Νέα καθυστέρηση στη διασύνδεση ταμειακών με POS

21 Οκτωβρίου 2022

Άνθρακες ο θησαυρός της «online» διασυνδεσης των 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS. Το χρονοδιάγραμμα αλλάζει και το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί με καθυστέρηση πολλών μηνών, διατηρώντας έτσι ανοιχτά τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε εφαρμογή του μέτρου από 1/1/2023 κάτι που πλέον έχει φύγει από το τραπέζι. Η προσπάθεια που πλέον καταβάλλεται είναι να ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες προκειμένου η διασύνδεση των νέων «έξυπνων» ταμειακών με τα τερματικά POS να μπει σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2023.

Η διασύνδεση βέβαια των ταμειακών με τα POS δεν σημαίνει και την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων, Δημήτρη Κατράδη, και του αντιπροέδρου, Γρηγόρη Γιαννούκου, το έργο θα βρεθεί σε πλήρη ανάπτυξη από το 2024. Αλλωστε ο ορίζοντας ολοκλήρωσης που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για τον Ιούνιο του 2024.

Νέες προδιαγραφές

Ειδικότερα, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τα ακόλουθα βήματα:

-Μέχρι το τέλος του 2022 θα εκδοθεί απόφαση για την αλλαγή των προδιαγραφών λειτουργίας των λοιπών ΦΗΜ ώστε να λειτουργούν και αυτοί ως μηχανισμοί «κλειστού τύπου» – σαν τις φορολογικές ταμειακές μηχανές.

-Από 10-1-2023 έως 31-3-2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές και POS θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν τα vouchers που προβλέπονται για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησής τους προκειμένου να αναβαθμίσουν τις ταμειακές μηχανές τους ώστε να συνδέονται με τα POS.

-Από 1-4-2023 έως 31-5-2023 θα πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών με τα POS από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει τα vouchers. Συνολικά 380.000 φορολογικές ταμειακές μηχανές μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να λειτουργούν συνδεδεμένες με τα POS από 1-6-2023.

-Από 1-6-2023 μέχρι 31-8- 2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για να λάβουν τα vouchers που θα τις διευκολύνουν στη χρηματοδότηση των δαπανών αντικατάστασης των μηχανισμών αυτών με νέου τύπου που θα μπορούν να διασυν- δεθούν με τα POS

-Από 1-9-2023 έως 30-11-2023 θα πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των λοιπών ΦΗΜ με τα POS.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου διαβεβαίωσαν ότι οι ταμειακές μηχανές δεν μπορούν να παραβιαστούν και να αλλοιωθούν τα δεδομένα της φορολογικής μνήμης, επισημαίνοντας

ότι οι μόνες δυνατότητες παρεμβάσεων είναι στους λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς. Διευκρίνισαν ότι οι παρεμβάσεις στις αποδείξεις για την αποστολή ψευδών στοιχείων στην ΑΑΔΕ γίνονται με προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που λειτουργούν ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς και τους παρακάμπτουν.


[There are no radio stations in the database]