Η Βρετανία αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ – Τι θα πει ο Κάρολος στο διάγγελμά του

9 Σεπτεμβρίου 2022

Με τις κωδωνοκρουσίες σε εμβληματικούς ναούς και 96 κανονιοβολισμούς ξεκίνησε το τελετουργικό του αποχαιρετισμού της βασίλισσας Ελισάβετ

elisavet-mple-topstory-mesa

Με το χτύπημα από τις καμπάνες σε εμβληματικές εκκλησίες του Λονδίνου ξεκίνησε και επίσημα ο αποχαιρετισμός της Βρετανίας στην για 70 χρόνια βασίλισσα της η οποία θα κορυφωθεί με την κηδεία της.

Οι καμπάνες για τη βασίλισσα Ελισάβετ ήχησαν πένθιμα στις 2 μετά το μεσημέρι στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και το παλάτι του Ουίνδσορ. Ακολούθησαν 96 κανονιοβολισμοί  στη μνήμη των 96 ετών της Ελισάβετ.

https://twitter.com/i/broadcasts/1kvKpmPYODVGE

Την ίδια ώρα στο Βρετανικό κοινοβούλιο κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τρας, στη συνέχεια να εκφωνεί λόγο για την μονάρχη που πέθανε σε ηλικία 96 ετών. «Ήταν μια από τις μεγαλύτερες ηγέτιδες που είχε γνωρίσει ποτέ ο πλανήτης» και «ο βράχος πάνω στον οποίο χτίστηκε η σύγχρονη Βρετανία». «Θυμόμαστε την υπόσχεση που είχε δώσει στα 21α γενέθλιά της ότι θα αφιερώσει τη ζωή της στα καθήκοντά της ως βασίλισσα. Όλοι θα συμφωνήσουν ότι ποτέ δεν είχε εκπληρωθεί ξανά τόσο απόλυτα»

Η Τρας συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε νέα πνοή στη μοναρχία, ήταν υπέρμαχος της ελευθερίας και της δημοκρατίας», προσθέτει η κα Τρους.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατέληξε δηλώνοντας την υποστήριξή της στον Κάρολο Γ’ και λέγοντας ότι η Βρετανία περνά σε μια νέα εποχή.

«Ο Θεός να φυλάει τον Βασιλιά», με αυτά τα λόγια τελείωσε η Λιζ Τρας την ομιλία της.

Στις 8 το βράδυ η πρώτη επιμνημόσυνη δέηση

Η επόμενη επίσημη εκδήλωση θα είναι στις 8 το βράδυ η πρώτη επιμνημόσυνη δέηση για την 96χρονη μονάρχη, η οποία έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη στο κάστρο του Μπάλμοραλ. Στην τελετή αυτή που θα πραγματοποιηθεί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου θα δώσουν το «παρών» η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, αρκετοί υπουργοί αλλά και 2.000 πολίτες.

Παράλληλα η Βρετανία ετοιμάζεται για το πρώτο διάγγελμα του νέου βασιλιά Καρόλου Γ΄, του γιου της βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα μετά την αποχώρησή του από το κάστρο του Μπάλμοραλ το μεσημέρι της Παρασκευής (9/9).

Η επίσημη ανακήρυξη του νέου βασιλιά αναμένεται το Σάββατο (10/9) μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενθρόνισης ώστε να αποκαλείται και επίσημα Κάρολος ο Γ΄ με την σύζυγό του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, να αποκτά τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου».

Η τελετή ανακήρυξης του βασιλιά Καρόλου θα πραγματοποιηθεί στο St James’s Palace στο Λονδίνο. Το Συμβούλιο Ενθρόνισης θα ανακοινώσει τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ καθώς και την ανακήρυξη του νέου βασιλιά. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη συνάντηση του βασιλιά Καρόλου Γ’ με τα μέλη του συμβουλίου στην οποία θα κάνει την πρώτη διακήρυξή του και θα ορκιστεί να προστατεύει την εκκλησία.

Δείτε live από την Sun για τον αποχαιρετισμό στη βασίλισσα Ελισάβετ

To πρώτο διάγγελμα από τον βασιλιά Κάρολο

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο «inews», το διάγγελμά του θα είναι προηχογραφημένο και σύντομο αποτίοντας φόρο τιμής στην εκλιπούσα μητέρα του καθώς σε όλη του τη ζωή, ο Κάρολος προετοιμαζόταν για να λάβει το Στέμμα.

Σε αντίθεση με την μητέρα του, ο Κάρολος δεν παίρνει διακριτικά θέση σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα αλλά είναι πιο ωμός στις δημόσιες εμφανίσεις τους, όπως υποστηρίζουν αναλυτές στο Sky News. Δείχνει ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν γενναιόδωρη απέναντι στο προσωπικό της, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας της νόσου Covid που είχε παγώσει τους μισθoύς της. Ωστόσο, ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας αναμένεται να κάνει περικοπές στο προσωπικό των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, υποστηρίζουν οι βασιλικοί ανταποκριτές.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του, το 2018, ο Κάρολος αναγνώρισε ότι ως βασιλιάς, δεν θα μπορούσε να μιλήσει ή να παρέμβει στην πολιτική, επειδή ο ρόλος του θα είναι διαφορετικός από το να είναι πρίγκιπας της Ουαλίας. Τόνισε επίσης ότι σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στα βασιλικά ανάκτορα , να μειώσει τα έξοδα και να εκπροσωπήσει καλύτερα τη σύγχρονη Βρετανία.

O Kάρολος είχε προκαλέσει τη δυσφορία πολλών Βρετανών μετά το διαζύγιό του από την πολυαγαπημένη πριγκίπισσα Νταϊάνα και με την άνεσή του να παρεμβαίνει σε δημόσιες υποθέσεις. Σε αντίθεση με τη μητέρα του, η οποία αρνιόταν να συζητήσει δημόσια τις απόψεις της, ο Κάρολος έχει εκφωνήσει ομιλίες και έχει γράψει άρθρα για θέματα που τον ενδιαφέρουν, όπως η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ενέργεια και η εναλλακτική ιατρική.

«Αναρωτιέμαι τι είναι η παρέμβαση, πάντα πίστευα ότι πρόκειται για κίνητρο», είχε δηλώσει το 2018 στο «Prince, Son and Heir: Charles at 70», ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην βρετανική «μικρή οθόνη». «Πάντα με ενδιέφερε να ανησυχώ για το τι συμβαίνει στις πόλεις, όπως έκανα πριν από 40 χρόνια και για τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι άνθρωποι», είχε δηλώσει.

Το βασιλικό πένθος και οι οδηγίες της κυβέρνησης

Αν και για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί το πόσο θα διαρκέσει το εθνικό πένθος, ο βασιλιάς Κάρολος αποφάσισε για τη διάρκεια του βασιλικού θρήνου ανακοινώνοντας ότι θα διαρκέσει για επτά ημέρες μετά την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, η επικρατέστερη ημερομηνία για την οποία είναι η 19η Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγίες για την περίοδο του εθνικού πένθους μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ εξηγώντας ότι δεν είναι αναγκαίο οι επιχειρήσεις να κλείσουν ή οι αθλητικές εκδηλώσεις να αναβληθούν.

Στις ίδιες οδηγίες αναφέρεται ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή διοργανωτές εκδηλώσεων μπορούν να ανακοινώσουν κλείσιμο ή αναβολή την ημέρα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ χωρίς, όμως, να υπάρχει υποχρέωση.

Συστήνεται, ωστόσο, ότι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την ημέρα της κηδείας καλό θα είναι να μην συμπίπτουν με τις ώρες της τελετής.


[There are no radio stations in the database]