Μάρθα Καραγιάννη – Η λατρεία της για τον χορό και τα μιούζικαλ που άφησαν εποχή

19 Σεπτεμβρίου 2022

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, η Μάρθα Καραγιάννη, μια από τις πιο δημοφιλείς σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας που ήταν στο πλευρό της μέχρι τα τελευταία λεπτά της ζωής της. Συντετριμμένος μίλησε στο «Καλύτερα δε Γίνεται» του Alpha για τις τελευταίες στιγμές της σπουδαίας ηθοποιού. Όπως ανέφερε, η φίλη της Ντόρα Δούμα που μένει μαζί της, του τηλεφώνησε για να του πει πως δεν είναι καλά. Εκείνος ζήτησε να μιλήσει με την ηθοποιό, του είπε «καλημέρα» και «έφυγε».

«Δυστυχώς η Μάρθα “έφυγε”. Τα πράγματα έγιναν ως εξής: Γύρω στη 1 παρά τέταρτο, η Ντόρα η αγαπημένη της φίλη, η αδελφή της, το πιο δικό της πρόσωπο, μού τηλεφώνησε για να μου πει ότι βλέπει πως η Μάρθα δεν είναι πολύ καλά. Της είπα να μου μιλήσει, μου είπε “καλημέρα Δημήτρη”. Και της απάντησα πως δεν μου φτάνει αυτό. Θέλω να μου πεις και κάτι παραπάνω. “Καλημέρα, τι κάνεις, πώς είσαι”. Είπε “κα…” και μετά σταμάτησε.

Παίρνω τη Ντόρα που ήταν δίπλα της στο τηλέφωνο και της ζητώ να καλέσει ασθενοφόρο, τα πάντα. Της έδωσα το νούμερο και σε τρία λεπτά με πήρε η Ντόρα, ουρλιάζοντας ότι η Μάρθα “έφυγε”. Από τότε, είμαστε όλοι δίπλα και είμαστε συγκλονισμένοι. Έφυγε μία μεγάλη πρωταγωνίστρια. Για μένα “έφυγε” και μια πολύτιμη φίλη, ένας πολύ δικός μου άνθρωπος. Η Ντόρα είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Αυτή δυστυχώς είναι η αναγγελία του θανάτου της μεγάλης Μάρθας Καραγιάννη. Το πιο δυσάρεστο είναι ότι σε μένα έμελλε να υπογράψω τον θάνατό της σαν γιατρός».

«Το άκουσα και είπα όνειρο είναι αυτό. Δεν το πίστευα» είπε συγκλονισμένος για τον θάνατο της Μάρθας Καραγιάννη ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο Μάκης Δελαπόρτας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται», μίλησε για την αξέχαστη ηθοποιό και δήλωσε «συγκλονισμένος».

«Δυστυχώς είμαι στην Κύπρο. Με πήραν τώρα τηλέφωνο. Μου το είπαν. Δεν το πίστευα. Πήρα σπίτι τηλέφωνο και τελικά είναι αλήθεια. Είμαι συγκλονισμένος, δεν ξέρω πραγματικά τι συνέβη. Δεν ήταν τόσο άσχημα η Μάρθα, γιατί εγώ είχα συνεχή επαφή με το σπίτι, με την Ντόρα που μένει μαζί της. Πραγματικά είμαι συγκλονισμένος, έχω σοκαριστεί γιατί δεν το περίμενα», είπε αρχικά ο Μάκης Δελαπόρτας.

Και πρόσθεσε: «Από πέρσι η Μάρθα είχε αποφασίσει ότι δεν ήθελε να ξαναεμφανιστεί. Ήξερε πως είχε ξεκινήσει το πρόβλημα υγείας της και δεν ήθελε να εκτίθεται στα φώτα. Είχε μια απίστευτη αξιοπρέπεια. Ήξερε μέχρι πού μπορούσε. Αυτό ήταν κάτι που την τιμούσε ιδιαίτερα. Είχε πρόβλημα υγείας, αλλά όχι τόσο σοβαρό, ώστε να πούμε ότι θα συνέβαινε αυτό που συνέβη».

«Τι να πω. Ό,τι και να πούμε για την Μάρθα… Η Μάρθα είναι μια ολόκληρη εποχή. Η Μάρθα είναι τα νιάτα μας, τα παιδικά μας χρόνια. Για μένα πάνω απ’ όλα ήταν ένας δικός μου άνθρωπος. Πραγματικά είναι ξερίζωμα ψυχής αυτό που αισθάνομαι για την Μάρθα. Η Μάρθα, αυτό το χαμογελαστό κορίτσι, μια αγκαλιά για όλους και για τους φίλους της ιδιαίτερα. Επειδή δεν είχε παιδιά, είχε φτιάξει το δικό της περίγυρο με αγαπημένους φίλους και ζούσε μέσα από αυτό. Για μένα ήταν μια γυναίκα που στιγμάτισε την ζωή μου. Από τότε που έπαιζα μαζί της, μετά που της έγραψα την βιογραφία. Μέχρι τέλος. Με τον Δαλιανίδη, καθημερινά μαζί, σπίτια, Χριστούγεννα, Πάσχα, γιορτές. Όλα αυτά δεν ξεχνιούνται εύκολα. Η Μάρθα είναι εδώ», κατέληξε ο Μάκης Δελαπόρτας.

Ποια ήταν η Μάρθα Καραγιάννη

Η Μάρθα Καραγιάννη γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1939 στην Αθήνα από γονείς ποντιακής καταγωγής και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Σπούδασε χορό και από τα οχτώ της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου (μαζί με την Ελένη Προκοπίου).

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε σε ηλικία 17 ετών (1956) στην ταινία της Φίνος Φιλμς, «Η άγνωστος», σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το θεατρικό της ντεμπούτο έγινε το 1957 στην επιθεώρηση «Ελέφαντες και ψύλλοι» εκεί όπου γνωρίστηκε με το Γιάννη Δαλιανίδη. Προηγουμένως την είχε δει ο Ναπολέων Ελευθερίου να χορεύει στο κέντρο «Σε λα πεν» και της έκανε την πρόταση να παίξει στη συγκεκριμένη επιθεώρηση. Αργότερα συνεργάστηκε με τον επιχειρηματία του μουσικού θεάτρου Βασίλη Μπουρνέλη (Θέατρο Ακροπόλ). Στην τηλεόραση εμφανίζεται πρώτη φορά στη σειρά «Ο Δρόμος» (1977), το σενάριο της οποίας υπέγραφε αρχικά και μέχρι το θάνατό του ο Κώστας Πρετεντέρης.               

https://youtube.com/watch?v=nuFzuUids6U%3Frel%3D0

Η κινηματογραφική της καριέρα συνδέθηκε με τα λαμπερά μιούζικαλ και τις κωμωδίες του Γιάννη Δαλιανίδη. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1961 στην ταινία «Ζητείται ψεύτης», όταν ήταν μόλις 22 χρόνων. Το 1963 έπαιξε στο πρώτο ελληνικό μιούζικαλ «Μερικοί το προτιμούν κρύο» που σκηνοθέτησε ο Δαλιανίδης. Ήταν η τρίτη επιλογή του σκηνοθέτη, μετά την ‘Αννα Φόνσου που αρνήθηκε τον ρόλο και την Πόπη Λάζου που καθυστερούσε στα γυρίσματα. Από εκεί και πέρα η Καραγιάννη έπαιξε σε όλα τα μιούζικαλ του Δαλιανίδη: «Κάτι και να καίει» (1964), «Κορίτσια για φίλημα» (1965), «Μια κυρία στα μπουζούκια» (1967), «Οι θαλασσιές οι χάντρες» (1967), «Μαριχουάνα Στοπ» (1971).

Τραγούδησε για πρώτη φορά στην ταινία «Καπετάνιος για κλάματα» (1960) το τραγούδι «Σαν φυσά το μαϊστράλι», αλλά έκανε μεγάλη επιτυχία τραγουδώντας στην ταινία «Γοργόνες και μάγκες» (1968) το «Ο άνδρας που θα παντρευτώ» σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Επίσης, τραγούδησε στη βιντεοταινία «Μια τρελή, τρελή ζωντοχήρα» (1988).

Η ταινία «Ο παράς κι ο φουκαράς» είναι η τελευταία ταινία που έκανε εκτός Φίνου γιατί στη συνέχεια υπέγραψε συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με τη μεγάλη κινηματογραφική εταιρία. Το 1965 θα κάνει ένα πέρασμα στην ταινία του Γιώργου Κωνσταντίνου «5000 ψέματα». Το 1969, θα παίξει ένα δραματικό ρόλο στην ταινία του Νίκου Φώσκολου «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» και ένα ρόλο κωμικό στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Η ωραία του κουρέα».

Η συνεργασία της με το Γιάννη Δαλιανίδη και τον Κώστα Βουτσά απογειώθηκε στην ταινία «Το ανθρωπάκι» (1969). Τελευταία ταινία εκείνη την περίοδο είναι «Ο Μάγκας με το τρίκυκλο» (1972), ενώ θα επανέλθει μερικά χρόνια αργότερα με την ταινία πρωταγωνιστών του Γιώργου Λαζαρίδη «Ο Ποδόγυρος» (1980). Τελευταία, έπαιξε στις ταινίες «Πεθαίνω για σένα» (2009) και «Από έρωτα» (2014).

Όσον αφορά στο θέατρο, συμμετείχε επανειλημμένα στον θίασο των Γεωργίας Βασιλειάδου και Βασίλη Αυλωνίτη. Εμφανίστηκε κυρίως σε επιθεωρήσεις δίπλα στους Νίκο Σταυρίδη, Κώστα Χατζηχρήστο, Γιώργο Κωνσταντίνου, Μαρίκα Νέζερ, Νίκο Ρίζο, Γιάννη Γκιωνάκη, Καίτη Μπελίντα, Σπεράντζα Βρανά, Ρένα Ντορ, Ρένα Βλαχοπούλου, Ορέστη Μακρή, Κατερίνα Γιουλάκη, Σταύρο Παράβα, Αλέκο Λειβαδίτη, Μπέττυ Μοσχονά, Ελένη Προκοπίου, Βαγγέλη Βουλγαρίδη, Γιάννη Φέρμη, Τάκη Μηλιάδη, Σωτήρη Μουστάκα κ.ά.

Στην τηλεόραση εκτός από το σήριαλ «Ο Δρόμος», πρωταγωνίστησε στις σειρές «Μικρομεσαίοι» του Γ. Δαλιανίδη, «Ζωή πατίνι» του Γιώργου Κωνσταντίνου και «Επτά θανάσιμες πεθερές».


[There are no radio stations in the database]