Μια σημαία φτιαγμένη από μαλλιά έγινε σύμβολο της φρίκης που ζουν οι γυναίκες στο Ιράν

22 Σεπτεμβρίου 2022

Μετά τη δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini επειδή δεν φορούσε σωστά το hijab της.

Μια αλλόκοτη εικόνα κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του παγκόσμιου διαδικτύου: μια σημαία φτιαγμένη από μαλλιά. Έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της εξέγερσης των γυναικών στο Ιράν, μετά τη δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini από την αστυνομία, επειδή «δεν φορούσε αρκετά σφιχτά» το hijab της. Το κανονικό όνομά της ήταν Jina (Zheena) Amini. To Μahsa το χρησιμοποιούσε επειδή το καθεστώς του Ιράν απαγορεύει να χρησιμοποιούνται ονόματα κουρδικής (ή άλλης) καταγωγής. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αμέτρητες ακόμα γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τη μαντίλα που σηματοδοτεί την τρομακτική καταπίεσή τους από τον ισλαμικό νόμο, ο οποίος απαγορεύει την αποκάλυψη έστω και μίας τρίχας της κεφαλής τους.

Μετά την είδηση του θανάτου της νεαρής γυναίκας, η οποία, όπως πιστεύεται, βασανίστηκε φρικτά από την πολιτοφυλακή Μπασίτζ («αστυνομία ηθών»), γυναίκες άρχισαν να ανεβάζουν βίντεο στα social media καθώς, όπως δήλωσε η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Masih Alinejad, «δεν αντέχουμε άλλο αυτό το καθεστώς του έμφυλου απαρτχάιντ», ένα καθεστώς που απαγορεύει στις γυναίκες να πάνε στο σχολείο και να εργαστούν.

Ενώ ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη χώρα – σε τουλάχιστον 50 πόλεις και χωριά – αυξάνεται διαρκώς, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την κουρδική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Hengaw να τον ανεβάζει στους δέκα, οι κυβερνητικές αρχές περιορίζουν την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το WhatsApp και το Instagram.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η Amini δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, μετά τη σύλληψή της επειδή δεν κατόρθωσε να «συμμορφωθεί» με τη sharia, το νόμο που υποχρεώνει τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φορούν μακριά, φαρδιά ρούχα. Το Ιράν αρνείται την κατηγορία, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει μέχρι στιγμής να κατευνάσει το κύμα οργής που σαρώνει τη χώρα.

Καθώς οι διαδηλώσεις ανάλογης έντασης που είχαν ξεσπάσει στη χώρα το 2019, τότε για τις τιμές καυσίμων, είχαν οδηγήσει, σύμφωνα με το Reuters, σε 1.500 νεκρούς, εύλογα αναρωτιέται κάποιος ποιες θα είναι οι συνέπειες της νέας αυτής «επανάστασης», με την ελπίδα τουλάχιστον να έχει κάποιον ουσιαστικό αντίκτυπο στα γυναικεία δικαιώματα.

Δείτε ένα βίντεο με γυναίκες που κόβουν τα μαλλιά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας:


[There are no radio stations in the database]