Αγίας Σκέπης και στο σημείο αυτό βρίσκεται ένα κομμάτι της αρχαίας αγοράς της Έδεσσας.

Η πρώτη μέρα έφτασε στο τέλος της. Μετά το πολύ καλό φαγητό και το γλυκό που επιβάλλεται, πήγα να ξεκουραστώ διότι με περίμενε ακόμα περισσότερη εξερεύνηση την επόμενη μέρα.

Πρωί πρωί κιόλας ξεκίνησα για τα επόμενα μέρη της πόλης που με περίμεναν να τα επισκεφθώ.

Σε εξίσου μικρή απόσταση περίπου 5 λεπτά από το γήπεδο, υπάρχει ένα σημείο όαση το οποίο έχει το τοξωτό γεφύρι της Έδεσσας εν ονόματι «Κιουπρί».

Η πόλη αυτή προσφέρεται για φωτογραφία δρόμου άλλα και τοπιού και είμαι σίγουρος πως θα τη λατρέψετε οι συνάδελφοι αλλά και λάτρεις της φωτογραφίας αν την επισκεφτείτε.

Άφησα τελευταίο τον υδροβιότοπο του Άγρα, ο οποίος απέχει περίπου μισή ώρα από την Έδεσσα και είναι μέρος των αξιοθέατων που μπορείτε να επισκεφτείτε με την κάρτα που έδειξα παραπάνω. Εκεί θα ζήσετε μοναδική εμπειρία καθώς θα δείτε το τεράστιο υδροπάρκο που εκτείνεται μπροστά σας, θα μάθετε για την βιοποικιλότητα της περιοχής, θα την εξερευνήσετε με κιάλια που θα σας δώσουν οι υπεύθυνοι και εντός του κτιρίου μπορείτε να δείτε βαλσαμωμένα όλα τα είδη της πανίδας που υπάρχουν και υπήρχαν στην περιοχή.

Κάπου εδώ και αυτό το οδοιπορικό έφτασε στο τέλος του . Η εμπειρία μου ήταν μοναδική και πιστεύω πως αξίζει να έρθετε για διακοπές είτε με τους φίλους σας, είτε με την οικογένεια σας, είτε με το ταίρι σας.

Πιστεύω πως η Έδεσσα θα σας μείνει αξέχαστη!

Ελπίζω να ταξιδέψατε μαζί μου νοερά στις κρυμμένες περιοχές της Έδεσσας και να πήρατε ιδέες για το επόμενο σας ταξίδι .

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο. Έως τότε μείνετε συντονισμένοι στον νούμερο ένα διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, τον planetwebradio.gr.

Να ζείτε δυνατά κάθε σας στιγμή και να ξέρετε πως τα ταξίδια είναι η τροφή της ψυχής και του μυαλού σας.

Δείτε περισσότερα για την δουλειά του Χρήστου Λαρισαίου στο site του

Διαβάστε περισσότερα οδοιπορικά και συνεντεύξεις του Χρήστου Λαρισαίου


[There are no radio stations in the database]