Πόλεμος στην Ουκρανία – Η Μέρκελ προειδοποιεί: Δεν μπλοφάρει ο Πούτιν με τα πυρηνικά

29 Σεπτεμβρίου 2022

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να πάρουν στα σοβαρά τις απειλές του Ρώσου προέδρου

merkel-putin

Τον κώδωνα κρούει η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για τις πυρηνικές απειλές που διατύπωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα από το δραματικό του διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε περαιτέρω κλιμάκωση της σύρραξης.

Να λάβει σοβαρά υπόψη της τα λόγια του Πούτιν και να μην τα απορρίψει ως μπλόφα κάλεσε, ειδικότερα, τη διεθνή κοινότητα η Μέρκελ, η οποία εστίασε στην ανάγκη προάσπισης της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας αλλά και στη συντονισμένη δράση.

Μιλώντας, την Τρίτη, στα εγκαίνια του «Ιδρύματος Χέλμουτ Κολ» («Bundeskanzler-Helmut-Kohl-Stiftung»), η Μέρκελ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά και στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

«Πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά τα λόγια του», είπε η Χριστιανοδημοκράτισσα πρώην καγκελάριος και πρόσθεσε: «Το να λαμβάνονται τα λόγια στα σοβαρά και να μην απορρίπτονται εξαρχής ως απλή μπλόφα, δεν συνιστά επ’ ουδενί ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμού, αλλά απόδειξη πολιτικής ευφυίας», η οποία «συμβάλλει στη διατήρηση περιθωρίου ελιγμών ή, τουλάχιστον, κάτι εξίσου σημαντικό, στη δημιουργία ενός νέου».

Η Μέρκελ αναφέρθηκε στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας και μέντορά της, Χέλμουτ Κολ, ως έναν πολιτικό που διέθετε αυτή την πολιτική ευφυία: «Ο Κολ θα έκανε σήμερα τα πάντα για να προστατέψει και να αποκαταστήσει την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά ταυτόχρονα θα είχε κατά νου πώς θα μπορούσαν να αναβιώσουν μελλοντικά οι σχέσεις με τη Ρωσία, όχι με μονομερείς κινήσεις της Γερμανίας, αλλά πάντα σε συμφωνία με όλους τους εταίρους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τον Πούτιν για «καταστροφικές» συνέπειες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας και έχουν ξεκαθαρίσει στη Μόσχα τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει, είχε δηλώσει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Οι δηλώσεις Σάλιβαν συνιστούν την πιο πρόσφατη αμερικανική προειδοποίηση μετά την απειλή που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη Τετάρτη για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων σε μια ομιλία στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την πρώτη επιστράτευση της χώρας του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Εάν η Ρωσία περάσει αυτή τη γραμμή, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά», δήλωσε ο Σάλιβαν στην τηλεοπτική εκπομπή “Meet the Press” του NBC.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν περιέγραψε τη φύση της σχεδιαζόμενης απάντησης των ΗΠΑ στις δηλώσεις του σήμερα, αλλά ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον έχει σε ιδιωτικές συνομιλίες με τη Μόσχα «διευκρινίσει με περισσότερες λεπτομέρειες τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό». Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συχνή, άμεση επαφή με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων τις τελευταίες ημέρες για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις ενέργειες και τις απειλές του Πούτιν.


[There are no radio stations in the database]