Υπουργείο Υγείας: Θα γίνει πιο ορθολογική κατανομή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο

28 Σεπτεμβρίου 2022

Το φάρμακο δεν είναι υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση, υποστηρίζει ο ΣΦΕΕ

plevris_thanasis

Με μια σκληρή ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κάνει τον απολογισμό της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας με τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη για το μείζον θέμα της (ανεξέλεγκτης) πορείας της φαρμακευτικής δαπάνης και την ανάλογη επίπτωση στο clawback που καλούνται οι εταιρίες να πληρώσουν. Την χαρακτηρίζει «άκαρπη», καταλογίζει στο υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση ότι «το φάρμακο δεν αποτελεί προτεραιότητα» και αγνοεί τις νέες μεγάλες ανάγκες των ασθενών καθώς και ότι «επικροτεί τις θεραπευτικές αποφάσεις των ιατρών και τις επιλογές θεραπειών που κάνουν».

Βασικό αίτημα των εκπροσώπων τεσσάρων θεσμικών φορέων του φαρμάκου – εκτός του ΣΦΕΕ, συμμετείχαν ΠΕΦ, PIF και ΣΑΦΕΕ- είναι να αυξηθεί η χρηματοδότηση αλλά και να καταργηθεί η κατάτμηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα κοινότητας και Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο για το 2022 και εξής.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η νέα κατανομή

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ έγινε γνωστό ότι, με βάση και τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ μπορεί να γίνει πιο ορθολογική η κατανομή των κλειστών προϋπολογισμών για τα φάρμακα κοινότητας και τα ΦΥΚ, στο μέτρο του εφικτού, και θα ανακοινωθούν την άλλη εβδομάδα. Αποσαφηνίστηκε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα για επαναφορά σε έναν ενιαίο προϋπολογισμό, όπως αιτούνται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα 2,08 δισ. ευρώ, που έχουν προϋπολογιστεί για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ο ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλει σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ για δαπάνη φαρμάκων κοινότητας (όσα διατίθενται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων) και 790 εκατ. ευρώ για τα ΦΥΚ (όσα διατίθενται μέσω φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές). Τα ποσά προκύπτουν από την πρόσφατη κατάτμηση της συνολικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, σε αναλογία 62-38 για φάρμακα κοινότητας και ΦΥΚ, αντί για την ενιαία δαπάνη και συνεπώς το ενιαίο clawback που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Πηγές του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν ότι τα στοιχεία επιτρέπουν κάποια διόρθωση στην κατανομή της δαπάνης, και της αναλογίας 62/38 (φάρμακα κοινότητας/ΦΥΚ) υπέρ των ΦΥΚ, ώστε να γίνει ή 60/40 ή και 59/41. Αυτό σημαίνει ότι από 790 εκατ. Ευρώ η δαπάνη για τα ΦΥΚ θα μπορούσε να φτάσει έως και 856 εκατ. Ευρώ, δρώντας ανακουφιστικά στις φαρμακευτικές εταιρίες που διανέμουν ΦΥΚ και μειώνοντας κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια το ύψος του clawback που θα κληθούν να καταβάλουν για τα ακριβά, καινοτόμα φάρμακα.

Παράλληλα, στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας φέρεται να είναι και η ενίσχυση της δαπάνης των ΦΥΚ με ένα ποσό που θα προέλθει από το ΙΦΕΤ, το οποίο πραγματοποιούσε τις αναγκαίες εισαγωγές καινοτόμων φαρμάκων.

Η αντίδραση του ΣΦΕΕ

«Η πολυαναμενόμενη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του χώρου του φαρμάκου με το Υπουργείο Υγείας απέβη άκαρπη. Το φάρμακο δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση, και συνεπώς ούτε και η βιωσιμότητα και προβλεψιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, «το υπουργείο Υγείας θεωρεί τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αποκλειστικά υπεύθυνες για την ανοδική πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και δεν βλέπει την ανάγκη αναπροσαρμογής της συνεισφοράς του δημοσίου σε αυτήν, με αποτέλεσμα να καταλογίζει ολοένα και μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) στις επιχειρήσεις, επιστροφές που ξεπερνούν το 60% των πωλήσεών τους.

Ο Σύνδεσμος καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «αγνοεί τις αυξημένες φαρμακευτικές ανάγκες λόγω της πανδημίας της COVID-19, την αυξητική τάση σημαντικών χρονίων παθήσεων, την αυξητική τάση των νεοπλασιών, την αυξημένη θεραπευτική αξία νέων καινοτόμων θεραπειών και διατηρεί επί εννέα έτη την υποχρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης την ίδια στιγμή που επικροτεί τις θεραπευτικές αποφάσεις των ιατρών και τις επιλογές θεραπειών που κάνουν» καθώς «έχει αποφασίσει να μην τις πληρώνει αλλά να τις φορτώνει στις πλάτες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων».

«Κάνοντας σημαία το επιχείρημα ότι δεν αποχωρήσαμε από τη χώρα ή δεν κλείσαμε ακόμη, «άρα αντέχουμε», η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα, όχι την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης με όρους πραγματικής κατανάλωσης και ζήτησης (και όχι με «δημιουργικά» μαθηματικά) ή την ορθολογική χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης, αλλά την ανακατανομή των υπερβάσεων μεταξύ των εταιρειών, προχωρώντας σε κατάτμηση της δημόσιας δαπάνης με λογιστικούς όρους, δημιουργώντας «πατρίκιους» και «πληβείους», ευνοούμενους και αδικούμενους» επισημαίνει ο Σύνδεσμος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις φαρμακευτικές εταιρίες που εκπροσωπεί και καταλήγει τονίζοντας πως «Ο καθένας έχεις τις δικές του προτεραιότητες. Η δική μας προτεραιότητα είναι η κάλυψη των ασθενών με τα φάρμακα που χρειάζονται και είμαστε υπερήφανοι που συνεχίζουμε και το κάνουμε στις δύσκολες αυτές συνθήκες».


[There are no radio stations in the database]