ΤΑΙΠΕΔ: Σε διαβούλευση η προμήθεια 13 Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων της Πολιτικής Προστασίας με συστήματα… Drone
19 Σεπτεμβρίου 2022
Σε δημόσια διαβούλευση τίθενται οι τεχνικοί και λοιποί όροι του διαγωνισμού που θα προωθήσει το ΤΑΙΠΕΔ για την προμήθεια δεκατριών (13) Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων (ΚΕΚ) για λογαριασμό του Υπ. Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
Προ ημερών το Ταμείο απέστειλε σχετική πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς, λειτουργώντας κατ’ εντολή, στο όνομα και για λογαριασμό της Αναθέτουσας Αρχής με σκοπό την προετοιμασία διαδικασίας ανάθεσης συμβάσεων για την προμήθεια δεκατριών (13) Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων (ΚΕΚ). Η σχετική διαβούλευση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τις 9 Οκτωβρίου 2022.
Τα ΚΕΚ θα χρησιμοποιηθούν από το Πυροσβεστικό Σώμα και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατά την αντιμετώπιση μεγάλων βιομηχανικών – τεχνολογικών συμβάντων ή φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, κλπ.).
Τι θα περιλαμβάνουν
Το κάθε ΚΕΚ θα αποτελείται από δύο (2) οχήματα τύπου VAN (4X4) με όμοιες απαιτήσεις διαστάσεων, επιδόσεων και βαρών, τα οποία περιλαμβάνουν πτυσσόμενες τέντες για τον περιβάλλοντα χώρο, κεραίες στην οροφή, οθόνες, κλιματιστικές μονάδες, κλπ. Τα προσφερόμενα οχήματα και ο εξοπλισμός τους πρέπει να είναι καινούργια και αμεταχείριστα, κατασκευής του ιδίου ή μεταγενέστερου έτους από το έτος υπογραφής της σύμβασης.
Το πρώτο από τα δύο οχήματα, πέραν των ανωτέρω, θα φέρει θέσεις εργασίας (εκφωνητές) καθώς και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ΤΠΕ, ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών, ιστό φωτισμού με κάμερα, μετεωρολογικό σταθμό, προσδεδεμένο UAV κ.λπ.
Το δεύτερο όχημα θα φέρει εξοπλισμό υποστήριξης, όπως πτυσσόμενο τραπέζι με καρέκλες, ψυγείο, φορητό σύστημα φωτισμού κ.λπ.
Ο συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός για την προμήθεια των δεκατριών ΚΕΚ είναι 7 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Οι συμβάσεις προμηθειών χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Κινητά κέντρα διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου στις 13 Περιφέρειες» της δράσης με κωδικό 16909 που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω δράση «πέρασε» στη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ με την από 20.04.2022 απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, ενώ υπεγράφη σχετική σύμβαση με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις αρχές Ιουνίου.
Σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους
Στα στοιχεία της διαβούλευσης παρατίθενται πλήθος προδιαγραφών που θεωρητικά πρέπει να τηρούνται και μπαίνουν σε διαδικασία «συζήτησης», από τον κυβισμό, τις επιδόσεις, τις διαστάσεις κάθε οχήματος έως συστήματα τηλεματικής, παρακολούθησης, εξοπλισμού, ψηφιακά και πληροφοριακά συστήματα, πομποδέκτες, τηλεπικοινωνίες και άλλα.
Μάλιστα, το ένα από τα δύο οχήματα κάθε ενός εκ των 13 ΚΕΚ θα πρέπει να περιλαμβάνειπροσδεδεμένο σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους (ΣμηΕΑ/UAV) – Drone. Κάθε ΣΜΗΕΑ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, μα έχει τουλάχιστον 6 κινητήρες με μέγιστη ισχύς ανά κινητήρα 1000W, να λειτουργεί πλήρως σε ύψος τουλάχιστον 100 μέτρων από τον επίγειο σταθμό, να φέρει αλεξίπτωτο μηχανισμό, να λειτουργεί σε άνεμο έως 35km/h με ριπές έως 50 km/h, να λειτουργεί χωρίς εξάρτηση από το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης – GNSS (GPS, Galileo, κ.λπ.), να απογειώνεται και να προσγειώνεται από τoν ανεξάρτητο φορητό επίγειο σταθμό του (βαλίτσα), να έχει μέγιστο βάρος απογείωσης τουλάχιστον 8,5 κιλά, να λειτουργεί κατ’ ελάχιστον είκοσι τέσσερις (24) συνεχόμενες ώρες, με το Μέγιστο Βάρος Απογείωσης (MTOW).