Appodixi: «Βροχή» τα… downloads για τη νέα εφαρμογή – Ήδη 2.000 καταγγελίες στην ΑΑΔΕ

23 Σεπτεμβρίου 2022

Έως και 2.000 ευρώ ή το δεκαπλάσιο της αξίας της απόδειξης το μπόνους για όσους συμβάλλουν με αυτό τον τρόπο στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής

Περισσότεροι από 20.000 φορολογούμενοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή appodixi στα κινητά τους για το σκανάρισμα γνησιότητας αποδείξεων και έχουν κάνει στη συνέχεια 2.000 επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες στην ΑΑΔΕ.

Το οικονομικό επιτελείο προωθεί κίνητρα για την αποκάλυψη πλαστών αποδείξεων με έπαθλο έως και 2.000 ευρώ ή το δεκαπλάσιο της αξίας της απόδειξης σε όσους συμβάλλουν με αυτό τον τρόπο στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής .

Yπενθυμίζεται ότι η  εφαρμογή είναι διαθέσιμη από την Τετάρτη. Οι πολίτες μπορούν να την βρούν στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appodixi και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple) https://apps.apple.com/us/app/appodixi/id1645044371.

Δείτε σχετικό βίντεο οδηγιών από την ΑΑΔΕ:

Πώς λειτουργεί

Με λίγα, απλά βήματα, οι πολίτες αποκτούν, πλέον, τη δυνατότητα να ελέγχουν στο κινητό τους εάν η απόδειξη που έλαβαν για την αγορά ενός προϊόντος ή υπηρεσίας είναι γνήσια και εάν έγινε ορθή διαβίβαση των στοιχείων της συναλλαγής στην ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση που η εφαρμογή εντοπίσει πρόβλημα, ειδοποιείται αυτομάτως η Φορολογική Αρχή, ώστε να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για τη βεβαίωση της παράβασης και τον καταλογισμό προστίμου.

Μάλιστα, Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ επεξεργαζόμαστε τη δυνατότητα να προβλεφθεί για τους πολίτες κίνητρο χρήσης της εφαρμογής, με τη μορφή της απόδοσης στον καταγγέλλοντα τμήματος του προστίμου που θα επιβληθεί στην επιχείρηση ή τον επαγγελματία για τη μη νόμιμη απόδειξη που «σκάναραν» μέσω του Appodixi.

Έτσι, μέρος από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποφέρει η αξιοποίηση της εφαρμογής, θα επιστρέψει απευθείας στον πολίτη ο οποίος συνέβαλε ώστε να αντληθούν τα έσοδα αυτά».

Οι 4 άξονες για ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την αρχή της θητείας της, έθεσε ως έναν από τους στρατηγικούς στόχους της, στο πεδίο της οικονομίας, τη διαμόρφωση ενός σταθερού, οικονομικά αποτελεσματικού και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος».

Στόχος, που όπως είπε, βασίζεται σε 4 βασικούς άξονες πολιτικής για την ενθάρρυνση της απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της κουλτούρας πληρωμών, δεδομένου ότι η φορολογία – πέραν της προφανούς λειτουργίας της για τη διασφάλιση εσόδων – αποτελεί χρήσιμο μοχλό επίτευξης αναπτυξιακών στόχων:

1ος άξονας: Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Την τριετία που πέρασε υλοποιήσαμε δεκάδες μόνιμες μειώσεις φόρων (π.χ. μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα, μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα, μείωση της προκαταβολής φόρου, χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα, κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα – μέτρο που, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, γίνεται μόνιμο από το 2023 και επεκτείνεται σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, καλύπτοντας το σύνολο των φορολογουμένων).

2ος άξονας: Θέσπιση φορολογικών κινήτρων.

Μεταξύ άλλων, προβήκαμε σε μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους, θέσπιση έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και φόρου υπεραξίας ακινήτων για 3 έτη, διαμόρφωση ειδικού καθεστώτος εναλλακτικής φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή για επενδυτές, συνταξιούχους, Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, θέσπιση φορολογικών κινήτρων ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό, χορηγήσαμε κίνητρα ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Κίνητρα τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά, καθώς, εξαιτίας και αυτών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έφθασαν τα 53 δισ. ευρώ το 2021, ενισχυμένες κατά 13 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019, και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ.

3ος άξονας: Διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου (αναβάθμιση του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης, θέσπιση ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης της εφοδιαστικής αλυσίδας των αλκοολούχων ποτών, δημιουργία νέου ηλεκτρονικού μητρώου για την απογραφή των δεξαμενών αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων κ.ά.).

4ος άξονας: Ένταξη έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Έργα όπως είναι η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών επιστροφών ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, η αναβάθμιση της χρήσης των εσωτερικών δεδομένων της ΑΑΔΕ, η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού φορολογικών ελέγχων, η εισαγωγή νέων εργαλείων με στόχο τη βελτίωση της είσπραξης των δημοσίων εσόδων, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.

Τόνισε επίσης ότι «η θέσπιση κινήτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των φορολογικών ελέγχων και η ψηφιοποίηση της φορολογικής διαδικασίας, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ηλεκτρονικών βιβλίων, συνθέτουν ένα δυναμικό τρίπτυχο παρεμβάσεων, που συμβάλλει καθοριστικά στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την πρόληψη και αποτροπή φαινομένων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και, εν τέλει, στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου αυτός να επιστραφεί στην κοινωνία.

Χώρου πολύτιμου – ιδίως στην πολυκύμαντη περίοδο των αυξημένων αναγκών στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εξαιτίας των διαδοχικών, επάλληλων, εξωγενών κρίσεων που βιώνουμε».

Και κατέληξε «εφαρμογές όπως το myDATA, που εισήγαγε τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με το timologio, την εφαρμογή για την ψηφιακή έκδοση των παραστατικών των επιχειρήσεων και την ταυτόχρονη διαβίβασή τους στο myDATA, αποτελούν, πλέον, πυλώνες παρακολούθησης συναλλαγών από τη Φορολογική Αρχή σε πραγματικό χρόνο.

Πυλώνες με σημαντική ανταπόκριση από την κοινωνία, όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, καθώς, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1,2 δισ. διαβιβάσεις παραστατικών, συνολικής αξίας άνω των 718 δισ. ευρώ.

Παρακολούθηση η οποία διευκολύνεται περαιτέρω στο επίπεδο των καθημερινών συναλλαγών πολιτών και επιχειρήσεων ή επαγγελματιών με τη νέα εφαρμογή, Appodixi, που παρουσιάζεται σήμερα.

Πηγή: skai.gr


[There are no radio stations in the database]