Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: H δεύτερη καταγγέλλουσα αμφισβητεί την αντικατάσταση της ενόρκου – Θέτει θέμα ακυρότητας της διαδικασίας

11 Οκτωβρίου 2022

Συνεχίζεται η πολύκροτη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος κατηγορείται για μία υπόθεση βιασμού το 2008 και δύο απόπειρες βιασμού. Σήμερα (11.10.2022) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έχουν κληθεί να καταθέσουν η Ζέτα Μακρυπούλια, ο Τάσος Χαλκιάς και η Ράνια Σχίζα.

Την ανάκληση της απόφασης για αντικατάσταση της ενόρκου που συμμετείχε στη σύνθεση ζήτησε ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Χ. Σαλούστρος, ο οποίος εκπροσωπεί τη δεύτερη καταγγέλλουσα στην υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη, θέτοντας ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας. Ο δικηγόρος επισήμανε πως η απόφαση λήφθηκε από την πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου χωρίς να ακουστεί η πρόταση της εισαγγελέως και χωρίς να γίνει επικοινωνία με το υπουργείου Εθνικής Άμυνας όπου εργάζεται η ένορκος για την ανεύρεση λύσης προκειμένου να παραμείνει στη θέση της στην έδρα.

Χ. Σαλούστρος (υποστήριξη κατηγορίας): Την Παρασκευή δεν ήμουν παρών. Έλαβε χωρα ένα σημαντικό γεγονός. Είναι ζήτημα αρχής και διαδικασίας.

Πρόεδρος: Μπορεί να υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις.

Χ. Σαλούστρος: Έχει υποχρέωση το δημόσιο να παράσχει οποιαδήποτε διευκόλυνση στους ενόρκους. Ό,τι θα πω, δε συνιστά αμφισβήτηση του αναπληρωματικού ενόρκου που πήρε θέση στη σύνθεση. Υπάρχει το θέμα ότι προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για αποχώρηση της ενόρκου, δε λήφθηκε πρόταση εισαγγελέα.

Πρόεδρος: Μπορείτε να το δείτε στην ερμηνεία του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.Υπάρχει και νομολογία. 

Χ. Σαλούστρος: Δεν αμφισβητώ αρμοδιότητα προέδρου να αποφασίσει εντέλει. Καμία απόφαση δεν έχει κύρος εάν δεν ακουστεί πρώτα, η εισήγηση του εισαγγελέα. Υπάρχει θέμα απόλυτης ακυρότητας αυτής της αποχώρησης. Έχουμε μία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας σε εκκρεμή δίκη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν είναι αυτός λόγος για να φύγει μία ένορκος, παραμονή ολοκλήρωσης της δίκης. Θεωρώ ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αποχώρηση της ενόρκου. Θεωρώ ότι δικαστήριο σας θα έπρεπε να απευθυνθεί στο υπουργείο για να διευθετηθεί το ζήτημα.  

Υπάρχει ζήτημα συνταγματικής τάξης. Είναι στέρηση φυσικού δικαστή. Υπάρχει και το ζήτημα ότι αυτό γίνεται καταχρηστικά καθώς η δίκη φτάνει στο τέλος της. Είναι θέμα και ηθικής και νομικής τάξης. Ζητώ να κρίνετε το ζήτημα και να επανέλθετε με νέα απόφαση. Ενδεχομένως και ανάκληση. Δεν μπορεί να έρχεται το υπουργείο και να μας στέλνει φιρμάνια. Η συγκεκριμένη ένορκος είχε δείξει ενδιαφέρον για την άσκηση των καθηκόντων σας. 

Μ. Δημητρακόπουλος(συνήγορος υπεράσπισης): Η απόλυτη ακυρότητα θα είναι αυτό. Ξέρετε τι σημαίνει απόλυτη ακυρότητα; 

Πρόεδρος : Ήταν και οι άλλοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής εδώ και δεν εκφράστηκε αντίθεση. Της δόθηκε ο λόγος και εξήγησε ότι είναι αδύνατον να παραμείνει.

Χ. Σαλούστρος: Αδύνατον θα ήταν ασθένεια, αρρώστια.

Α. Μίντζιας (υποστήριξη κατηγορίας) : Κυρία πρόεδρε μας είπατε ότι δεν έχουμε λόγο. 

Μ. Δημητρακόπουλος: Μετά την αντικατάσταση του ενόρκου, έγινε αποδεικτική διαδικασία, δεν μπορεί να γίνει ανάκληση τώρα.

Πρόεδρος: Τις αποφάσεις μας θα τις κρίνουν τα Ανώτατα Δικαστήρια.

Κ. Πακιρτζίδου (συνήγορος υπεράσπισης): Είπε ο συνάδελφος ότι η συγκεκριμένη ένορκη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πως; Είναι απαράδεκτα όσα ακούγονται για παρεμβάσεις στην εκκρεμή διαδικασία. 

Η δίκη διεκόπη για λίγο προκειμένου να προτείνει η εισαγγελέας επί του ζητήματος και εν συνεχεία να αποφανθεί το δικαστήριο. 

Κατά τη διάρκεια της διακοπής σημειώθηκε μικρή λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη συνήγορο υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη, Κ. Πακιρτζίδου και τη Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η οποία συνομιλούσε με τους συναδέλφους της,Ζετα Μακρυπούλια, Ράνια Σχίζα και Τάσο Χαλκιά, οι οποίοι είναι παρόντες από το πρωί στη δικαστική αίθουσα.


[There are no radio stations in the database]