Συντάξεις: Αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες

14 Οκτωβρίου 2022

Αυξήσεις θα πάρουν και οι τρεις κατηγορίες συντάξεων, δηλαδή οι συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, η προνοιακή σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ που ανέρχεται στα 360 ευρώ, το αντίστοιχο επίδομα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους που δεν λαμβάνουν την προνοιακή σύνταξη, καθώς και οι ειδικές κατηγορίες συντάξεων (πολεμικές, άγαμων θυγατέρων, καλλιτεχνών κ.ά.).

Αν φέτος η ανάπτυξη κινηθεί στο 6% όπως είναι επίσημα καταγεγραμμένο (δηλώσεις διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος) και ο πληθωρισμός στο 9% με 10%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα ξεπεράσει το 7% και δεν αποκλείεται να φτάσει στο 8%.

Με το ποσοστό που θα προκύψει θα αυξηθεί και η εθνική, αλλά και η ανταποδοτική σύνταξη των ήδη συνταξιούχων.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει 1.000 ευρώ, με αύξηση 7% θα παίρνει 1.070 ευρώ. Η αύξηση θα δοθεί σε εθνική και ανταποδοτική ως εξής: Στα 1.000 ευρώ τα 384 ευρώ είναι η εθνική σύνταξη και τα 616 ευρώ η ανταποδοτική. Η εθνική θα έχει 7% αύξηση και θα διαμορφωθεί στα 411 ευρώ. Αντίστοιχα, το 7% θα δοθεί στην ανταποδοτική που θα διαμορφωθεί  στα 659 ευρώ, οπότε θα έχει σύνολο 1.070 ευρώ.

Οσοι αποχωρήσουν το 2023 (με αίτηση συνταξιοδότησης από 1ης/1/2023 και μετά) θα πάρουν την εθνική σύνταξη με την αύξηση, δηλαδή στα 411 ευρώ ή και παραπάνω (αν η αύξηση είναι πάνω από 7%).

Η δε ανταποδοτική τους σύνταξη θα έχει «ενσωματώσει» την αύξηση του πληθωρισμού που περνάει αυτόματα στον συντάξιμο μισθό, δηλαδή στο μισθό βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η ανταποδοτική τους σύνταξη. Αν δηλαδή ο πληθωρισμός του 2022 είναι 10%, τότε οι μέσες μηνιαίες αποδοχές του 2022 θα αυξηθούν κατά 10% για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης.

Κατά αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, προσαυξάνονται όλες οι μέσες μηνιαίες αποδοχές από το 2002 και μετά, και έτσι προκύπτει ο λεγόμενος «συντάξιμος μισθός» με τον οποίο υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη.

Οι νέοι από 1ης/1/2023 και μετά συνταξιούχοι θα έχουν επομένως την εισοδηματική αύξηση με 7% ή παραπάνω στην εθνική σύνταξη και την τιμαριθμοποίηση του συντάξιμου μισθού τους (με συν 10% εν προκειμένω το 2022) που θα περάσει κατά ένα μέρος στην ανταποδοτική σύνταξη.

Δεν θα δοθεί δηλαδή στην ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2023 και η αύξηση του 7%, γιατί θα έχουν ήδη αυξηθεί οι μισθοί που λαμβάνονται υπόψη για να υπολογιστεί η ανταποδοτική τους σύνταξη.


[There are no radio stations in the database]