Ν. Παναγιωτόπουλος: Εξισώνεται το επίδομα τοκετού για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

19 Οκτωβρίου 2022

Προωθείται τροπολογία για την διαφοροποίηση των απολαβών μεταξύ των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών και των σπουδαστών των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας

«Ολοκληρώθηκε η επιτελική μελέτη της αναθεώρησης του ΠΔ 432/1983, όπου περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία εξισώνεται το επίδομα τοκετού για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και προωθήθηκε στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υγείας για τη συνέχιση της διαδικασίας έκδοσης του νέου Προεδρικού Διατάγματος.

Παράλληλα κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγκέντρωσης των απαιτούμενων οικονομικών στοιχείων και η αντιπαραβολή τους με το υπουργείο Οικονομικών».

Αυτά γνωστοποιησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, με θέμα «Απαράδεκτη διάκριση στη χορήγηση επιδόματος τοκετού των στρατιωτικών» ( σ.σ. οι γυναίκες αξιωματικοί μετά τον τοκετό τους θα λάβουν χρηματικό επίδομα ύψους 1.300 ευρώ ενώ οι γυναίκες ανθυπασπιστές και υπαξιωματικοί θα λάβουν χρηματικό επίδομα ύψους 900 ευρώ).

Τροπολογία και για τις μισθολογικές διακρίσεις

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου και Κώστας Σκανδαλίδης, με θέμα «Μισθολογική κατάταξη σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών», είπε ότι κατόπιν πρωτοβουλίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει προωθηθεί στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) σχέδιο τροπολογίας, με την οποία επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός του μισθοδοτικού πλαισίου και ο περιορισμός της υφιστάμενης μισθολογικής διαφοράς, ενώ το ΥΠΟΙΚ με έγγραφό του ενημέρωσε ότι το εν λόγω ζήτημα τελεί υπό επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι «η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων εμπίπτει αποκλειστικά στο υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), την οποία εξειδικεύει με ειδικούς μισθολογικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική. Στο ανωτέρω πλαίσιο, καθορίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 126 του Ν.4472/2017 (Α’ 74), η μισθολογική εξέλιξη και κατάταξη των μαθητών ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ και Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας».

Υπενθύμισε δε ότι «όπως προκύπτει από την οικεία αιτιολογική έκθεση, το ΥΠΟΙΚ προέβη στην αναμόρφωση των αποδοχών τους, με κριτήριο τη δημοσιονομική ουδετερότητα και την εξασφάλιση της σταθερότητάς τους. Προς τούτο, έλαβε υπόψη τις αποδοχές που δικαιούνταν στις 31-12-2016, θεσπίζοντας και ασφαλιστικές δικλείδες με το άρθρο 155 για την περίπτωση που θα υπάρξουν διαφορές».

Για τη χορήγηση άδειας για ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο

«To ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, ως προς το θήλυ στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι επαρκές και εφάμιλλο της αντίστοιχης νομοθεσίας που τυγχάνει εφαρμογής στις πολιτικές υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν καθίσταται εφικτή η πλήρης και κατά τρόπο οριζόντιο εξομοίωση των αδειών του στρατιωτικού με του πολιτικού προσωπικού, λόγω της ειδικής εξουσιαστικής σχέσης των πρώτων με το κράτος, καθώς και των ιδιαίτερης φύσης υπηρεσιακών αναγκών».

Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Χορήγηση άδειας για ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο».

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο επισημαίνοντας τα εξής:

  • Σύμφωνα με το άρθρο 47 παρ.3α του ν.4674/2020 (Α’53), χορηγείται μία ημέρα αδείας ετησίως, μετά αποδοχών, στις υπαλλήλους του Δημοσίου για ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, έπειτα από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού. Το εν λόγω άρθρο αποτελεί τροποποίηση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (Ν.3528/2007) και αφορά στις πολιτικές διοικητικές υπαλλήλους του κράτους και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, και ως εκ τούτου, δεν έχει πεδίο εφαρμογής για το θήλυ στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων(ΕΔ).
  • Εντούτοις, δυνάμει του άρθρου 4 παρ.5 του ΠΔ 432/1983 (Α΄114), θεσμοθετήθηκε η ετήσια υγειονομική εξέταση των στρατιωτικών, η οποία λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο στα στρατιωτικά νοσοκομεία (ΣΝ), και συγκεκριμένα, διενεργείται μία σειρά ιατρικών εξετάσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται ο γυναικολογικός έλεγχος για το θήλυ προσωπικό με ΡΑΡ τεστ και εξέταση μαστού.

Αναφερόμενος στην ακολουθητέα διαδικασία υπενθύμισε τα εξής:

  • Το κάθε στέλεχος λαμβάνει από το αρμόδιο τμήμα της μονάδας του το δελτίο Περιοδικής Υγειονομικής Εξέτασης, ενώ την ημέρα της εξέτασης δεν προσέρχεται στην υπηρεσία του, αλλά υποβάλλεται σε όλον τον προβλεπόμενο ιατρικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης και της γυναικολογικής εξέτασης για το θήλυ προσωπικό. Κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι η ημέρα διενέργειας της εν λόγω υγειονομικής εξέτασης δεν συνυπολογίζεται ως μία εκ των υφιστάμενων δικαιούμενων ετήσιων αδειών.
  • Ανεξάρτητα δε από τον ετήσιο υγειονομικό έλεγχο, στο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ δύναται να διενεργείται οποιαδήποτε ιατρική εξέταση κατόπιν αίτησης του στελέχους, μέσω προγραμματισμένου ραντεβού, και παραπομπής του στα εξωτερικά ιατρεία του αρμόδιου στρατιωτικού νοσοκομείου.


[There are no radio stations in the database]