Ακρίβεια: Πώς θα λειτουργεί το «καλάθι της νοικοκυράς» μετά τη συμφωνία Γεωργιάδη-σούπερ μάρκετ
6 Οκτωβρίου 2022
Σαν ένας μικρός δείκτης τιμών καταναλωτή θα λειτουργεί το «καλάθι της νοικοκυράς» με τα 50 προϊόντα που θα φτιάχνει το κάθε σούπερ μάρκετ ξεχωριστά και θα παρακολουθεί το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρείται η άτυπη συμφωνία
Συμμάχους στην μάχη κατά της ακρίβειας αναζητά η κυβέρνηση και στην προσπάθεια αυτή ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης είχε σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, οι οποίοι με τη σειρά τους ζήτησαν από την κυβέρνηση πιο ενεργή στήριξη στο αυξημένο ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Ωστόσο, δεν έλαβαν κάποια διαβεβαίωση ότι το πακέτο αιτημάτων τους θα βρει ανταπόκριση και σε πιο βαθμό και οι εκπρόσωποι του κλάδου παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ειδικά μάλιστα μετά την διαβεβαίωση που έλαβαν από τον υπουργό ότι δεν υπάρχει θέμα να νομοθετηθεί οριζόντιος περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, όπως τουλάχιστον ζητούσαν δύο μεγάλοι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας.
Οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμήνυσαν από χθες το βράδυ, προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν σε καμία περίπτωση τον περιορισμό του ωραρίου που ισχύει σήμερα
Ανέφεραν, επίσης, ότι ακόμη και να ισχύσει κάτι τέτοιο, τα οφέλη θα είναι ελάχιστα και οι συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές για τους καταναλωτές, αλλά κυρίως για την απασχόληση, αφού μοιραία θα ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις και θα έλθουν πιο ελαστικές, κάτι που ουδείς στην παρούσα φάση θέλει.
Ζητούν ασπίδα απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και αφορούσε το αίτημα των εκπροσώπων του κλάδου για στήριξη έναντι τις ενεργειακής ακρίβειας.
Ο υπουργός πήγε σε αυτή με μία σειρά θεμάτων που έβαλε στο τραπέζι. Κυριότερο εξ αυτών ήταν να συγκρατηθεί η ακρίβεια, ειδικά στα προϊόντα που είναι απολύτως απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό.
Ετσι φτάσαμε στη συμφωνία, άτυπη βέβαια, που αφορά ένα «καλάθι της νοικοκυράς» με 50 διαφορετικά προϊόντα, απαραίτητα για τη διαβίωση του νοικοκυριού, στις τιμές των οποίων θα γίνει προσπάθεια συγκράτησης αυξήσεων, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Η παρουσίαση του καλαθιού αυτού θα γίνει από τα σούπερ μάρκετ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο υπουργός δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση κατέληξε στην προαναφερόμενη συμφωνία, αλλά την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση και με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας με σκοπό τον περιορισμό των αυξήσεων.
Σε αυτό το καλάθι, το οποίο θα προκύψει από 20 βασικές κατηγορίες και θα είναι διαφορετικό για κάθε αλυσίδα, όπως είπε ο υπουργός θα συμπεριλαμβάνονται 50 προϊόντα απαραίτητα, για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού στο οποίο και θα δοθεί η μάχη να συγκρατηθούν οι τιμές.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν τέθηκε στη συζήτηση το «πάγωμα» των τιμών, «καθώς, όπως σημείωσε, το πάγωμα δεν είναι στο δικό τους χέρι. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με όλη τη βιομηχανία για να δούμε πως και η βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών». Και συμπλήρωσε: «πιστεύω ότι όλοι έχουν καταλάβει το μέγεθος της αναγκαιότητας τα βασικά για τη διαβίωση των Ελλήνων προϊόντα να κρατηθούν στο μέγιστο δυνατό χαμηλότερο επίπεδο».
Επίσης, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για «συμφωνία κυρίων. Η κάθε αλυσίδα θα κάνει τη δική της πολιτική. Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο του ανταγωνισμού. Είναι κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ».
Πώς θα λειτουργήσει το καλάθι
Ακόμη δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργήσει αυτή η συμφωνία, αλλά όλοι θεωρούν πως σε ένα κλίμα καλής θέλησης θα βρεθεί φόρμουλα που θα ωφελήσει τους καταναλωτές.
Πηγές του κλάδου των σούπερ μάρκετ, που επικοινώνησε η «Η» τόνιζαν ότι η κάθε αλυσίδα θα παρουσιάσει μία λίστα από προϊόντα τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες μίας τυπικής οικογένειας και θα φτιάξουν ενός είδους δείκτη τιμών από αυτό το καλάθι, που θα παρακολουθούν στενά πολιτεία, σούπερ μάρκετ και βιομηχανία προκειμένου να διαπιστώνεται εάν λειτουργεί η συμφωνία.