Μητσοτάκης στο CNN: Fake news και παράλογες κατηγορίες από την Τουρκία στο μεταναστευτικό

23 Σεπτεμβρίου 2022

Συνεχή πόλεμο ψευδών ειδήσεων και παράλογες κατηγορίες στο μεταναστευτικό καταλόγισε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από την Ελλάδα με θύματα μετανάστες, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εξωφρενικούς ισχυρισμούς.

«Έχουμε σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, σώσαμε πάνω 100 μόνο σήμερα, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά… Το να κατηγορεί την Ελλάδα η Τουρκία, η οποία έχει ιστορικό εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς λόγους είναι απολύτως παράλογο. (Το 2020 στον Έβρο) o κ. Ερντογάν ανοιχτά ενθάρρυνε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες για να περάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Οπότε υπάρξει κάποιος άνθρωπος στη θάλασσα, θα τον διασώσουμε. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτόν τον συνεχή πόλεμο ψευδών ειδήσεων από την Τουρκία. Είμαστε γείτονες, πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε, η Τουρκία έχει σημαντικό ρολό να διαδραματίσει στο μεταναστευτικό» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα, έκανε λόγο για τουρκικό κρεσέντο προκλήσεων τους τελευταίους μήνες, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται σε εσωτερικούς λόγους, ενώ επίσης, επανέλαβε πως η Άγκυρα αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών με απαράδεκτους ισχυρισμούς.

«Ενθαρρύνουμε τη συζήτηση με την Τουρκία βάσει των αρχών του διεθνούς δίκαιου με πολιτισμένο τρόπο», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στη νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας που θα εξετάσει η Ευρώπη, υπογράμμισε πως «πρέπει να στείλουμε σήμα ότι αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να αλλάξει τα σύνορα».

Εστιάζοντας σε αυτό το κομμάτι, υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων, και να προστατέψουν τον πληθυσμό από την άνοδο των τιμών λόγω της εργαλειοποίησης του ενεργειακού από τον Πούτιν.

Τόνισε ότι τα επτά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας συνιστούν ήδη σημαντική παρέμβαση, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να διατηρήσουν τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από το υψηλό κόστος στην ενέργεια. Για την Ουγγαρία ανέφερε ότι στο μέτωπο κατά της Ρωσίας «χρειαζόμαστε όλες τις χώρες» ενώ «ό,τι κυρώσεις θα επιβάλουμε θα πρέπει να πληγώσουν περισσότερο τη ρωσική οικονομία από την ευρωπαϊκή οικονομία».

Οι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερο, αλλά όχι υπερβολικά, ενώ η επιδότηση συνδέεται και με την κατανάλωση, με ανταμοιβή της μείωσης κατανάλωσης αποσαφήνισε, συμπληρώνοντας πως: «η παρέμβαση στην αγορά ενέργειας είναι απολύτως αναγκαία όταν μιλάμε για τέτοιες έκτακτες συνθήκες, πρέπει να εξοικονομήσουμε όση περισσότερη ενέργεια είναι δυνατόν».


[There are no radio stations in the database]