Ακρίβεια: Νέες αυξήσεις-φωτιά σε βασικά προϊόντα – Καμπανάκι για δάνεια και ενοίκια

5 Οκτωβρίου 2022

Αυξάνονται οι φόβοι ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα βάλει νέα φωτιά στο καλάθι της νοικοκυράς το επόμενο διάστημα, φέρνοντας ένα νέο κύκλο ανατιμήσεων. Φόβοι για καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δανείων και στην καταβολή ενοικίων.

Νέο κύμα ακρίβειας σαρώνει ήδη την αγορά και αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο Νοέμβριο και αφορά πλέον το σκληρό πυρήνα ενός νοικοκυριού που είναι τα είδη σούπερ μάρκετ.

Οπως αναφέρουν αναλυτές, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και αυτό διότι τα είδη πρώτης ανάγκης είναι αυτά που «πονάνε» πραγματικά τα νοικοκυριά, αφού δύσκολα μπορεί κάποιο ευάλωτο νοικοκυριό να προβεί σε νέες περικοπές.

Οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι η κατάσταση με τα καύσιμα ή ακόμη και το ρεύμα, ναι μεν μπορεί να είναι δύσκολη, ωστόσο, υπάρχουν διέξοδοι ή plan B. Και τι εννοούν; Οτι ένα νοικοκυριό εάν δυσκολεύεται να τα φέρει εις πέρας με τις αυξημένες τιμές των καυσίμων, περιορίζει τις μετακινήσεις ή κάνει χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Αμυνες σε ρεύμα και καύσιμα 

Αντίστοιχα, στο αυξημένο ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχει η κρατική ενίσχυση που αν μη τι άλλο για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών βάζει ένα είδους πλαφόν στις χρεώσεις. Για παράδειγμα, σε όσους έχουν κατανάλωση έως και 500 KWh τον μήνα η χρέωση είναι 0,159 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από την Πολιτεία.

Στα είδη όμως σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει καμία απολύτως προστασία και βέβαια καμιά ενίσχυση. Κατά συνέπεια, το μοναδικό όπλο ενός καταναλωτή είναι η οικονομία, αλλά με βάση το γεγονός ότι την κατάσταση αυτή τη βιώνουν οι καταναλωτές εδώ και πολλούς μήνες, έχουν φτάσει στα όριά τους.

Κατά συνέπεια θα αναγκαστούν κάποιοι να περικόψουν ακόμη και βασικά αγαθά, όπως π.χ. είδη διατροφής που τόσο αναγκαία είναι για την κάθε οικογένεια.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του OPEN, αναδείχτηκε ότι οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με νέο κύμα ανατιμήσεων έως το τέλος Νοεμβρίου, καθώς αναμένεται να αυξηθούν 800 κωδικοί προϊόντων στα σούπερ μάρκετ κατά τουλάχιστον 10-15%.

Για παράδειγμα, τα τυροκομικά θα «δουν» αύξηση έως και 30% σε σχέση με σήμερα, ενώ αναμένεται να εκτοξευθούν αναψυκτικά και ροφήματα κατά 35%. Μεγάλες θα είναι και οι αυξήσεις στις τιμές των απορρυπαντικών που η τιμή τους θα ανέβει 20% και κατά 21% θα αυξηθούν και οι βρεφικές πάνες.

Ενδεικτικά:

Τρόφιμα

  • Τυροκομικά έως 30%
  • Αλλαντικά έως 8,5%
  • Γαλακτοκομικά έως 7%
  • Κρέατα 7%
  • Αρτοσκευάσματα έως 19%
  • Κονσέρβες, ελαιόλαδο, κρασιά έως 10%
  • Σάλτσες για ζυμαρικά έως 21%
  • Αναψυκτικά και ροφήματα έως 35%
  • Αλκοολούχα ποτά έως 13%
  • Ελληνικός καφές έως 12%
  • Σοκολατοειδή έως 12%
  • Σνακ έως 12%

Παρενέργειες σε ενοίκια και δάνεια 

Οι συνέπειες της ακρίβειας όμως δεν εστιάζονται μόνο στα είδη σούπερ μάρκετ, αλλά έχουν και μία ακόμη σειρά από παρενέργειες. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι ήδη στη στέγη οι τιμές αρχίζουν να πιέζονται και δείχνει να ανακόπτεται η ανοδική τάση που υπήρχε στα ενοίκια, ενώ έχουν αρχίσει να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην πληρωμή των ενοικίων.

Ενας επιπλέον φόβος είναι, λόγω της πίεσης που ασκεί η ακρίβεια στα εισοδήματα, να παρατηρηθεί καθυστέρηση στην πληρωμή των δόσεων των δανείων, αν και για την ώρα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στον Κύκλο Ιδεών.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο κίνδυνος αύξησης των «κόκκινων δανείων» είναι υπαρκτός και επισήμανε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν πάρα πολύ στενά το φαινόμενο αυτό, καθώς λόγω της αύξησης των επιτοκίων τα νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλουν πλέον υψηλότερη δόση για τα δάνειά τους.


[There are no radio stations in the database]