Νέα μέτρα στήριξης στο τραπέζι – Στην πρώτη γραμμή επιδοτήσεις σε diesel και θέρμανση

17 Οκτωβρίου 2022

Στην ενεργοποίηση των νέων πυρομαχικών, «σύμμαχος» είναι ο κουμπαράς των εσόδων που φαίνεται να αβγατίζει λόγω τουρισμού

Πρόσθετα μέτρα στήριξης έως 500 εκατομμύρια ευρώ εφόσον κριθεί επιβεβλημένο λόγω της αύξησης στις τιμές των καυσίμων αλλά και την ενεργειακή κρίση σχεδιάζει να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση. Προτεραιότητα θα δοθεί στην επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, η τιμή του οποίου καταγράφει ανοδική πορεία από την 1η Οκτωβρίου, καθώς εκτός από την επιβάρυνση στους οδηγούς μπορεί να δημιουργήσει ντόμινο αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας, λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους. Παράλληλα, σχεδιάζεται και η επέκταση της επιδότησης της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, που η υφιστάμενη ισχύς του εκτείνεται έως το τέλος του έτους.

Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη των τιμών στο πετρέλαιο κίνησης, το πετρέλαιο θέρμανσης και βεβαίως το φυσικό αέριο, το οποίο συνδέεται και με τα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να παρέμβει στην περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.  

Η εικόνα που καταγράφεται είναι ιδιαίτερα ρευστή και δεν οδηγεί ακόμα σε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς ενώ πριν από δέκα ημέρες το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο ήταν φθηνότερο σε σχέση με το φυσικό αέριο, τα δεδομένα έχουν ανατραπεί και αυτή τη στιγμή το κόστος με χρήση φυσικού αερίου είναι κατά 15%  χαμηλότερο. Το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στις τιμές του πετρελαίου που είναι σαφώς υψηλότερες σε σχέση με τις περυσινές και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να κινηθούν ακόμα πιο ανοδικά.  

Στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι ο φετινός χειμώνας θα έχει μια μεγάλη ιδιομορφία, όπου οι τιμές σε καύσιμα, αέριο και ρεύμα μπορεί να  μεταβάλλονται και να ανατρέπονται συνεχώς. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αποκλιμακωθεί, δίνοντας σημαντική ανάσα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην ενεργοποίηση  των νέων πυρομαχικών, «σύμμαχος» είναι ο κουμπαράς των εσόδων που φαίνεται να αβγατίζει λόγω τουρισμού  και αναμένεται να οδηγήσει την ανάπτυξη του 2022 από 5,3% που προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού ακόμα και στο 6% του ΑΕΠ. Ο επιπλέον  δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα αξιοποιηθεί προς όφελος των νοικοκυριών, τα οποία δοκιμάζονται από το τσουνάμι της ακρίβειας που έχει επεκταθεί σχεδόν στο σύνολο προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν προς τα τέλη Νοεμβρίου αφού δημοσιοποιηθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν που αναμένεται να αποτυπώνουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας το 2022 και θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα για το πόσος θα είναι ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα δημιουργηθεί.

Τα μέτρα

Mε σπασμένα φρένα τρέχει μετά την κατάργηση της έκπτωσης των 25 λεπτών το λίτρο από την 1η Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου κίνησης. Καθημερινά αποτελεί μια… δυσάρεστη έκπληξη για τους καταναλωτές, καθώς η ψαλίδα μεταξύ diesel και αμόλυβδης βενζίνης συνεχώς ανοίγει. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται:

  1. Επαναφορά τουλάχιστον για ένα τρίμηνο της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό που χρησιμοποιεί  πετρέλαιο κίνησης είναι επαγγελματίες  και υπάρχει ο φόβος το επόμενο διάστημα για νέες αυξήσεις σε πολλά προϊόντα, υπηρεσίες και στις μεταφορές. Με την επιδότηση, εκτός από τη μείωση της τιμής θα μπορούσαν να συγκρατηθούν οι νέες αυξήσεις σε προϊόντα.
  2. H επιδότηση στην αντλία, όπου το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται από την περασμένη Παρασκευή φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους. Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος ΣταΪκούρας, στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά, θα αποφασιστεί εάν θα παραταθεί  το μέτρο το 2023. Εάν οι τιμές παραμείνουν υψηλά, θα παραταθεί για ένα τρίμηνο η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Σημειώνεται ότι η διάθεση του πετρελαίου παρά την επιδότηση διατίθεται αρκετά υψηλότερα από το 1,16 λεπτά το λίτρο πέρυσι στην πρεμιέρα του.
  3. Η χορήγηση fuel pass 3. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει ένα νέο επίδομα το φθινόπωρο, αλλά η  αποκλιμάκωση της τιμής της αμόλυβδης  τον περασμένο Σεπτέμβριο οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην απόφαση να εξαιρέσει από το πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκε  το fuel pass 3 καθώς κρίθηκε ότι ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος πρέπει να διατεθεί σε άλλους τομείς όπου υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη.  
  4.  Αστάθμητοι παράγοντες θα παραμείνουν η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει πρόβλεψη για αποθεματικό 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών το 2023, εκ των οποίων τα 600 εκατομμύρια αφορούν αποκλειστικά τις επιδοτήσεις. Eάν θα επαρκέσει αυτό το ποσό, θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξει απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  

[There are no radio stations in the database]