Μητσοτάκης: Τα επιχειρήματά μας για το πλαφόν στο αέριο έπεισαν, η Ευρώπη έτοιμη να παρέμβει

21 Οκτωβρίου 2022

Την ικανοποίησή του γιατί «καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για την απαραίτητη ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενέργειας» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Μέτρησε για τις αγορές η αποφασιστικότητα που έδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων για την τιμή στο φυσικό αέριο, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση «στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», απέναντι στο κύμα της ακρίβειας και αυτό φαίνεται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι μέχρι και χθες υπήρχαν ουσιαστικές αντιδράσεις από έναν αριθμό κρατών μελών για το πλαφόν εντός της ΕΕ αλλά η «επιχειρηματολογία μας -και αναφέρομαι στην πλειοψηφία των χωρών που στηρίζουν την πρότασή μας- έπεισε και τους πιο καχύποπτους και έχουμε σήμερα μια επί της αρχής συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Μια πρόταση η οποία δίνει ουσιαστική την δυνατότητα στην Κομισιόν να προχωρήσει σε ένα σύνολο παρεμβάσεων προκειμένου να καθιστούν πιο χαμηλές οι τιμές στην ενέργεια. Μέσα σε αυτήν την πρόταση είναι και αυτό που ονομάζουμε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις είπε για το πλαφόν στο TTF ότι η σκυτάλη περνάει στους υπουργούς Ενέργειας, οι οποίοι θα πρέπει να εξειδικεύσουν τις προτάσεις. «Αν το ζήτημα γυρίσει σε εμάς χωρίς τεχνικό συμφωνία τότε θα υπάρχει πρόβλημα», εξήγησε.

«Σίγουρα τα πράγματα τώρα είναι καλύτερα από την προηγούμενη εβδομάδα, δεν είμαι 100 σίγουρος ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία, όμως έχουμε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι είπε για το πετρέλαιο κίνησης

«Ας μην προτρέχουμε, η αγορά της ενέργειας είναι ευμετάβλητη», απάντησε ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης.

«Δείξαμε ότι ξέρουμε να κρατάμε εφεδρείες», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να βγει εκτός οικονομικού πλάνου για το 2022.

«Δεν θα ξεφύγουμε από τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ το 2022. Η συγκυρία είναι δύσκολη, είδαμε τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως τιμωρήθηκε μια χώρα που ανήκει στους G7 γιατί έκανε παροχές χωρίς να ξεκαθαρίσει που θα βρει τους πόρους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία.

«Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε πως «αυτή η ανταλλαγή απόψεων στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις».

«Η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου»

Επίσης, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θετική» την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Χουλουσί Ακάρ. «Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ – συνέχισε ο πρωθυπουργός – δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση, δεν είναι η Ελλάδα που δεν τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου, οι σχέσεις των δύο λαών δεν είναι εχθρικές, προ ημερών είχαμε την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, ας παραμείνουμε στην θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες».

Κλείνοντας την απάντησή του και σε συμπληρωματική ερώτηση για τους εξοπλισμούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν σχολιάζω εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας, έχω την ίδια απαίτηση από την Τουρκία, όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους». 

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:


[There are no radio stations in the database]