Η Porsche ποντάρει στην αεροδυναμική

12 Οκτωβρίου 2022

Σύμφωνα με την Porsche η βελτίωση της αεροδυναμικής αποτελεί κλειδί για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των αυτοκινήτων και ήδη η εταιρία δοκιμάζει καινοτόμες τεχνικές αεροδυναμικής μελέτης.

Porsche_Aero_testing__2_

Καθώς η μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην εποχή της ηλεκτροκίνησης επιταχύνεται, οι εταιρείες ζητούν τρόπους βελτίωσης σε πολλούς τομείς. Η Porsche παραδέχτηκε πρόσφατα ότι, μεταξύ των μεθόδων που δοκιμάζονται για να κάνουν τα οχήματα πιο αποτελεσματικά σε ότι αφορά στην αεροδυναμική τους συμπεριφορά, είναι και ένα πρωτοποριακό σύστημα δονήσεων. «Εξετάζουμε εάν είναι δυνατό να μειωθεί η τιμή του συντελεστή αεροδυναμικής (Cd) σε ορισμένα σημεία στο αμάξωμα ενός αυτοκινήτου δημιουργώντας τεχνητές δονήσεις», δήλωσε ο καθηγητής Andreas Wagner, πρόεδρος του προγράμματος μηχανικής αυτοκινήτων στο πανεπιστήμιο.

«Εάν εισάγετε έναν καθορισμένο παλμό στη ροή γύρω από το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας ηχεία, η αεροδυναμική του συμπεριφορά μπορεί να επηρεαστεί»
 συνεχίζει ο ίδιος. Ωστόσο, η μέθοδος είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και η Porsche θέλει να διασφαλίσει ότι η μέθοδος δεν θα αλλάξει τα δεδομένα προκαλώντας περισσότερη φασαρία που ενδεχόμενα θα επηρεάσει και την εξέλιξη του αυτοκινήτου σε άλλους τομείς. Άλλωστε στο πλαίσιο των δοκιμών, έχει εξεταστεί ένα μεγάλο εύρος συχνοτήτων για να μελετηθεί ο παλμός που προκαλείται ανά περίπτωση.


[There are no radio stations in the database]