Αλμα τιμών για το diesel κίνησης: Πωλείται πάνω από αυτή της βενζίνης – Ξεπέρασε τα 2 ευρώ και στην Αττική

11 Οκτωβρίου 2022

Μεγάλη άνοδος παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις τιμές των καυσίμων και πλέον κινούνται πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ το diesel κίνησης υπερβαίνει την βενζίνη.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και η τιμή για το diesel κίνησης κάνει υπερπτήσεις, αφού σήμερα σε πολλά πρατήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης παρουσίασε αύξηση 10 λεπτά το λίτρο που ισοδυναμεί με άνοδο σχεδόν 5%.

Η εξέλιξη αυτή, εκτός του ότι βάζει φωτιά στην αγορά και δημιουργεί νέες πληθωριστικές πιέσεις, ναρκοθετεί την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινάει την Παρασκευή.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για έναρξη διάθεσης στο 1,35 ευρώ το λίτρο, που υπήρχε πριν λίγες μέρες φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί και αυτό διότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και την μέση τιμή ανά την Ελλάδα να διαμορφώνεται στην περιοχή του 2,1 ευρώ το λίτρο, τότε βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η μέση τιμή θα διαμορφωθεί περίπου στα 1,5 έως 1,6 ευρώ το λίτρο ή και ακόμη περισσότερο στις απομακρυσμένες περιοχές

Αυτό θα προκύψει από την επιδότηση στην αντλία κατά 25 λεπτά το λίτρο, αλλά και την διαφορά που έχουν παραδοσιακά οι δύο τύποι πετρελαίου και ανέρχεται περίπου σε 30 έως 35 λεπτά.

Στο τέλος της περασμένης σεζόν και συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή για το diesel κίνησης ήταν στα 1,852 ευρώ, που αν υπολογιστεί και η επιδότηση που ήταν στην αντλία (15 λεπτά), τότε η πραγματική τιμή ήταν 2,002 ευρώ και η μέση τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν στα 1,605 ευρώ το λίτρο.

Με λίγα λόγια η πραγματική διαφορά ήταν στα 40 λεπτά. Αν λοιπόν σε αυτή προστεθεί και η επιδότηση των 25 λεπτών στο λίτρο που θα υπάρξει από την Παρασκευή για το πετρέλαιο θέρμανσης, τότε προκύπτει μία τιμή κοντά στο 1,5 έως και 1,6 ευρώ.

Βέβαια όπως αναφέρουν οι αναλυτές μέχρι την προσεχή Παρασκευή πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει και αυτό διότι οι διεθνείς τιμές έχουν μεγάλη μεταβλητότητα.

Ξαφνική εκτίναξη τιμών στο diesel κίνησης

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών που αναφέρονται στην χθεσινή ημέρα, η μέση τιμή για το diesel κίνησης ήταν στα 2,024 ευρώ το λίτρο, την ώρα που η μέση τιμή για την βενζίνη ήταν στα 2,010 ευρώ το λίτρο. Μία άνοδος ιδιαίτερα μεγάλη και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Και βέβαια αυτό που όλοι φοβόντουσαν, ότι δηλαδή το πετρέλαιο θα ήταν πιο ακριβό από την βενζίνη είναι πλέον πραγματικότητα.

Μία εβδομάδα πριν η μέση τιμή για το πετρέλαιο ήταν στα 1,858 ευρώ το λίτρο, αύξηση δηλαδή της τάξεως των 17 λεπτών το λίτρο, ενώ την ίδια περίοδο η μέση τιμή για την βενζίνη των 95 οκτανίων ήταν στις 2 Οκτωβρίου στα 1,978 ευρώ το λίτρο και χθες ήταν στα 2,010 ευρώ, αύξηση περίπου 3 λεπτών.


[There are no radio stations in the database]