Βρετανία: Βαρυχειμωνιά με τρίωρα μπλακ άουτ το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

18 Οκτωβρίου 2022

Αντιμέτωπη με έναν πολύ βαρύ χειμώνα αναμένεται να βρεθεί η Βρετανία. Ήδη μετρά πληγές από την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, με τα νοικοκυριά να κινδυνεύουν από τριήμερα μπλακ – άουτ μέσα στο δύσκολο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για διακοπές ρεύματος τα κρύα απογεύματα των παραπάνω μηνών, από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ. ώρα Βρετανίας, στην καρδιά του χειμώνα.

Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής της «Νational Grid», η οποία κατέχει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη Βρετανία, προειδοποιεί ότι οι Βρετανοί πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο από την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη το «χειρότερο σενάριο».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζον Πέτιγκρου, τόνισε ότι τα βρετανικά νοικοκυριά μπορεί να αντιμετωπίσουν τρίωρες κυλιόμενες διακοπές ρεύματος και τα μέτρα ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή τις κρύες ημέρες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Αυτό, όπως υπογράμμισε, θα συμβεί στη «χειρότερη περίπτωση», εάν δηλαδή η Βρετανία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από την Ευρώπη.

Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί πολίτες έχουν ήδη αρχίσει να προμηθεύονται χειμερινά είδη και συσκευές (όπως ηλεκτρικές κουβέρτες) για να ζεσταθούν.

Μιλώντας στη Σύνοδο για την Ενεργειακή Μετάβαση που διοργάνωσαν οι «Financial Times», ο Πέτιγκρου πρόσθεσε επίσης ότι οι βρετανικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη καυσίμων.

«Αυτό», όπως είπε, «σε συνδυασμό με τις αργές ταχύτητες του ανέμου για τις ανεμογεννήτριες και τις χαμηλότερες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρώπη, θα ασκούσε υπερβολική πίεση στο δίκτυο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραστικές ελλείψεις ενέργειας, απαιτώντας συντονισμένες διακοπές ρεύματος».

Η προειδοποίηση του επικεφαλής της «Νational Grid» κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή του βρετανικού Εθνικού Διαχειριστή Ηλεκτρικών Συστημάτων του Εθνικού Δικτύου (ESO), σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Το δίκτυο αυτό είχε υποστηρίξει στις αρχές του μήνα ότι τα βρετανικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προγραμματισμένες τρίωρες διακοπές για να διασφαλιστεί ότι το δίκτυο δεν θα καταρρεύσει.

Αλλά μια κίνηση για να τεθούν σε εφαρμογή οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος θα χρειαζόταν έγκριση όχι μόνο από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας αλλά και από τον βασιλιά Κάρολο, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».


[There are no radio stations in the database]