Όπου φύγει-φύγει οι Ρώσοι μετά την επιστράτευση Πούτιν – Aνάρπαστα τα εισιτήρια χωρίς επιστροφή
21 Σεπτεμβρίου 2022
Στα ύψη οι τιμές των εισιτηρίων, κάποιες πτήσεις έχουν ήδη εξαντληθεί, σύμφωνα με το Reuters – Περίπου 300.000 έφεδροι καλούνται στα όπλα
Σε αναστάτωση φαίνεται ότι βρίσκεται η Ρωσία έπειτα από τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, το πρωί της Τετάρτης.
Σύμφωνα με το Reuters, στον απόηχο της ανακοίνωσης αυτής, οι πτήσεις χωρίς επιστροφή από τη Ρωσία έχουν γίνει ανάρπαστες τις τελευταίες ώρες.
Παρότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί μόνο σε όσους έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες, οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για την αγορά εισιτηρίων για πτήσεις «φυγής» παρουσιάζει τρομακτική άνοδο.
Συνολικά, όπως εξήγησε ο Σοϊγκού, περίπου 300.000 έφεδροι καλούνται στα όπλα.
Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δεδομένα των Google Trends, αναφέρει ότι καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος των αναζητήσεων στην Aviasales, την πιο δημοφιλή ιστοσελίδα στη Ρωσία για αναζήτηση και αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.
Μάλιστα, όπως μεταδίδεται, οι θέσεις σε απευθείας πτήσεις προς Κωνσταντινούπουλη και Γερεβάν (σε Τουρκία και Αρμενία, δηλαδή προορισμούς στους οποίους δεν απαιτείται visa), έχουν εξαντληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα της Aviasales.
Παράλληλα, ορισμένες διαδρομές με ενδιάμεσους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Μόσχα προς την Τιφλίδα της Γεωργίας, επίσης δεν ήταν διαθέσιμες, ενώ οι φθηνότερες πτήσεις από τη ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι κόστιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (5.000 δολάρια) , δηλαδή ποσό περίπου πέντε φορές πολλαπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού.
Το διάγγελμα του Πούτιν που προειδοποιεί πως «δεν μπλοφάρει»
Ο Πούτιν στην αρχή του διαγγέλματός του κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει ξεκινήσει πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία από το 2014. Υποστήριξε, δε, ότι η απόφαση για μια στρατιωτική επιχείρηση ήταν η μόνη πιθανή λύση από τη στιγμή που η Δύση αρνήθηκε να υπάρξει μια ειρηνική λύση «στο πρόβλημα του Ντονμπάς».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Πούτιν, ο ουκρανικός στρατός εκπαιδεύεται από το ΝΑΤΟ «και στην πραγματικότητα διοικείται από ξένους επικεφαλής» προσθέτοντας ότι «οι τακτικές τρομοκρατίας και εκφοβισμού» κατά της Ρωσίας έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.
Όπως είπε, οι χώρες της Δύσης προσπαθούν «να μπλοκάρουν» κάθε πιθανότητα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης. «Πρόθεση της Δύσης είναι να μας αποδυναμώσουν και να μας καταστρέψουν, το λένε ανοιχτά αυτό». Ο βασικός μας στόχος για την απελευθέρωση του λαού του Ντονμπάς παραμένει αναλλοίωτος, τόνισε, επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος.
Αναφερόμενος στην απόφαση για μερική επιστράτευση, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, είπε ότι αφορά μόνο όσους είναι καταγεγραμμένοι ως έφεδροι. Απευθυνόμενος, δε, σε όσους επιστρατευτούν, τους διαβεβαίωσε ότι «θα δοθούν όλα τα προνόμια που έχουν όλοι όσοι είναι ήδη εν υπηρεσία».
Παράλληλα διακήρυξε ότι «στηρίζει» τη απόφαση των κατοίκων περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη τονίζοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων για τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν τη θέλησή τους.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση για «πυρηνικό εκβιασμό» κατά της χώρας του και απείλησε και με χρήση πυρηνικών λέγοντας λίγο πριν την ολοκλήρωση του διαγγέλματός του πως «όσοι μας απειλούν με πυρηνικά θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον τους».Όπως είπε η Ρωσία έχει «αρκετά όπλα για να απαντήσει» προσθέτοντας: «Δεν μπλοφάρω».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε, τέλος, αύξηση της χρηματοδότησης της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ρωσίας προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων.
Σε μια πρώτη αντίδραση η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γκίλιαν Κίγκαν, χαρακτήρισε ως «ανησυχητική κλιμάκωση» την απόφαση Πούτιν για μερική επιστράτευση προσθέτοντας ότι οι απειλές για χρήση πυρηνικών θα πρέπει να ληφθούν «σοβαρά» υπ’ όψην.
Για προβλέψιμο βήμα που θα αποδειχθεί εξαιρετικά αντιδημοφιλές ανάμεσα στους πολίτες έκανε λόγο ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Όπως ανέφερε η κίνηση αυτή αποκαλύπτει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο της Μόσχας. Κατηγόρησε, δε, τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι προσπαθεί να ρίξει στη Δύση το φταίξιμο για τον «απρόκλητο πόλεμο» στην Ουκρανία.
Διευκρινίζοντας την ανακοίνωση Πούτιν ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η επιστράτευση αφορά «μόνο όσους έχουν προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία» κάνοντας λόγο για έναν αριθμό περίπου 300.000 εφέδρων. Όπως σημείωσε η μερική επιστράτευση δεν αφορά στρατεύσιμους ή σπουδαστές στρατιωτικών ακαδημιών.