Ρόμπερτ Χάμπεκ: Σάλος με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας για την ενεργειακή κρίση

8 Σεπτεμβρίου 2022

Δήλωσε ότι μπορεί να φανταστεί τμήματα της οικονομίας να σταματούν την παραγωγή εξαιτίας των αυξανόμενων τιμών  –  «Είναι ο χειρότερος υπουργός Οικονομίας όλων των εποχών» γράφει η Bild
 

habeck

Δηλητήριο στάζουν σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζοντας την χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση του υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο γερμανικό δίκτυο ARD. «Ντροπιαστική η εμφάνιση Χάμπεκ στην TV», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Bild. «Ο Χάμπεκ ο χειρότερος υπουργός Οικονομίας όλων των εποχών», προσθέτει.

Γερμανοί επιχειρηματίες, αντιπολίτευση αλλά και απλοί πολίτες εμφανίζονται οργισμένοι για τις συνεχείς «γκάφες» του Πράσινου υπουργού και αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σχετικά με την ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο, το… κερασάκι στην τούρτα ήταν χθεσινή τηλεοπτική του εμφάνιση όπου «δεν ήξερε τι του γινόταν», σχολιάζει καυστικά το σχετικό δημοσίευμα της Bild.

Στην εκπομπή «Maischberger» του ARD, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ υποστήριξε ότι δεν περιμένει κύμα χρεοκοπιών τον χειμώνα. Ωστόσο, θα μπορούσε «να φανταστεί ότι ορισμένοι τομείς απλώς θα σταματούσαν να παράγουν», είπε ο υπουργός, αναφέροντας σε ανθοπωλεία, καταστήματα βιολογικών προϊόντων και αρτοποιεία, ως παραδείγματα καταστημάτων.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στην Γερμανία καθώς ο Χάμπεκ είναι υπουργός- υπεύθυνος για την ευημερία της ατμομηχανής στην Ευρωζώνης, με την εφημερίδα Bild να τον κατηγορεί ότι «δεν έχει ιδέα από οικονομία». Πάντως για την εφημερίδα «Die Zeit», η επικοινωνιακή αδυναμία του Χάμπερτ δεν σημαίνει ότι είναι καλός ή κακός υπουργός.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρει ότι ο Χάμπεκ εξεπλάγη με την επιστολή που έλαβε από την διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού Preussen Elektra.

Επιπλέον, το υπουργείο του προσπαθεί να διευκρινίσει ότι δεν τίθεται θέμα πτώχευσης.

Σύμφωνα με τα σχέδια του Χάμπεκ , οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής Neckarwestheim στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής Isar 2 στη Βαυαρία δεν θα πρέπει να κλείσουν στο τέλος του έτους, αλλά να τοποθετηθούν σε «επιχειρησιακό απόθεμα». Συνεπώς, θα πρέπει να ενισχυθούν μόνο εάν η κατάσταση στα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δεν χαλαρώσει.

Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για πολλές βιομηχανικές εταιρείες στη Γερμανία. Για τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, μόνο ένα μικρό μέρος του τρίτου πακέτου ελαφρύνσεων που συμφωνήθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό , θα τεθεί φέτος σε ισχύ.

Η ενεργειακή εταιρεία EnBW, διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού Neckarwestheim, είναι σε στάση αναμονής για λειτουργία του αποθεματικού πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που πρότεινε ο υπουργός Οικονομίας. «Είμαστε σε επαφή αυτή τη στιγμή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διευκρινίσουμε τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες και τις ερωτήσεις μας», είπε μια εκπρόσωπος. Μέχρι τότε, η EnBW δεν θέλει να λάβει μέρος σε δημόσιες συζητήσεις.

Ωστόσο, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες από τον βιομηχανικό σύνδεσμο BDI, το 58% των γερμανικών εταιρειών θα επηρεαστεί από την ενεργειακή κρίση ενώ το 34% κινδυνεύει με λουκέτο.

Σχεδόν μία στις 10 εταιρείες έχει ήδη μειώσει ή διακόψει την παραγωγή. Σχεδόν μια στις τέσσερις εταιρείες εξετάζει ή βρίσκεται ήδη σε διαδικασία μετεγκατάστασης εταιρικών μεριδίων ή τμημάτων παραγωγής και θέσεων εργασίας στο εξωτερικό. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανακούφισης για την οικονομία το συντομότερο δυνατό», ζήτησε ο πρόεδρος του BDI, Ζίγκφριντ Ράσουρμ.

Ο Σύλλογος Αρτοποιών είναι έξαλλος με τις δηλώσεις του Χάμπεκ

Η Ένωση του Γερμανικού Εμπορίου Αρτοποιίας επέκρινε σήμερα τον Χάμπεκ (Πράσινοι) μετά τις δηλώσεις του για πιθανό κύμα χρεοκοπίας. «Φαίνεται ότι ο υπουργός Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν παρακολουθεί τα προβλήματα των αρτοποιών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ντάνιελ Σνάιντερ. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσκαλέσουμε τον κύριο Χάμπεκ να πάρει μια ιδέα για τη δύσκολη κατάσταση ενός επιχειρηματία στο αρτοποιείο», πρόσθεσε.

«Ο υπουργός Χάμπεκ έχει αναστατώσει πολλές μεσαίες εταιρείες και ειδικότερα το εμπόριο αρτοποιίας. Ένας φούρνος δεν μπορεί να κλείσει για τρεις μήνες και μετά να ξανανοίξει .
Ο ίδιος προέτρεψε τους πολιτικούς να λάβουν γρήγορα μέτρα: «Φοβόμαστε ότι πολλοί αρτοποιοί θα πρέπει να τα παρατήσουν εάν δεν υπάρξει αισθητή ανακούφιση από τους πολιτικούς».

Στο μεταξύ, ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης, CDU, άδραξε την ευκαιρία να επικρίνει τον Χάμπεκ, τον δεύτερο δημοφιλέστερο πολιτικό της Γερμανίας, λέγοντας ότι αυτός και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν παίρνουν στα σοβαρά τα ζητήματα ενέργειας και οικονομίας. «Θα μπορούσε κανείς να δει πόσο άσχετος είστε κύριε Χάμπεκ με αυτές τις ερωτήσεις στη γερμανική τηλεόραση», είπε ο Μερτς στην Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου.

Τα σχόλια του Χάμπεκ έρχονται καθώς οικονομολόγοι και βιομηχανικοί όμιλοι προειδοποιούν ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας αποτελεί αυξανόμενο κίνδυνο για τις μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Από την πλευρά του, ο βαυαρικός βιομηχανικός όμιλος «vbw» δήλωσε χθες ότι ο δείκτης τιμών της ενέργειας είχε υπερδιπλασιαστεί σε ένα χρόνο. «Για όλο και περισσότερες βιομηχανίες, οι τιμές στον τομέα ενέργειας εξελίσσονται σε υπαρξιακό πρόβλημα», δήλωσε ο επικεφαλής της vbw Μπέρτραμ Μπρόσαρντ.

Πρόσφατα, ο Χάμπεκ είχε βρεθεί στο στόχαστρο των υποστηρικτών του ανοίγοντας το παράθυρο για παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας για μερικούς μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ακόμα και το χειρότερο σενάριο της ενεργειακής κρίσης τον ερχόμενο χειμώνα.

Δύο από τα τρία πυρηνικά εργοστάσια ατομικής ενέργειας θα παραμείνουν σε εφεδρική λειτουργία και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της Γερμανίας με ηλεκτρική ενέργεια.

Αφού επωφελήθηκε από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο για δεκαετίες, η γερμανική βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες, ωθώντας τους προμηθευτές ενέργειας να αγοράσουν αέριο σε αυξημένες τιμές της αγοράς και να μετακυλίσουν αυτό το κόστος στους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο ανακοίνωσε την Κυριακή ένα πακέτο βοήθειας, ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ (64,33 δισεκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσει τους πολίτες και τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές.


[There are no radio stations in the database]