Φυσικό αέριο: Τι προβλέπει το προσχέδιο Κομισιόν για πλαφόν στο TTF, κοινές αγορές και εξοικονόμηση

18 Οκτωβρίου 2022

Τα μέτρα δημοσιεύονται σήμερα, Τρίτη, και θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.


Μηχανισμό με κόφτη στις ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου TTF, πλατφόρμα κοινών αγορών αερίου, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μέτρα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου προτείνει στο προσχέδιο για το νέο πακέτο μέτρων για την ενεργειακή κρίση η Κομισιόν.

Τα μέτρα που δημοσιεύονται σήμερα, Τρίτη, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής αυτής της εβδομάδας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και οι 27 ηγέτες θα πρέπει να καταλήξουν σε αποφάσεις.

Ο στόχος της Κομισιόν
Ειδικότερα, η Κομισιόν επιδιώκει έναν μηχανισμό περιορισμού των τιμών στο TTF που θα ενεργοποιείται όταν είναι απαραίτητο, ένα δυναμικό όριο που θα μειώσει τη μεταβλητότητα και τις μεγάλες ημερήσιες διακυμάνσεις.

Για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών, η Κομισιόν προτείνει νέο συμπληρωματικό Δείκτη τιμών αερίου που θα αφορά το LNG. Ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής ACER θα συλλέξει τις κατάλληλες πληροφορίες ως τα τέλη του 2022 και έπειτα θα δομηθεί ο νέος Δείκτης στις αρχές του 2023.

Η Κομισιόν προτείνει επίσης πιθανές παρεμβάσεις στο ολλανδικό TTF, το οποίο χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των συμβολαίων και εν τέλει των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Εμφαση δίνεται και στη δημιουργία ενός νέου δείκτη (benchmark) καθώς το TTF καθοδηγείται από την προσφορά του αερίου αγωγών και δεν αντιπροσωπεύει μια αγορά που περιλαμβάνει περισσότερο LNG. Τη σχετική μελέτη για έναν νέο δείκτη τιμών φυσικού αερίου της ΕΕ είχε παρουσιάσει στη Σύνοδο Ενέργειας η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, εξηγώντας πως το TTF δείχνει συνεχώς πολύ μεγάλη μεταβλητότητα η οποία συνδέεται περισσότερο με κερδοσκοπικές κινήσεις.

Το προσχέδιο της Κομισιόν αναφέρει, επίσης, ότι έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να οριστεί ένα όριο διακύμανσης της τιμής ανά ημέρα για τα συμβόλαια ενός μήνα για τα προϊόντα ενέργειας.

Ενεργειακή πλατφόρμα
Για τη δημιουργία ενεργειακής πλατφόρμας, στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει την διαπραγματευτική της ισχύ ώστε να προμηθευτεί φυσικό αέριο σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές και η σχεδιαζόμενη πλατφόρμα θα λειτουργήσει ως προστατευτικό δίχτυ για τα πιο μικρά κράτη-μέλη που έχουν μικρότερη ισχύ ως αγοραστές.

Η πλατφόρμα κοινών αγορών αερίου θα απαιτεί να καλύπτουν τουλάχιστον το 15% των απαιτήσεων της κάθε χώρας σε αποθηκευμένο αέριο, ενώ θα υπάρχει και εθελοντικά η δυνατότητα να σχηματίζουν ευρωπαϊκές εταιρείες κοινοπραξία για κοινές αγορές.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Κομισιόν θα προτείνει ενίσχυση της δυνατότητάς της να δρα γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης θέτοντας προκαθορισμένους κανόνες που θα εξασφαλίζουν ότι ένα κράτος-μέλος θα λαμβάνει αέριο από τα υπόλοιπα έναντι δίκαιης αποζημίωσης.

Προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών. Αν υπάρξει ένα κράτος-μέλος που θα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας κατά τον φετινό χειμώνα, θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από άλλο κράτος-μέλος που έχει αυτή τη δυνατότητα, πληρώνοντας ένα «δίκαιο αντίτιμο».

Επίσης επικεντρώνεται στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στο εσωτερικό της ΕΕ με ενεργοποίηση του συναγερμού που θα ενεργοποιήσει την απόφαση για μείωση της κατανάλωσης κατά 15% φέτος τον χειμώνα. Η μείωση θα γίνεται υποχρεωτική εάν, με πρωτοβουλία κάποιων χωρών, κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ΕΕ, αλλά αναμένονται άλλες παρεμβάσεις.


[There are no radio stations in the database]