Συνεχίζεται ο παγκόσμιος συναγερμός για τους θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών: Η Ινδονησία «κόβει» όλα τα σιρόπια

20 Οκτωβρίου 2022

Η απαγόρευση που ανακοινώθηκε την Τετάρτη έρχεται την ώρα που οι υγειονομικές αρχές της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας διερευνούν μια ανεξήγητη αύξηση από τον Ιανουάριο στον αριθμό των θανάτων παιδιών από οξεία νεφρική βλάβη (ΟΝΒ).

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των πωλήσεων σιροπιών και υγρών φαρμάκων – με συνταγή και χωρίς – μετά τους θανάτους σχεδόν 100 παιδιών από οξεία νεφρική βλάβη.

Για προληπτικούς λόγους, το υπουργείο ζήτησε από όλους τους επαγγελματίες υγείας στις εγκαταστάσεις υγείας να μην συνταγογραφούν προσωρινά υγρά φάρμακα ή σιρόπια… ζητήσαμε επίσης από τα φαρμακεία να σταματήσουν προσωρινά τις πωλήσεις μη συνταγογραφούμενων υγρών φαρμάκων ή σιροπιών μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα .

Η αύξηση των παιδικών θανάτων από οξεία νεφρική ανεπάρκεια στην Ινδονησία έρχεται ταυτόχρονο με την διερεύνηση των θανάτων 70 παιδιών από την ίδια αιτία –  που συνδέεται με σιρόπια παρακεταμόλης που χρησιμοποιούνται για τον πυρετό και τα οποία περιείχαν υπερβολικά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης.

Αξιωματούχοι της υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων της Ινδονησίας δήλωσαν ότι τα προϊόντα που εντοπίστηκαν στην Γκάμπια δεν ήταν διαθέσιμα στην περιοχή και ότι τα συστατικά από τα οποία αποτελούνταν είχαν πλέον απαγορευτεί από όλα τα παιδικά φαρμακευτικά σιρόπια που πωλούνται στη χώρα.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδονησία άρχισε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και επιταχύνθηκε περαιτέρω από τα τέλη Αυγούστου, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε έρευνα την περασμένη εβδομάδα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, κυρίως νήπια κάτω των πέντε ετών, ανέφερε το υπουργείο. 

Μια επιστολή του υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου, την οποία είδε το Reuters, ζητούσε από τα νοσοκομεία να συλλέξουν όλα τα φάρμακα που είχαν δώσει οι οικογένειες στα παιδιά που εισήχθησαν με ΑΚΙ, ώστε να διεξαχθούν τοξικολογικές εξετάσεις. Τα φαρμακεία θα πρέπει να σταματήσουν την πώληση φαρμάκων με βάση το σιρόπι μέχρι νεωτέρας, ανέφερε η επιστολή.

 Πηγή: Al Jazeera


[There are no radio stations in the database]