Ρύζι: Η απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία θα αυξήσει τις διεθνείς τιμές

19 Σεπτεμβρίου 2022

Ο αντίκτυπος της απαγόρευσης εξαγωγής ρυζιού από την Ινδία θα γίνει αισθητός τόσο άμεσα από τις χώρες που εισάγουν από αυτή όσο και έμμεσα από όλους τους εισαγωγείς ρυζιού, λόγω της επίπτωσης στις παγκόσμιες τιμές του ρυζιού

ρύζι
Pexels Photo

Η Ινδία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, απαγόρευσε τις εξαγωγές σπασμένου ρυζιού και επέβαλε φόρο εξαγωγών 20% σε διάφορες ποικιλίες ρυζιού από τις 9 Σεπτεμβρίου.

«Ο αντίκτυπος της απαγόρευσης εξαγωγής ρυζιού από την Ινδία θα γίνει αισθητός τόσο άμεσα από τις χώρες που εισάγουν από αυτή όσο και έμμεσα από όλους τους εισαγωγείς ρυζιού, λόγω της επίπτωσης στις παγκόσμιες τιμές του ρυζιού», σύμφωνα με έκθεση της Nomura που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η Nomura θεωρεί ότι ο αντίκτυπος θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία θα είναι πιο ευάλωτες στην απαγόρευση.

Η Ινδία έχει το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών

Η Ινδία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού, με 150 χώρες να προμηθεύονται από αυτή.

Οι εξαγωγές έφτασαν τους 21,5 εκατομμύρια τόνους το 2021, μεγαλύτερες από αυτές που έκαναν οι τέσσερις επόμενοι μεγαλύτεροι εξαγωγείς – η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Πακιστάν και οι ΗΠΑ. 

Η παραγωγή ήταν, όμως, μειωμένη κατά 5,6% στις 2 Σεπτεμβρίου σε ετήσια βάση, λόγω των χαμηλότερων  βροχοπτώσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που είναι η περίοδος των μουσώνων.

Νωρίτερα φέτος, η Ινδία είχε περιορίσει και τις εξαγωγές σιταριού και ζάχαρης για να ελέγξει την αύξηση των εγχώριων τιμών, καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων.

Σύμφωνα με τη Nomura,  το κόστος του ρυζιού παρέμεινε υψηλό φέτος, με την αύξηση των τιμών στις αγορές λιανικής να φτάνει περίπου το 9,3% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο.

Με πληροφορίες από CNBC


[There are no radio stations in the database]