Ανησυχεί η Αθήνα από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας – Η Άγκυρα έχει κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας

15 Σεπτεμβρίου 2022

Εξαιρετικά ανήσυχος είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας όσον αφορά στην κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία.

Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ρωτήθηκε για το κρεσέντο προκλήσεων από την Άγκυρα και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του από την μια αλλά από την άλλη σημείωσε ότι υπάρχει μια συνεχής διεθνής αντίδραση. Στην συζήτηση που είχε ο Νίκος Δένδιας με τους δημοσιογράφους επισημάνθηκε ότι θέμα νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ αλλά και ότι εγκλωβίζεται η Τουρκία και η τουρκική κοινή γνώμη. 

Σημειώθηκε επίσης ότι οι επιλογές της τουρκικής ηγεσίας από το τουρκολιβυκό μνημόνιο και δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης.

Ο κ. Δένδιας ρωτήθηκε και για το τι μπορεί να συνέβη μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως τονίστηκε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών ήταν παρά πολύ υπέρ αυτής της συνάντησης καθώς για να «ξεκλειδώσουν» οι σχέσεις των δυο χωρών το άνοιγμα θα έπρεπε να γίνει από πάνω προς τα κάτω.

Μάλιστα, η εικόνα που δημιουργήθηκε ήταν ότι όλα είχαν πάει εξαιρετικά και είναι αδύνατον να ιχνηλατηθεί το τι συνέβη από πλευράς της Τουρκίας και το άσχημο είναι πως υπάρχει μια διαρκής επιδείνωση.

Θεωρείται πάντως καλό, ότι συμπίπτουν οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία.

Όσον αφορά αυτή καθεαυτή την στάση της Άγκυρας υπάρχει η εντύπωση ότι έχουν εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές  σχέσεις παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έδωσε από το 2019 και μετά απεριόριστες ευκαιρίες. 
Μάλιστα, σημειώθηκε ότι κάποιος που μπορεί να βλέπει μακριά στην Τουρκία είναι περίεργο που επιλέγει αυτη την στρατηγική η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς.

Τέλος, τονίστηκε ότι το δόγμα Καραμανλή το οποίο παρέμενε στόχος και της αμυντικής εξωτερικής μας πολιτικής ήταν η αναλογία 7-10 υπέρ της Τουρκίας. Πλέον αυτό έχει όχι απλώς ανατραπεί υπέρ της Ελλάδας, αλλά έχει γίνει 10-0​.


[There are no radio stations in the database]